2018.11.21. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Főszerepben a Konyhakiállítás sztárja: az édesburgonya

Pizza, fánk, smoothie, kávéturmix, vörösboros ragu - édesburgonyából, amely több, mint a hagyományos burgonyát helyettesítő köret.

Családi Lap
2018.03.02  10:42   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A narancssárga, lila és fehér színű zöldségfélének a tengerentúlon komoly hagyománya van, itthon viszont közel sem annyira ismert. A Konyhakiállításon, egy látványos főzőshow keretében mutatkozik be az „Édesburgonya - több mint köret" című receptkönyv, mely megannyi alternatívát nyújt az édesburgonya változatos és nem utolsó sorban ízletes elkészítésére.
„Az édesburgonyát jó pár éve fogyasztom, és sokak étrendjébe beleillesztem, amikor valaki az edzés mellet táplálkozási tanácsot is kér. Úgy gondolom, a legtöbb ember már hallott az édesburgonyáról, de a felhasználása még elég egyoldalú. A Kovács Andrással közösen készített új receptkönyvemmel ebben szeretnék segíteni. A Konyhakiállításon is meghökkentő, de annál finomabb édesburgonyás ételeket kóstolhatnak az érdeklődők. Bízom benne: sokan kedvet kapnak ahhoz, hogy kísérletezzenek és isteni fogásokat készítsenek ebből a különleges zöldségből" - mondja Czanik Balázs, a Capoeira Aerobik megalkotója.


A népszerű edző Kovács Andrással, az édesburgonya legnagyobb hazai szakértőjével és Makk Norbert séffel hónapokon át finomította a mennyei fogások receptjeit. „Hosszú évek óta foglalkozom a bio édesburgonya termesztésével, így pontosan ismerem ezt a csodálatos zöldségfélét. Amellett, hogy az édesburgonya nagyon finom, tele van vitaminnal és ásványi anyaggal (C-, B2-, B6-, D -, E-vitamin, kálium, réz, vas, magnézium, cink, foszfor, mangán). A legfontosabb pedig, hogy alacsony a glikémiás terhelése, vagyis nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet, tehát nem terheli a szervezetet. A bio termesztésnek köszönhetően nálunk megmarad az édesburgonya eredeti organikus ízvilága, hiszen nem használunk kémiailag előállított növényvédőszereket, csupán természetből származó növényi kivonatokkal és élő organizmusokkal védjük növényeinket. Emiatt nem csak finomabb, de egészségesebb is a termésünk. Czanik Balázzsal készített receptjeink igazán különleges ízélményt visznek a tányérra" - hangsúlyozza Kovács András.

Ízelítőként egy különleges recept: „Hamis lila gesztenyepüré"

Hozzávalók - a püréhez:
2 db közepes lila édesburgonya
1/3 csésze tejszín
3 ek eritrit
Hozzávalók - a habhoz:
1/2 csésze tejszín
1/2 tk eritrit
1/2 tk vanília esszencia

Elkészítése

Süsd a lila édesburgonyát a sütőben 200°C-on 40 percig, majd hámozd meg és törd össze egy villa, majd egy burgonyatörő segítségével! (Ha ügyes vagy, akkor a megsült édesburgonyáról kézzel is lehúzható a héja. Ehhez mindössze egy bemetszést kell ejtened rajta hosszanti irányban, és egyszerűen kiforgathatod a héjából.) Amikor már azt érzed, hogy nagyjából egységes állagú, hozzáöntheted a főzőtejszínt és a vanília aromát. Ezután egy krumplinyomóval (ha nincs olyan a kéznél, akkor végső megoldásként a fokhagymanyomó, gesztenyenyomó is jó) „töltsd" kelyhekbe.

A hab elkészítése

Vegyél elő egy keverőtálat, öntsd bele a tejszínt és egy kevés vanília aromát. Habverővel verd olyan keményre, hogy amikor kihúzod a keverőfejeket belőle, akkor a keverőfej alján, és a tálban is maradjon „hegyes" a hab, és ne laposodjon le egyből. Amennyiben édesebb szájú vagy, nyugodtan tehetsz még bele eritritet. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy a már elkészült gesztenyepürét beborítod hófehér tejszínhabbal, és néhány szem keksszel díszíted. Meg fogsz lepődni, hogy milyen markáns gesztenyés íz keríti hatalmába majd az ízlelőbimbóidat!






A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás