Mikor jó a fájdalomra a meleg?

íltalánosságban elmondható, hogy mí­g az akut gyulladás, sérüléseknél a hideg borogatás, a jegelés válik be, addig krónikus fájdalom és gyulladás esetén a meleg terápia lehet hasznosabb. Ennek elsődleges hatása az izmok görcsösségének csökkentése, a fájdalom enyhí­tése.

A meleg terápia során mindig azt a hőmérsékletet kell eltalálni, ami még melegí­t, melegen tart, de nem égeti a bőrt. A melegí­tés időtartama mindig az adott probléma jellegétől függ. Egy enyhébb hátfájásnál a rövidebb, 15-20 perces melegí­tés lehet hatékony, elhúzódó, krónikus fájdalmak esetén akár két óráig is érdemes melegen tartani az adott testrészt.

Mivel és hogyan melegí­tsünk?

A meleg terápiának két formája ismert: a nedves és a száraz. A nedves változat lehet egy meleg fürdő, egy beáztatott törülköző vagy egy melegvizes palack, ami képes fenntartani az izmokig hatoló meleget. A száraz terápia pedig lehet például az infraszauna vagy egy elektromos melegí­tő párna.
A melegí­tés hatékony módja egyénenként változó, mindenkinek érdemes kitapasztalni, mi hogyan hat rá és a fájdalomra. A meleg vizes palack 20-30 percig tartja a meleget, ahogyan a mikróban vagy forró ví­zben felmelegí­thető zselés tasakok is. A melegvizes borogatás jó hatású lehet enyhébb derékfájdalomnál és jól „bedunsztolva” órákig képes tartani a kellemes hőmérsékletet. A szauna és a meleg fürdő ellazí­t – ahogyan a feszes, fájdalmas izmokat, úgy a mentális feszültséget is oldhatja. Ugyanakkor van néhány eset, amikor orvossal érdemes konzultálni a meleg terápia alkalmazásáról, például magas vérnyomás, szí­vbetegség vagy visszér-betegség esetén. Bizonyos esetekben pedig egyenesen kerülendő a meleg, ilyen például a mélyvénás trombózis, a dermatitis, a nyí­lt seb, a perifériás érbetegség vagy a cukorbetegség.

Más természetes terápia is hatékony lehet

– Azok, akik a meleghez hasonlatos természetes hatású eljárásokat keresnek a fájdalomcsillapí­tásban, számos lehetőség közül választhatnak. Az egyik leghatékonyabb eljárás az akupunktúra, amely szakértő kezekben igen hatékony eszköz, különösen a mozgásszervi panaszok esetén – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, sebész, fájdalomspecialista, akupunktőr. – A módszer nagy előnye, hogy nem csak az adott testrész betegségére, fájdalmára hat, de generalizált, általános hatásai is vannak. Hasonlóképpen hatásos, bár teljes más elven működik a lökéshullám terápia, amely a természetben is tapasztalható nagy energiájú hanghullámokat használja arra, hogy beindí­tsa a test öngyógyí­tó mechanizmusait, élénkí­tse a vérkeringést és az anyagcserét, oldja a triggereket. Mindkét módszer kúraként a leghatékonyabb, ahogyan csakis hosszútávon érdemes alkalmazni a funkcionális gyógytornát is, ami a mozgásszervi panaszok kezelésében alapvető fontosságú. A lényeg, hogy mindenki megtalálja azt a módszert, ami számára és az orvosa számára is elfogadható, biztonságos és a lehető leghatékonyabb.

 

Megosztom