2018.02.25. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

Bikavért a pohárba!

A legalább négyféle szőlőfajtát rejtő bort Egerben és Szekszárdon is készítik. A két borvidék Bikavéreit március 2-án mi is megkóstolhatjuk.

Családi Lap
2018.02.13  08:00   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Ha külföldieket kérdezünk a magyar borról, akkor a tokaji aszú után másodikként legtöbbször a bikavért említik. Nemcsak a határainkon túl, hanem itthon is ismertnek számít ez a borfajta, amely annak is köszönheti népszerűségét, hogy ételek széles körével párosítható.
A bikavér két hazai borvidéken, Egerben és Szekszárdon készíthető. Bár a termőtájak adottságai eltérnek egymástól, abban osztozik az egri és a szekszárdi bikavér, hogy legalább négyféle szőlőfajtából készül, és több, egymásra épülő minőségi kategóriában jelenik meg.

A bortípus presztízsének emelésén sokat dolgoznak mindkét borvidék vezető termelői, akik hisznek ebben a történelmi borkategóriában, és úgy vélik, ez a kékfrankosra épülő, komoly, de mégsem túl nehéz vörösbor megfelel a mai kor fogyasztói igényeinek. Az évről évre alakuló munka eredményét az egriek és a szekszárdiak idén is közösen mutatják be Budapesten, az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kóstolóján. A folyamatos együttgondolkodás és összefogás a garancia arra, hogy a bikavérek végre a méltó helyükre kerülhessenek.


A külföldi fogyasztók legtöbbször a magyar éttermekben találkoznak a borfajtával, így az ottani sommelier-k a márka nagyköveteiként azon dolgoznak, hogy nemzetközi szinten is újra elismertté tegyék a bikavéreket. Ha a top budapesti éttermek sommelier-it kérdezzük, azt említik, hogy a betérő vendégek általában nosztalgiával emlegetik a „Bull's blood"-ot, ám kevesen választják ajánlás nélkül. A megfelelő tudású szakember ugyanakkor meg tudja győzni őket arról, hogy tegyenek egy próbát a borral. Többen kiemelik hogy mennyire fontos szerepet játszik a vendégek döntésében az ár. Szerencsére a bikavér itt is jól teljesít, a 3-4 eurós poharankénti árat a vendégek nem élik meg kockázatként, és az így kapott élményt még nagyobbnak érzik.


Azt is kiemelik, hogy a házasítás a kékfrankosalap miatt általában jól párosítható ételekkel, ami ugyancsak a pozitív élményt erősíti. Változatos fogások ajánlhatóak a bikavérhez a vörös húsok közül, mangalica- és vaddisznószűz, borjú és bárányfartő is szerepel a javasolt alapanyagok között. Ezek mellé sütőtököt, zöldlencsét, édesburgonya-pürét, kápiapaprika-krémet és ördögszekérgombát is párosíthatnak a konyhák. Jól látszik, hogy a séfeknek is széles mozgásteret ad, ha ehhez a bortípushoz főzhetnek.


Ha pedig mi magunk is megkeresnénk, hogy melyik egri vagy szekszárdi bikavért szerezzük be a következő vacsoránkhoz, érdemes idén is ellátogatni a Corinthia Hotel Báltermébe 2018. március 2-án, az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajra. Itt személyesen is meggyőződhet arról mindenki, hogy milyen borokat készített az előzetes kóstolók után kiválasztott harminchárom egri és szekszárdi pince.

A kiállító borászok listája:

Egri borvidék

Balga Családi Pincészet
Besenyei Borház
Bolyki Pincészet
Böjt Borászat
Tóth Ferenc Pincészet
Eszterházy Szőlőbirtok
Gál Lajos Pincészete
Gál Tibor
Juhász Testvérek Pincészete
Kovács Nimród Winery
Molnár Pincészet
Ostorosbor Pincészet
Petrény Winery
Simon Pincészet
St. Andrea Szőlőbirtok
Thummerer Vilmos
Varsányi Pincészet
Villa Wanda Bormanufaktúra

Szekszárdi borvidék

Bodri Pincészet
Bősz Adrián Pincészete
Eszterbauer Borászat
Garai Pincészet
Heimann Családi Birtok
Mészáros Borház
Prantner Pince
Schieber Pincészet
Sebestyén Pince
Szent Gaál Kastély és Borház
Takler Borbirtok
Tüske Pince
Twickel Szőlőbirtok
Vesztergombi Pince
Vida Családi Borbirtok

Fotók: Furmint Photo






A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás