2018.07.16. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Rétegekbe rendezve

Van élet a rakott krumplin és a rakott káposztán túl is.

Csigó Zita, a www.pasztellbarokk.hu szerzője
2018.02.02  10:55   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A rakott ételek variációinak száma majdhogynem végtelen - ezek közül mi most három istenien finom, ám könnyen és gyorsan elkészíthető változatot mutatunk meg.
Babos-húsos enchilada

Hozzávalók (4 személyre):

A szószhoz:
1 teáskanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kis csilipaprika
1 doboz aprított paradicsom (konzerv, 40 dkg)
só, őrölt fekete bors

A töltelékhez:
1 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
40 dkg darált hús (sertés és marha vegyesen)
1 csapott teáskanál fajita (tex-mex) fűszerkeverék
só, őrölt fekete bors
20 dkg vörös Kidney bab (konzerv)

Az összeállításhoz:
4 db tortillalap
4 evőkanál tejföl
2 gömb mozzarella sajt (20 dkg)
1 kis kápiapaprika
korianderzöld

A szószhoz egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megtisztított, finomra aprított hagymákat üvegesre pároljuk rajta. Rátesszük a kimagozott, kierezett, felaprított csilit, felöntjük a paradicsommal, sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, és lassú tűzön negyedórát főzzük.
A töltelékhez egy serpenyőben felhevítjük az olajat, a megtisztított, finomra aprított hagymákat üvegesre pároljuk rajta. Rátesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, fajita fűszerkeverékkel ízesítjük, és erős lángon fehéredésig pirítjuk. Ezután mérsékeljük a lángot, hozzáforgatjuk a lecsepegtetett babot, és összefőzzük a tölteléket.
A paradicsomszószt egy hőálló tál aljára kanalazzuk. A tortillalapokat megkenjük 1-1 evőkanál tejföllel, erre halmozzuk a darált húsos tölteléket, majd egyesével feltekerjük. A tekercseket a szószba ültetjük, tetejükre egyenletesen rámorzsoljuk a mozzarellát. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a sajt kissé megpirult a tetején. Megmosott, kis kockákra vágott kápiával és korianderzölddel megszórva tálaljuk.


Csőben sült kelbimbó tengeri halfilével

Hozzávalók (4 személyre):

40 dkg kelbimbó
50 dkg burgonya
50 dkg tengeri halfilé
4 dl 30%-os habtejszín
só, őrölt fekete bors
reszelt szerecsendió
15 dkg gouda sajt
bazsalikomlevelek a díszítéshez

A kelbimbókat megmossuk, megszabadítjuk külső leveleiktől, és hosszában kettévágjuk. Lobogó vízben kb. 8 perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük.
A burgonyát meghámozzuk, és vékony karikára vágjuk. Egy nagyobb méretű sütőtál aljában eloszlatjuk a burgonyakarikákat. Erre kerülnek a felcsíkozott haldarabok és a vágott felükkel lefelé fordított kelbimbók.
A tejszínt kikeverjük a sóval, a borssal és a szerecsendióval. Egyenletesen a halas zöldségekre öntjük, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Negyedóra sütés után rászórjuk a reszelt sajtot, és további kb. 25 percre visszatoljuk a sütőbe. Bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.


Zsályás-marhahúsos rakott sütőtök

Hozzávalók (4 személyre):

1 kb. 2 kg-os sütőtök
1 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 zsenge zsályalevél
60 dkg darált marhahús
só, őrölt fekete bors
késhegynyi őrölt fahéj
2 tojás
5 dkg parmezán sajt

A sütőtököt meghámozzuk, magos részét eltávolítjuk, és felkockázzuk. Bő vízben puhára főzzük, leszűrjük, és krumplinyomóval áttörjük. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megtisztított, finomra aprított hagymákat üvegesre pároljuk rajta. Rátesszük a finomra aprított zsályaleveleket és a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, és erős lángon, kevergetve fehéredésig pirítjuk.
A minimum langyosra hűlt sütőtökpépet kikeverjük némi sóval, borssal, a fahéjjal és a tojásokkal. Felét hőálló tálba kanalazzuk. Eloszlatjuk rajta a zsályás húsragut, majd a rétegezést a maradék sütőtökkel fejezzük be. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 20 percet sütjük. Ezután megszórjuk a tetejét a lereszelt parmezánnal, és visszatesszük a sütőbe további 25-30 percre.

 






A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás