Nem vágyom rád!

– A szigorúan vett orvosi/szakmai definí­ciók alapján azt nevezzük aszexuálisnak, akinél nincs szexuális vágy, nincs izgalmi állapot és nincs kielégülés. Teljesen közömbös a szexuális élet irányában, akár a saját örömélményét tekintjük, akár a másik ember szexuális aktivitására irányuló cselekvéseit vesszük alapul – magyarázza Rusz Edit szexuálpszichológus.

A Magyar Aszexuális Közösség másképpen definiálja az aszexualitást. Szerintük az aszexuális ember nem érez szexuális vágyat társai iránt, de ettől még lehet libidója, felizgulhat és kielégülhet. A közösség szerint azonban fontos különbséget tenni az aszexualitás (amely egy szexuális irányultság) és a hipoaktí­v szexuális vágy zavar között. Utóbbi ugyanis a szexuális vágy olyan mértékű csökkenését jelenti, ami már problémát, szenvedést okoz az érintettnek, mí­g az aszexuális irányultságú ember nem érez szenvedést.


Nem érdekelt a testiség

Fontos megjegyezni, hogy ha valaki nem érzi szükségét a szexualitásnak, az nem egyenlő azzal, hogy ne lennének romantikus vágyai. Egy aszexuális ember ugyanúgy vágyhat a boldogságra, a romantikára, mint bárki más. Ő is szereti a meghitt gyertyafényes vacsorát, és szerelembe is tud esni. De a szexnél sokkal fontosabbnak tartja az érzelmi interakciókat. Azt pedig, aki egyáltalán nem képes szerelmet érezni embertársai iránt, aromantikusnak nevezzük. Az aszexualitás és az aromantikusság nem feltétlenül jár kéz a kézben.
– Tizenhat évesen vettem észre magamon, hogy talán nem vagyok olyan, mint a többi korombeli – kezdi történetét Mina. – Az összes barátnőm már túl volt az első alkalmon, csak én nem. Imádtam randevúzni, hosszan csókolózni a buszmegállóban és romantikus esti sétákra menni az éppen aktuális udvarlómmal. Nem aggódtam a szex miatt, hiszen azt gondoltam, azért nem került még rá sor, mert nem vagyok elég érett hozzá. De ez évekkel később sem változott meg. Nem éreztem azt, hogy szeretnék bárkivel is ágyba bújni. Nem ellenük volt kifogásom, hanem sokkal inkább az együttléttel. Nem érdekelt a szex, a testiség.
Kutatások alapján több mindenre lehet visszavezetni az aszexualitás kialakulását. Némely felmérés a génekkel hozza összefüggésbe, mások a hormonszinttel magyarázzák, de olvasni olyat is, ahol bizonyos gyógyszereket okolnak a kialakult helyzetért. Valójában azonban százszázalékosan még mindig nem sikerült megállapí­tani, mire vezethető vissza az aszexualitás.
– Az eddigi praxisom során azt kell mondanom, hogy az aszexuális viselkedés főként két dolog miatt alakul ki – magyarázza a szexuálpszichológus. – Az egyik, amikor a szexualitás bizonyos dolgok miatt kerül visszafojtásra. Bár ez leginkább a régebbi korokra volt jellemző, amikor még a vallás nagyban befolyásolta a szexuális életet. Tiltott volt a maszturbálás, a házaséletről nem is beszélve. A másik fő ok az, amikor a párkapcsolatban vagy a szexuális kapcsolatban probléma lép fel. Nők esetében ezek főként orgazmussal kapcsolatos gondok, mí­g férfiaknál a merevedési problémák az elkeseredés gyökerei. Abban az esetben pedig, ha az egyik fél, vagy akár mindkettő, ezeknek a bajoknak a sorozatát éli meg, egy idő után teljesen leszokik a szexről.
A legtöbb kutatás egybehangzóan valamilyen nagyobb traumát, csalódást lát az aszexualitás kialakulásának hátterében. Sokszor azonban maga az aszexuális ember sem képes rájönni, mi határozhatja meg a szexhez való hozzáállását. Csupán azt érzi, hogy nem szeretné a belső vonzalmát testi kapcsolatban is kifejezni.

Párkapcsolat aszexuálisként

– Sokszor voltam szerelmes, és volt olyan szakí­tásom is, amikor azt hittem, hogy megszakad a szí­vem – folytatja történetét Mina. – Mindegyik kapcsolatom az aszexualitásom miatt ment tönkre. Számomra elképzelhetetlen, hogy csupán azért feküdjek le a kedvesemmel, hogy neki örömet okozzak. Főleg úgy, hogy nálam a biológiai folyamatok sem indulnak el. Ezt pedig úgy élem meg, hogy ha már a testem sem akarja, akkor minek ártsak magamnak. Gyakran vágták hozzám, hogy frigid vagyok, pedig már a kapcsolat elején elárultam, hogy aszexuálisként élem a napjaimat.
ím Minával ellentétben sok aszexuális nem meri nyí­ltan felvállalni, hogy nem szeretne szexuális aktust létesí­teni. Félnek a megaláztatástól, kirekesztéstől és attól, hogy állapotukat csupán kifogásnak látják. Sok aszexuális azonban – talán épp emiatt – él nemi életet. Gyakran azért, mert ki akarja elégí­teni partnere igényeit, vagy éppen gyereket szeretne.
– Az is előfordul, hogy libidója ugyan van, akár önkielégí­tést is végez, ám mindez mégsem testesül meg nála testi vágyban – ismerteti Viki, a Magyar Aszexuális Közösség Facebook-csoportjának vezető adminisztrátora. – Rengeteg aszexuális létezik, akik abszolút nem élnek szexuális életet, de az aszexualitás nem egyenlő a szextől való távolmaradással, hiszen más aszexuálisok, a fentebb emlí­tettek miatt, szeretkeznek partnerükkel.
Minának jelenleg van párkapcsolata, ám ebben egyáltalán nincs jelen a testiség.
– A társam ugyan nem aszexuális, de elfogadja a hozzáállásomat. Úgy hidaltuk át ezt a problémát, hogy nyitott kapcsolatban élünk. Gondolom, ez sokakban vált ki meghökkenést, de mi jól tudjuk kezelni. Szeretjük egymást, egymással képzeljük el a jövőnket, és nemsokára összeházasodunk, nagyon szeretnék gyereket is. Valószí­nűleg a mesterséges megtermékenyí­tést választjuk, mert a várandósság csodáját át szeretném élni – mondja Mina.

Segí­thet a terápia

A Magyar Aszexuális Közösség szerint egy olyan kapcsolatban, ahol az egyik fél aszexuális (bár ez minden párkapcsolatra igaz), a legfontosabb dolog a kompromisszum. Amint ez kialakul, gyakorlatilag egy olyan párkapcsolatban tudnak élni, mint bárki más. Hiszen náluk is megtalálható minden: romantika, szerelem, boldogság, lelki összetartozás, közös barátok és lehetőség egy családra. Mindössze annyi a különbség, hogy nekik meg kell beszélniük, miként képzelik a szexuális életüket: akarnak-e egymással ágyba bújni, és ha nem, akkor hajlandók-e esetleg a nyitott kapcsolatra. Magyarországon a kapcsolatok igen nagy százaléka tekinthető szexmentesnek, amit a párok egyszerűen csak az idő múlásával magyaráznak.
– A szex nemcsak emberi ösztön, hanem tanult viselkedési normák összessége. Lehet taní­tani, lehet mozgósí­tani, növelni az aktivitás iránti igényt – mondja Rusz Edit. – Hozzám is járnak olyan párok, ahol az egyik fél aszexuális, de szeretné orvosolni a helyzetet. Például együtt élnek évek óta, de a férfinál nem indul be a szexuális vágy, vagy a nő nem tud ráhangolódni a szexuális aktivitásra. Ilyenkor a szexuális élet csak abból áll, hogy el kell viselni vagy el kell tűrni az aktust. Az izgalmi állapot nincsen azon a szinten, hogy beindí­tsa a nőt vagy a férfit. Emiatt pedig valamelyik fél nem is igényli a szexuális életet. Ebben az esetben egy terápián vesznek részt, és igyekszünk mindent az ő igényeikhez igazí­tani. A szexuálterápia rendkí­vül rövid időn belül tud eredményt hozni, olyan esetben is, amikor valamilyen korábbi trauma vagy rossz élmény miatt alakult ki az aszexualitás.
Az aszexuálitás bizonyos esetekben tehát kezelhető. De rendkí­vül sok olyan helyzet van, amikor rejtve marad. Számos történetet hallottam a cikk elkészülése közben, ami rendkí­vül elszomorí­tott. Sok nő és férfi éli úgy a mindennapjait, hogy azt hiszi, aszexualitása miatt nem élhet teljes életet, nem érzi magát boldognak. Azoknak, akik emiatt szégyent éreznek, nagy segí­tséget és támogatást nyújthat a Magyar Aszexuális Közösség. Jelenleg azon dolgoznak, hogy egyesületté váljanak, de addig is létrehozták Facebook-csoportjukat, ahol az aszexuálisok biztonságos térben lehetnek együtt, kérdéseket tehetnek fel, és információkat oszthatnak meg egymással. Ne feledjük, soha nem szégyen segí­tséget kérni!

Megosztom