Hogyan előzhetjük meg a felfázást?

Főleg a nők életét keserí­ti meg a kellemetlen tünetekkel járó hólyaghurut, vagy más néven felfázás. Sokan nem tudják, hogy nem elég a megfelelő öltözet, hiszen általában nem a hideg, hanem bakteriális fertőzés áll a megbetegedés hátterében. Urológus szakértő segí­tségével most megelőzhetjük az egyik leggyakoribb egészségügyi problémát, illetve tanácsokat kaphatunk a már kialakult tünetek kezelésére.

A női húgyvezeték sokkal rövidebb, mint a férfiaké, ezért a kórokozók könnyebben utat találnak érzékeny szerveinkhez. „A jellemzően az E. coli nevű baktérium okozta hólyaghurutnak a közhiedelemmel ellentétben nem csak hidegben eshetünk áldozatul, de a nem megfelelő öltözet valóban elősegí­theti a kialakulást. Ezért érdemes a téli időszakban is előnyben részesí­teni a természetes alapanyagú fehérneműt, illetve kerülni a vékonytalpú cipők viselését. Uszoda-, szaunahasználatot követően minél hamarabb cseréljük le a vizes, nedves alsóneműnket” – mondja Dr. Zóber Tamás, a Czeizel Intézet urológus szakorvosa

A vesék és a húgyutak tisztí­tásának legjobb és legegyszerűbb módja a bőséges folyadékpótlás. Napi 2-2,5 liter ví­z a zimankóban is elengedhetetlen az egészséges szervezet számára. Emellett fogyasszunk rendszeresen pro- és prebiotikumot tartalmazó élelmiszereket – natúr joghurtot, lágy sajtokat, hagymát, diót – és C-vitaminnal is töltsük fel a raktárainkat. Nemcsak erősí­tik az immunrendszert, de meggátolják a baktériumok elszaporodását is.

A tőzegáfonya a hólyaghurut megelőzésére és kezelésére is tökéletes választás: akár nyersen, akár étrendkiegészí­tő formájában fogyasztjuk, a gyümölcsben található antioxidánsok megakadályozzák, hogy a kórokozók megtelepedjenek a húgyhólyag falán. í“vakodjunk azonban a hüvelyflórát gyengí­tő készí­tmények (tusfürdők, illatosí­tott intim mosakodók) használatától, ugyanis a túlzásba vitt intimhigiénia többet árt, mint használ.

A következő tünetek észlelése esetén valószí­nűleg megtörtént a baj: gyakori vizeletürí­tés, vagy inger, csí­pős, szagos, sötétebb szí­nű vizelet, fájdalom a kismedencében és az alhasban. „Eleinte megpróbálhatjuk a panaszokat házi praktikákkal enyhí­teni. Például cickafark, tőzeg-, vörös- vagy feketeáfonya és medveszőlőlevél teával. Ha azonban 2-3 napon belül nem tapasztalunk javulást, feltétlenül forduljunk orvoshoz” – javasolja Dr. Zóber Tamás.

Megosztom