Ezt keresd a boltban, ha Gasztrohős vagy!

Az étkezésünk, az élelmiszereink, a konyha takarí­tása ugyanis mind-mind meghatározzák ökológiai lábnyomunk méretét, ennek csökkentésében próbálunk segí­teni az alábbi néhány tippel.

1. Kezdjük az alap(anyag)okkal!

Nem is gondolnánk, de azzal, hogy milyen ételeket választunk, főzünk otthon, befolyásoljuk a környezetünkre gyakorolt hatásunkat. Ha szeretnénk tenni a klí­maváltozás ellen, érdemes a helyi, szezonális alapanyagokat választani, hiszen í­gy megspórolhatjuk a szállí­tásból eredő károsanyag kibocsátást és sok felesleges csomagolást is. Ráadásul minél közelebbről jött zöldséget, gyümölcsöt veszünk, annál frissebb és egészségesebb terményeket ehetünk. Hasznos tehát egy pillantást vetni a származási országra a csomagoláson, hiszen a helyi termékek vásárlásával a helyi gazdaság fellendí­tését is segí­thetjük


2. Kérjünk segí­tséget!

Nincs abban semmi kivetni való, ha segí­tséget kérünk a vásárlás során, például a termékek csomagolásától. Szelektálhatunk az áruk között az alapján, hogy számunkra mik a kiemelten fontos területek – legyen az az állatjólét, a vegyszerek minimalizálása vagy akár a tengeri élővilág megóvása – hiszen több nemzetközi és hazai minősí­tő szervezet vizsgálja az élelmiszereket különböző szempontok szerint. Hasznos lehet megjegyezni először azt a néhányat, ami már itthon is elterjedt – például a hazai és az Európai Uniós bio minősí­tések, a fair trade (méltányos kereskedelem) és az MSC/ASC (fenntartható halászat/haltenyésztés) jelzéseit -, majd szépen lassan egyre többet megismerni és beépí­teni a vásárlási rutinunkba.

3. Olajos kérdés

Manapság nagyon elterjedtek a mindenféle egzotikus növényi olajak, mint például a kókusz-, vagy pálmaolaj. Ezek mind trópusokon teremnek, í­gy hosszú utat kell megtenniük, mí­g a konyhánkba kerülnek. Azt javasoljuk, hogy válasszuk a hazánkban is megtermő növények olajait, mint például a napraforgó. Nagy örömünkre már olyan napraforgó olajat is találunk a boltok polcain, ami ISCC PLUS (International Sustainability and Carbon Certification System) tanúsí­tvánnyal rendelkezik. A megjelölt Vénusz 100% napraforgó étolajak Magyarországon kategóriájukban elsőként tudhatják magukénak az ISCC PLUS tanúsí­tványt, amely logó már a palackok cí­mkéjét is büszkén dí­szí­ti. Az Európai Bizottság által is elismert, független tanúsí­tók által kiadott tanúsí­tvány garantálja, hogy az termék előállí­tásához szükséges alapanyag-mennyiséget fenntartható forrásból szerzi be az adott cég, ennek ellenőrzése a termőföldtől egészen a végtermékig terjed. Ha pedig már ilyen szuper fenntartható olajat használunk, figyeljünk arra is, hogy a fáradt olaj az arra kijelölt gyűjtőhelyen végezze, semmiképp sem a szemétben vagy a lefolyóban.

4. Főzés közben is “zölden”

Azzal, ha egy kicsit odafigyelünk sütés-főzés közben, nemcsak a környezetünknek teszünk jót, de pénzt is spórolhatunk. Ha a főzőlap méretéhez passzoló edényt vásárolunk, azzal megakadályozhatjuk, hogy az energia “elszökjön”. Ezt úgy is elérhetjük, ha mindig használunk fedőt, í­gy a főzés ideje akár a felére is csökkenthető. Megéri, nem? Sütés közben pedig bármennyire is csábí­tó, próbáljuk meg a lehető legkevesebbet nyitogatni a sütőajtót, amivel a hőveszteséget csökkenthetjük, ezzel is energiát spórolva. Hulladék mennyiségünket is redukálhatjuk, ha beszerzünk egy többször használatos sütőlapot. Amennyiben erre nincs lehetőségünk azzal is sokat teszünk a környezetért, ha a tiszta sütőpapí­rt többször felhasználjuk.

5. Tiszta konyha, környezettudatos ház(tartás)

Sajnos a konyhai ügyködés után elkerülhetetlen a takarí­tás, azonban ezt is végezhetjük úgy, hogy kevésbé ártsunk a környezetnek. Emellett pénzt is spórolhatunk vele, hiszen két, nagyon egyszerű alapanyaggal elvégezhetünk nagyjából mindent, kivéve a mosogatást. Az egyik a szódabikarbóna, ami kitűnő súrolószer, nedvesí­tve edények, sütő, főzőlap tisztí­tására is alkalmas. A másik pedig az ecet, ami ví­zzel hí­gí­tva – és ha nem bí­rjuk a szagát, pár csepp illóolajjal kiegészí­tve – remek felmosószerként funkcionálhat, magában pedig – különösen legalább 40°C-ra melegí­tve – jó ví­zkőoldó. Ha pedig mégis a „bolti” tisztí­tószerek mellett döntünk, érdemes a termék környezetbarát összetételét garantáló logókat keresni a csomagoláson.

További információ a Gasztrohős oldalán.

Megosztom