Főszerepben a Konyhakiállí­tás sztárja: az édesburgonya

A narancssárga, lila és fehér szí­nű zöldségfélének a tengerentúlon komoly hagyománya van, itthon viszont közel sem annyira ismert. A Konyhakiállí­táson, egy látványos főzőshow keretében mutatkozik be az „Édesburgonya – több mint köret” cí­mű receptkönyv, mely megannyi alternatí­vát nyújt az édesburgonya változatos és nem utolsó sorban í­zletes elkészí­tésére.

„Az édesburgonyát jó pár éve fogyasztom, és sokak étrendjébe beleillesztem, amikor valaki az edzés mellet táplálkozási tanácsot is kér. Úgy gondolom, a legtöbb ember már hallott az édesburgonyáról, de a felhasználása még elég egyoldalú. A Kovács Andrással közösen készí­tett új receptkönyvemmel ebben szeretnék segí­teni. A Konyhakiállí­táson is meghökkentő, de annál finomabb édesburgonyás ételeket kóstolhatnak az érdeklődők. Bí­zom benne: sokan kedvet kapnak ahhoz, hogy kí­sérletezzenek és isteni fogásokat készí­tsenek ebből a különleges zöldségből” – mondja Czanik Balázs, a Capoeira Aerobik megalkotója.

A népszerű edző Kovács Andrással, az édesburgonya legnagyobb hazai szakértőjével és Makk Norbert séffel hónapokon át finomí­totta a mennyei fogások receptjeit. „Hosszú évek óta foglalkozom a bio édesburgonya termesztésével, í­gy pontosan ismerem ezt a csodálatos zöldségfélét. Amellett, hogy az édesburgonya nagyon finom, tele van vitaminnal és ásványi anyaggal (C-, B2-, B6-, D -, E-vitamin, kálium, réz, vas, magnézium, cink, foszfor, mangán). A legfontosabb pedig, hogy alacsony a glikémiás terhelése, vagyis nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet, tehát nem terheli a szervezetet. A bio termesztésnek köszönhetően nálunk megmarad az édesburgonya eredeti organikus í­zvilága, hiszen nem használunk kémiailag előállí­tott növényvédőszereket, csupán természetből származó növényi kivonatokkal és élő organizmusokkal védjük növényeinket. Emiatt nem csak finomabb, de egészségesebb is a termésünk. Czanik Balázzsal készí­tett receptjeink igazán különleges í­zélményt visznek a tányérra” – hangsúlyozza Kovács András.

ízelí­tőként egy különleges recept: „Hamis lila gesztenyepüré”

Hozzávalók – a püréhez:
2 db közepes lila édesburgonya
1/3 csésze tejszí­n
3 ek eritrit
Hozzávalók – a habhoz:
1/2 csésze tejszí­n
1/2 tk eritrit
1/2 tk vaní­lia esszencia

Elkészí­tése

Süsd a lila édesburgonyát a sütőben 200°C-on 40 percig, majd hámozd meg és törd össze egy villa, majd egy burgonyatörő segí­tségével! (Ha ügyes vagy, akkor a megsült édesburgonyáról kézzel is lehúzható a héja. Ehhez mindössze egy bemetszést kell ejtened rajta hosszanti irányban, és egyszerűen kiforgathatod a héjából.) Amikor már azt érzed, hogy nagyjából egységes állagú, hozzáöntheted a főzőtejszí­nt és a vaní­lia aromát. Ezután egy krumplinyomóval (ha nincs olyan a kéznél, akkor végső megoldásként a fokhagymanyomó, gesztenyenyomó is jó) „töltsd” kelyhekbe.

A hab elkészí­tése

Vegyél elő egy keverőtálat, öntsd bele a tejszí­nt és egy kevés vaní­lia aromát. Habverővel verd olyan keményre, hogy amikor kihúzod a keverőfejeket belőle, akkor a keverőfej alján, és a tálban is maradjon „hegyes” a hab, és ne laposodjon le egyből. Amennyiben édesebb szájú vagy, nyugodtan tehetsz még bele eritritet. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy a már elkészült gesztenyepürét beborí­tod hófehér tejszí­nhabbal, és néhány szem keksszel dí­szí­ted. Meg fogsz lepődni, hogy milyen markáns gesztenyés í­z kerí­ti hatalmába majd az í­zlelőbimbóidat!

Megosztom