2019.05.20. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


FÓKUSZBAN A FENNTARTHATÓSÁG

NAPELEMES RENDSZEREKET TELEPÍTETTEK A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM ÉPÜLETEIRE

Családi Lap
2018.04.10  10:07   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) az Európai Unió Kohéziós Alapja és a Magyar Állam társfinanszírozásában mintegy 122 millió forint támogatás felhasználásával öt épületére napelemes energiatermelő rendszert telepített. A budapesti XI. és XVI. kerületi kollégium, a zuglói kampusz két épületén, valamint a zalaegerszegi karon a KEHOP európai uniós projekt keretében megvalósult beruházás hozzájárul a tudatos szemléletformáláshoz, valamint a környezet védelme mellett jelentős költségmegtakarítást is eredményez.
A felelős gondolkodás a Budapesti Gazdasági Egyetem tradicionális értékei közé tartozik és jelenleg is stratégiájának fókuszában áll. A „Társadalmi Felelősséget vállaló Egyetem" stratégiai célhoz szorosan illeszkedve az Egyetem benyújtotta a „KEHOP-5.2.11-16-2016-00002 azonosítószámon, a Napelemes rendszerek telepítése a Budapesti Gazdasági Egyetem épületein a társadalmi felelősségvállalás jegyében" elnevezésű pályázatát. A sikeresen elnyert pályázattal a BGE felelős felsőoktatási intézményként környezetvédelmi, szemléletformálási és üzemeltetési költség racionalizálási célokat is megvalósít egyben. A támogatásból továbbfejlesztett épületek villamosenergia igényüket korábban teljes egészében az országos közcélú villamosenergia hálózatból fedezték.
Dr. Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja kifejtette: „Egyetemünk a mostani 122 millió forint összegű beruházással együtt összesen az elmúlt öt év során jelentős, több mint egymilliárd forint értékben végzett energetikai korszerűsítési beruházásokat. A beruházások eredményeképp nem csak az Egyetemünk üzemeltetési költségei csökkenthetők, hanem az innovatív és környezetkímélő technológiák széles körű alkalmazása összhangban áll az Intézmény Fenntarthatósági Stratégiájának megvalósításával."


A fejlesztés keretében a BGE öt épületének tetőszerkezetére egyenként 50 kVA csatlakozási teljesítményű, HMKE méretű , hálózatra csatlakozó napelemes rendszert telepítettek. A beruházás eredményeként az Egyetem villamoshálózatából igénybe vett áram éves felhasználása várhatóan közel 275 ezer kWh-val kevesebb lesz, így az üzemeltetési költségek éves szinten akár több mint tízmillió forinttal, a környezeti terhelés pedig évente több mint 250 tonna széndioxid-egyenértékkel csökkenhet.

A Budapesti Gazdasági Egyetemről

Intézményünk közel 15 000 hallgatója a gazdaságtudomány területén - többek között turizmus-vendéglátás, nemzetközi gazdálkodás, kereskedelem és marketing, pénzügy és számvitel, gazdálkodási és menedzsment, gazdaságinformatikus, valamint emberi erőforrások szakon - folytatja egyetemi alkalmazott-tudományi tanulmányait Budapesten és Zalaegerszegen. Oktatási portfóliónk lefedi a gazdaságtudomány szinte valamennyi szakterületét, egyediségünket és piaci elismertségünket élményalapú, gyakorlatorientált, a piaci igényekhez illesztett képzési struktúránknak köszönhetjük.
További információ: www.uni-bge.hu


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás