Ha akarjuk, ha nem, a kamasz szexelni fog

Ne legyenek illúzióink: a tinik sokkal hamarabb elkezdik a szexuális életet, mintsem gondolnánk.

Sok szülő úgy véli, kellemetlen tinédzser gyerekével a szexről beszélgetni, és majd megoldja az iskola, vagy még nincs itt az ideje az intimitásról diskurálni. Holott 16 éves kor felett már minden második kamasz aktí­v szexuális életet él. Elkeseredésre ad okot, hogy a tinédzser lányok fele nem védekezik az első együttlétnél, a 16-25 év közötti fiatalok negyede pedig nem foglalkozik a fogamzásgátlással.

Nehéz velük bánni, de sok forog kockán

„A legtöbb családban a szex még mindig tabunak számí­t. Sajnos sok szülő nem gondol bele, hogy hosszú távon ez milyen komoly lelki problémákkal járhat, a nem kí­vánt terhességet nem is emlí­tve – magyarázza Rozs Erika szexuálpszichológiai szakpszichológus. – A felvilágosí­tást ne úgy képzeljék el a szülők, hogy kijelölnek egy időpontot, és rátámadnak a gyerekre. A szex kérdéskörének mindig napirenden kellene lennie. Egy olyan kapcsolatot kell kialakí­tani a gyerekkel, amely bizalmon és megértésen alapul, í­gy bármikor szóba lehet hozni egy filmhez vagy egy iskolai történéshez kapcsolhatóan.”
Zsuzsa azt meséli, hogy átjönnek a 16 éves lánya barátnői, magukra csukják az ajtót, és az, hogy ő mit mond, semmit nem számí­t. Egyáltalán nem érti, hogyan tudna olyan kényes dolgot felhozni a kislányának, mint például az intim együttlét. A pszichológus azonban azt javasolja, hogy ne adjuk fel a kommunikációt. „Anyaként tudom, milyen nehéz a tinikkel bánni, ugyanis van egy ‘ajtócsapkodós’, ‘csúnyánbeszélős’ drámája ennek a kornak. A kamaszokhoz a kulcs, hogy mindig érdeklődni kell a sztori iránt, amit maguktól elmondanak, és hagyni kell, hogy végigmeséljék. Hiába hallunk valami olyasmit, amitől szí­vbajt kapunk, ne háborodjunk fel rögtön, hanem óvatosan kérdezzük őket. Ha í­gy állunk hozzájuk, könnyebb lesz a diszkrétebb ügyeket is megvitatni velük.”

Sok mindennel nincsenek tisztában

„Addig morfondí­roztam, hogy mi legyen a felvilágosí­tással, hogy eltelt pár év, és akkor már furán jött volna ki. Azt hiszem, az állt a háttérben, hogy magamban sem tudtam, mit is mondhatnék neki” – vallja be Edit (46), akinek most 18 éves a fia.
„Én megértem a szülőket, hogy nehézkes erről csevegni a gyerekkel, miután tí­zből három felnőttnek gondja van a saját szexuális életével – magyarázza Séllei Györgyi szexedukátor. – Illetve a szex nem olyan, mint a gulyásleves, nem lehet anyától, apától megtanulni a pontos receptet. Amit viszont megtehetnek a szülők, hogy elmesélik, hogyan találkoztak, randiztak, hogyan lett köztük egyre szorosabb a kapcsolat. Próbáljuk meg azt megértetni a gyerekkel, hogy a szex és a szerelem összekapcsolódásáról szól az együttlét, ami egy gyönyörű dolog, hiszen í­gy születünk.”
Szakértők szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy a szülők azt hiszik, a gyereküknek nem ezen jár az esze, illetve ráérnek még ezzel. Pedig a szexualitás a fiatalok egyik központi témája, nagyon kí­váncsiak, és gyakran túl hamar belevetik magukat a fizikai élvezetek világába. Jobb, ha tudjuk, hogy 16-19 éves korban a kamaszok fele rendszeresen él szexuális életet, még akkor is, ha nincs párkapcsolata. „A szülőknek fogalmuk sincs, mi zajlik a mai világban – mondja dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos. – Sok húsz év alatti fiatal jár hozzám a rendelésre, és ma már teljesen általános, hogy a megfelelő fogamzásgátlás helyett inkább az anális szexet választják. Azt mondják, í­gy biztosan nem esnek teherbe, és nekik ez a lényeg. Erről olyan megdöbbentő természetességgel mesélnek, mintha azt magyaráznák, hogyan kell kenyeret venni a boltban. Közben teljes tévképzeteik vannak, például hogy az első együttléttől nem lehet teherbe esni; vagy hogy az anális szexszel a nemi betegségek elkerülhetők. Nincsenek tisztában azzal, hogy számos fertőzés (pl. a HPV) orális és anális szex útján, de akár közös intimborotva-használattal is átadható. Fontos lenne a lányokkal (és a fiúkkal is!) otthon átvenni, hogy milyen védekezési lehetőségek vannak, miért válasszák az óvszert, mikor van ideje a gyógyszeres vagy egyéb fogamzásgátlásnak. Ha ezekben az információkban bizonytalan a szülő, akkor vigye el a lányát nőgyógyászhoz konzultációra.”

Adjuk a kezükbe az óvszert

A 17 éves Panna szülei ahelyett, hogy értékelték volna, sajnos nem fogadták jól lányuk őszinteségét. „Amikor bemutattam a szüleimnek a barátomat, és előhozakodtam vele, hogy néha náluk fogok aludni, akkor anyu teljesen ledöbbent, látszott, hogy nagyon kivan. Annyit mondott, hogy csalódott bennem. Persze ennek ellenére néha nála alszom. í“vszerrel védekezünk, van nálam is, de úgy dugdosom anyu elől, mintha valami szégyellnivaló dolgot csinálnék.”

Sajnos nemcsak az a baj, hogy a szülők rossz szemmel nézik, ha a csemetéjük érdeklődik a nemi élet iránt. A legfőbb gond, hogy pénzt sem adnak a védekezésre. „A magyar szülőknek csupán a tizede támogatja anyagilag a gyermekét, ha fogamzásgátlásról van szó, ami közvetve ahhoz vezet, hogy minden hetedik szexuális életet élő tinédzser inkább a sürgősségi fogamzásgátlást választja – mondja a szexuálpszichológus. – Ha gondoskodunk arról, hogy mindig legyen óvszer a gyereknél, számos betegségtől megóvhatjuk, valamint a nem kí­vánt terhesség okozta fizikai és lelki megterheléstől is.”
Vagy ha nem akarunk pénzt adni neki erre a célra, akkor tartsunk otthon egy intim fiókot. Ez a módszer Valiéknak bevált. „Egy 15 éves lányunk és egy 17 éves fiunk van. A lakásban a folyosón van egy óvszeres szekrényke, direkt azért, hogy ha kell, ki lehet belőle venni. Nagy beszélgetések nem voltak soha erről, de a szex nem tabu nálunk.”

íœtős élmény

A hiányos tájékoztatásért nem csak a szülők felelősek, az iskolában is kevés szó esik arról, milyen út vezet a kiegyensúlyozott, boldog szexuális élet felé. Jelenleg nincs megfelelő felvilágosí­tó óra, nincs kidolgozott módszertani program a pedagógusok számára. „A hivatalos órák szárazak, tudományosak, tehát összességében véve haszontalanok, és mire sor kerül a témára, már régen késő” – foglalja össze Séllei Györgyi szexedukátor, aki a kollégáival együtt egy olyan programot alakí­tott ki, amelynek célja a szexuális nevelés segí­tése és a szexuális kultúra fejlesztése. Olyan interaktí­v foglalkozásokat tartanak igény esetén az iskolákban, amelyek nyelvezete, stí­lusa a fiatalok életkorához igazodik. „Ismerni kell a gyerekeket. Hiába mondják el a tanárok a fiúknak, mennyire rossz a pornó, ettől nem fog változni semmi. Azt kell elmondani, hogy legalább miközben nézik, figyeljenek befelé, és a légzésükre koncentráljanak. Sok tanár azzal traktálja a gyerekeket, hogy a szex rossz, az önkielégí­tés rossz, ezzel pedig felesleges lelki terhet tesznek rájuk. Azt értessük meg velük, hogy a szex az egyik legütősebb élmény, marha jó dolog! Nem drogozni kell, hanem a szexet kell jól csinálni! Ezzel együtt mondjuk el nekik, milyen a felelős magatartás a hálószobában.”

HASZNOS APPOK ÉS LINKEK

Loveinfo: ingyenesen letölthető mobiltelefonos alkalmazás, amely a korosztály nyelvén szól az aktuális kérdésekről, hasznos információkat tartalmaz a nemi éréstől a szexuális együttléten át a védekezésig.
Yelon.hu: rengeteg hasznos információ található az oldalon és az applikációban a szexualitásról, mindez a fiataloknak szóló stí­lusban. Sőt, név nélkül, bármit kérdezhetünk, a választ szakértőktől kapjuk.
Hpvdoktor.hu: tudnivalók a HPV-ről és a fogamzásgátlásról, kérdéseinket e-mailben tehetjük fel két szülész-nőgyógyásznak.

 

 

Megosztom