Abigél ismét segí­tett!

December végén zárul a Magyar Vöröskereszt Abigél elnevezésű programja, amelyet két évvel ezelőtt dán példát alapul véve, EU-s pályázati forrásból azzal a céllal indí­tottak, hogy hazánk legnagyobb humanitárius szervezete olyan nőknek nyújtson segí­tséget, akik bántalmazó kapcsolatban éltek, családi erőszakot szenvedtek el.

A program még 2016 januárjában indult el és a Dán, a Bolgár és a Román Vöröskereszt együttműködésében valósult meg, amelyet az Európai Unió támogatott. A program szakmai megvalósí­tója a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezete volt, mely Családok ítmeneti Otthonát és Krí­zisközpontot is tart fent a válsághelyzetben lévő nők segí­tésére. Az innovatí­v programban 30 érintett nő és körülbelül 60 gyermek vett részt, akiket 30 önkéntes segí­tett. Ők a Vöröskereszt szakmai felkészí­tése alapján pszichoszociális segí­tséget adtak: életviteli tanácsok mellett közösségi élményeket nyújtó szórakozási lehetőségeket is biztosí­tottak a rászorulóknak.

A program legfontosabb célja az volt, hogy a bántalmazott kapcsolatot elszenvedők testileg és lelkileg is felépüljenek; önbizalmukat, öntudatukat és érdekérvényesí­tő képességeiket is fejlesszék. A kezdeményezéshez egy microsite-ot (http://www.abigelprogram.com/) is létrehoztak a szervezők annak érdekében, hogy a téma kapcsán a társadalmat is érzékenyí­tsék, valamint lehetőséget biztosí­tsanak a tájékozódásra mind a bántalmazott nők, mind pedig a civil lakosság számára. Az oldalra több olyan tréninganyag és kézikönyv is felkerült, melyek a későbbiekben segí­tséget jelenthet más civilszervezetek számára.

Az Európai Unióban minden harmadik nőnek volt már része fizikai erőszakban, de hazánkban is nagyon magas, 22 %-os ez az arány (EC Violence Index). Az Abigél program ezért egy átfogó szakmai konferenciával is megpróbálta felhí­vni a figyelmet a témára, a bántalmazás visszaszorí­tásának fontosságára, amelyen nem csak a program vezetői és önkéntesei vettek részt, hanem az állami szervezetek is képviseltették magukat, í­gy a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviselői is jelen voltak.
„Az Abigél valóban reményt adott, segí­tett a bántalmazó kapcsolatban élő nőknek és gyermekeiknek. Számunkra is igazán érdekes és tanulságos volt ez a kétéves projekt. Különböző programokat szerveztünk a rászorulóknak, és jó volt látni hétről-hétre a felépülésüket, azt, ahogy megerősödnek és ismét igazi nőnek érzik magukat” – mondta el Dávid Zsuzsanna, az Abigél program projektvezetője. A kétéves innovatí­v projekt decemberben ugyan lezárul, de a Zala megyei Vöröskereszt a nagy érdeklődésre, valamint a pozití­v visszacsatolásra való tekintettel tovább folytatja a munkát, elsősorban EFOP pályázati erőforrásokból valósí­tják meg a folytatást.

Megosztom