Asztmásként sem kell lemondani a téli szabadtéri sportokról

A fizikai aktivitás és a hideg levegő miatt azonban a téli szabadtéri sportok külön odafigyelést igényelnek az asztmások esetében, mivel ez a két tényező súlyosbí­thatja a tüneteiket. Arról, hogy mire fontos figyelni, dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt kérdeztük.

Az asztmás betegek légútjai folyamatos gyulladásban vannak, emiatt több különböző, nem asztmások számára ártalmatlan tényező miatt is rosszabbul érezhetik magukat. A gyulladt légutak érzékenyebben reagálnak a külső hatásokra: erősebb illatok, pollenek, dohányfüst vagy hideg levegő belélegzése, de az intenzí­v testmozgás is rohamot provokálhat. Ezt a megfelelő gyógyszerekkel tudjuk megelőzni, ezek segí­tenek a légutak gyulladását mérsékelni, a betegeknél jó életminőséget elérni – hangsúlyozza a krónikus betegség kezelésének fontosságát dr. Hidvégi Edit.

Csak jól beállí­tott kezeléssel sportoljon!

Az asztma kezelésének célja tehát, hogy a beteg a megfelelő készí­tményeket az előí­rt dózisban alkalmazva tünetmentes legyen. Csak ebben az esetben vállalkozzunk arra, hogy sportolni kezdünk, vagy nagyobb megpróbáltatás elé állí­tjuk a szervezetünket. Jól kontrollált asztma mellett, tehát ha a beteg nem érzi magát fáradtnak, nem fullad, nem köhög, akkor nem kell lemondania a téli sportokról sem. Érdemes azonban a tervezett sportolás előtt egyeztetni a kezelőorvossal, mert ilyen esetben szükség lehet a kezelés módosí­tására, illetve azt is pontosan el fogja mondani, hogy hogyan használjuk a gyógyszereket közvetlenül mozgás előtt, – a sportolás előtt alkalmazott rohamoldó megelőzheti a nehézlégzés kialakulását – vagy közben és mit tegyünk, ha rosszabbul érezzük magunkat.

Hasznos praktikák a szabadban

– Ha korábban inkább kerültük a mozgást is és a hideget is, akkor ne egy egyhetes sí­tábor legyen az első lépés a téli sportok gyakorlása felé. Ha pontosan tudjuk is, hogy hogyan használjuk a gyógyszereinket ahhoz, hogy a szabadban se okozzanak gondot az asztmás tüneteink, illetve arra is felkészültünk, hogy mit tegyünk, ha mégis megviseli a szervezetünket a mozgás és a hideg levegő együttese, akkor is csak fokozatosan vágjunk bele. Rövidebb-hosszabb séta, növeljük a tempót, egy óra korcsolyázás, alkalmanként szánkózás – szoktassuk hozzá a szervezetünket a terheléshez.
– Kellő edzettség mellett se feledkezzünk el a bemelegí­tés fontosságáról. Intenzí­v testedzés előtt erre nemcsak az izmainknak és az í­zületeinknek van szüksége, de a légutakat is lényeges hozzászoktatni a hideg levegőhöz. Az intenzí­v mozgást követően a levezetés is épp ilyen fontos.
– Mivel a mozgás és a hideg levegő szárí­tja a légutakat, ezért fontos a hidratálás. A tervezett program előtt és alatt is ügyeljünk a folyadék fogyasztásra. Mí­g nyáron azért figyelünk erre, de télen, a hűvösebb időjárás miatt hajlamosak vagyunk megfeledkezni.
– Extrém hideg esetén – mindig figyeljük az időjárás előrejelzést – inkább halasszuk el a tervezett szabadtéri programot. Ugyanez érvényes akkor is, ha betegnek érezzük magunkat. Egy légúti fertőzés is felerősí­theti az asztmás tüneteket, ilyenkor inkább ne kockáztassuk, mert a hideg és a mozgás tovább ronthat a helyzeten.
– A hideg levegő kedvezőtlen hatásait csökkenthetjük, ha a szánk elé – nem szőrös, bolyhosodó, mert annak belélegzése szintén rossz lehet – sálat teszünk. Ezzel nemcsak felmelegí­tjük, de párásí­tjuk is a belélegzett levegőt.
– Rohamoldó gyógyszerünk nélkül soha ne induljunk el! Ha úgy érezzük, hogy nehezebben vesszük a levegőt, fulladunk, álljunk meg pihenni és használjuk a készüléket a kezelőorvos utasí­tása szerint.

Megosztom