Reggelik a mangós palacsintától a perzsa omlettig

Bobby Flay világhí­rű séf a Food Network új műsorában saját konyhájába invitálja a nézőket, ahol egyszerű, de annál finomabb reggeliket üt össze családja és barátai számára.

Az egyik epizód középpontjában a palacsinta áll, mint például a trópusi palacsinta és a sütőtökös-ricottás palacsinta, de bemutatja kedvencét, a mini denveri omlettes frittatát is. Olyan különlegességekkel is készül, mint a vaní­liás-kardamomos bundás kenyér sült almával, chimichanga füstölt feketebabbal és avokádóval, és paradicsomos-tormás salsa.

„Reggeli Bobbynál” – dupla epizódok hétvégenként 10:50-től a Food Networkön.

JUHARSZIRUPOS JOGHURT-PARFÉ SíœTŐTÖKÖS GRANOLíVAL ÉS íFONYADZSEMMEL

Hozzávalók

A sütőtökös granola elkészí­téséhez
2 ½ bögre zabpehely*
â…“ bögre tökmag
â…“ bögre feldarabolt pekándió, mandula vagy dió
â…“ bögre sütőtökpüré
â…“ bögre világos barnacukor (muscovado)
¼ bögre juharszörp
1 evőkanál kukoricaolaj
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
½ teáskanál vaní­liakivonat
½ bögre szárí­tott vörösáfonya (tetszőleges)
*1 bögre= 2,5 dl

A narancsos áfonyadzsemhez
1 narancs lereszelt héja
1 bögre narancslé
1 bögre cukor
340 g friss vörösáfonya

A juharszirupos joghurt elkészí­téséhez
2 ¼ bögre görög joghurt
¼ bögre juharszirup
¼ bögre sütőtök-szirup, recept lejjebb (tetszőleges)

Sütőtökös szirup elkészí­téséhez
â…“ bögre sütőtökpüré
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
1 bögre kristálycukor
½ bögre világos barnacukor
1 teáskanál vaní­lia kivonat

Elkészí­tés

A sütőtökös granola (pirí­tott müzli) elkészí­téséhez
A sütőt 160°C-ra előmelegí­tjük.

Egy tepsit sütőpapí­rral kibélelünk, olajszóróval enyhén beszórjuk, majd félretesszük.

A zabpelyhet, a magokat és a diókat egy nagy tálba összeöntjük. Egy kislábosban összekeverjük a sütőtök pürét, a cukrot, a juharszirupot, az olajat és a mézeskalács fűszerkeveréket. Közepes lángon felforraljuk, majd néha megkeverve még egy percig főzzük. Levesszük a tűzről és belekeverjük a vaní­lia kivonatot is.

A „nedves” összetevőket a zabpehely-keverékre borí­tjuk és addig kevergetjük, mí­g a zabpehelyet teljesen bevonja a keverék. A keverék eléggé nedves lesz. A keveréket egyenletesen, egy rétegben elterí­tjük az előkészí­tett tepsiben. 20 percig sütjük, majd megkeverjük, és újabb 15-20 perig sütjük, mí­g a granola aranybarna és ropogós lesz. Ezt követően sütőrácson hagyjuk lehűlni. ítrakjuk egy tálba, és belekeverjük a szárí­tott vörösáfonyát (ha használunk). A maradékot sötét, hűvös helyen, légmentesen záródó edényben 1 hétig tárolhatjuk.

A narancsos áfonya dzsem elkészí­tése
A narancslevet és reszelt héjat, valamint a cukrot egy közepes lábosban összekeverjük és nagy lángon felforraljuk. Addig főzzük, mí­g a cukor elolvad. Ekkor hozzáadjuk a vörösáfonyát és levesszük a lángot, hogy a keverék csak rotyogjon. Még tí­z percig főzzük, mí­g az áfonyák kipukkadnak és a keverék kissé besűrűsödik (hűlés közben még sokkal jobban besűrűsödik majd). ítöntjük egy tálba és hagyjuk kihűlni. Körülbelül 2 bögrényi dzsemet kapunk, a maradékot lefedve, hűtőszekrényben 2 hétig tárolhatjuk.

A juharszirupos joghurt elkészí­tése
A joghurtot és 2 evőkanál juharszirupot simára keverünk. Megkóstoljuk, és adunk még hozzá juharszirupot, ha nem elég édes. Hűtőszekrényben lehűtjük.

A parfé összeállí­tása: ¼ bögre juharszirupos joghurtot öntünk 4 parfés pohár
aljára. Erre körülbelül ¼ bögrényi sütőtökös granola kerül, majd ismét ¼ bögre joghurt következik, amire 2 evőkanálnyi narancsos áfonya dzsemet helyezünk, majd még egy kevés joghurtot és arra néhány evőkanál granolát rakunk. Amennyiben használunk, a granolát meglocsoljuk a sütőtökös sziruppal. Az édességet felszolgáljuk.

A sütőtökös szirup elkészí­tése
A sütőtök pürét és a mézeskalács fűszerkeveréket egy kis lábosban összekeverjük, és közepes lángon melegí­tjük. Körülbelül 3 percig főzzük, mí­g a keverék kissé besűrűsödik, és a fűszerek illata erősen érződik.

A két féle cukrot és 2 bögre hideg vizet egy közepes lábosban összekeverünk, nagy lángon felforraljuk, és alkalmanként megkeverve körülbelül még 5 percig főzzük, amí­g a keverék besűrűsödik és veszí­t a mennyiségéből.

A lángot kicsire vesszük, belekeverjük a fűszeres sütőtök pürét és időnként megkeverve 10 percig főzzük. A sütőtök belekeverése után ne engedjük, hogy a keverék felforrjon (különben a szirup zavaros lesz és az átszűrés sem fog ezen segí­teni). Levesszük a tűzről és 10 percig hűlni hagyjuk.

Egy hálós szűrőedényt több réteg lazán szőtt vászonnal kibélelünk, és egy közepes tál fölé helyezzük. A keveréket a szűrőbe öntjük és hagyjuk, hogy lassan a tálba csepegjen. A sziruphoz hozzáadjuk a vaní­lia kivonatot és átöntjük egy jól záródó tetővel ellátott edénybe. A szirup hűtőszekrényben 1 hónapig tartható el. Körülbelül 1 ½ bögrényi szirupot kapunk, aminek maradéka felnyitás után még egy hétig eláll a hűtőszekrényben.

Nehézségi fok: közepes
Előkészí­tés ideje: 15 perc
Teljes idő: 65 perc
Elegendő: 4 főre

 

 

Megosztom