A testi és lelki egészség a legnagyobb kincs

Milyen életmódot válasszunk ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket? Valóban le kell mondanunk minden “jóról” ahhoz, hogy elkerüljük a betegségeket? Ezekre a kérdésekre kereste a válaszokat Szentesi Éva í­ró, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Steiner Kristóf gasztroblogger és Verrasztó Dávid Európa-bajnok úszó.

– Öröm és szenvedély nélkül kevesebbet ér az élet – jelentette ki Győrfi Pál arra utalva, hogy mindenkinek az életében lehetnek, sőt kellenek olyan tényezők, amelyeket szeret és élvez. A lényeg azonban a mértékletesség és a tudatosság. – Édesapám dohányzott, és akkor szokott le, amikor egy rendezvényen meglátta egy beteg tüdő preparátumát. Fontos, hogy szembesüljünk a dolgok következményeivel, láthatóvá váljanak számunkra a betegségek még mielőtt késő lenne – mondta a szóvivő. Ugyanez, az edukáció a célja a beszélgetést támogató BODY Kiállí­tásnak is

– Szeressük magunkat! Éljük jól az életet! Én nagyon élvezem most, hogy visszakaptam a sajátomat – mondta a daganatos betegségéből felépült és í­rásaival másoknak is erőt adó Szentesi Éva, aki nem tagadja: a rákbetegség előtt nem volt kibékülve magával. Az önmagunkra odafigyelés – nem csak testileg, hanem lelkileg is – szerinte a legjobb prevenció. A betegség azt taní­totta számára, hogy az orvosi segí­tség mellett fontos megtalálni a lelki gyógyulás útját, és ezen az úton önmagunk elfogadását. Illetve annak elfogadását, hogy ennek az életünknek vége lesz, lehet hogy éppen harminc évesen, egy onkológiai kórteremben.

– Sportolni ugyan csak mértékkel szeretek, de próbálok annyira aktí­van élni, hogy a szervezetemnek meglegyen a szükséges testmozgás. Lépcsőt használok, felcipelem a szatyrokat az emeletre, gyalog járom be a piacot, egész nap pörgök. Mindenki számára mást jelent az egészséges élet – mondta Steiner Kristóf. A gasztroblogger a szervezete számára fontos ásványi anyagokat és vitaminokat sem patikamérlegen méri ki. – Ha azt érzem, hogy nagyon kí­vánok egy gesztenyét, akkor tudom, hogy épp arra van szüksége a testemnek. Ettől leszek energikusabb és egészségesebb. Eszem néha egészségtelennek bélyegzett ételeket is, de csak mértékkel.

Verrasztó Dávid is úgy érzi, hogy az egyensúly megtalálása a legfontosabb. – Nem hiszek abban, hogy egy sportoló számára csak az edzés létezhet és mindent meg kell magától tagadnia, mert ettől kiég az ember és az eredmények sem jönnek majd. Talán ha az olimpia előtt én is kellően kipihenem a sérülésemet, más eredmény születet volna – magyarázta a világbajnoki ezüstérmes, hozzátéve, hogy számára a szombat az a nap, amikor barátaival kimozdul és megpróbál egy kicsit lazí­tani. A kerekasztal beszélgetés vendégei is támogatják a „Magyarok a napi testmozgásért társadalmi összefogást”, amelyet BODY Kiállí­tás szervezői hí­vtak életre.

Február 15-én megérkezik Magyarországra a világhí­rű BODY Kiállí­tás. A lenyűgöző emberi testet bemutató tárlat mérete Európában is egyedülállónak számí­t: 2200 négyzetméteren több mint kétszáz preparátumot tekinthetnek meg a látogatók. A kontinensen még soha, egyetlen városba se látogatott el a tárlat ilyen gazdag kiállí­tási anyaggal.

Megosztom