2019.05.24. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Együtt küzdünk

A SUHANJ! Fitnessben jártunk, ahol épek és fogyatékkal élők edzhetnek együtt. Remek kezdeményezés, csak gratulálni tudunk hozzá!

Kormos Olga
2017.11.27  09:45   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Nemrég fújták el egyéves születésnapi tortájukon a gyertyát a SUHANJ! Fitness alapítói, és mi kíváncsiak voltunk rá, mi történt ebben az egy esztendőben. Talán önök is tudják, hogy ez az a budapesti edzőterem, amely Magyarországon egyedülálló vállalkozásként integráltan látogatható, vagyis fogyatékkal élők és ép emberek együtt sportolhatnak itt. És sportolnak is!
Ebben a teremben: - együtt küzdünk - tiszteljük egymás erőfeszítéseit - csak az határoz meg téged, milyen keményen dolgozol - a feladás nem opció - mindenki a saját korlátait dönti le. E motiváló mondatokkal teletűzdelt falak között izzadhat nap mint nap az, aki tudatosan vagy véletlenül rátalál Lipótváros szívében a SUHANJ! Fitness edzőtermére. A szavak pedig, mint tudjuk, teremtő erővel rendelkeznek. De van itt valami más is. Ugyanazt a pesti levegőt szívják be az itt sportolók, ugyanúgy hús-vér emberek jönnek-mennek, ugyanúgy öröm, bánat jön be velük az ajtón, mégis van valami szavakkal ki nem fejezhető, csak legeslegbelül mocorgó hangulatélmény, amely megkülönbözteti a többi edzőteremtől.


Aurája van

Partics Ferenc is hasonlóan fogalmaz, amikor azt mondja, nem csak azért szeret lejönni, mert akadálymentes a terem, és mert speciális tornaszerek is találhatók, sokkal inkább a hely aurája miatt, amely már belépéskor érezhető.

- Hat-hét éve ismerem a SUHANJ! Alapítványt - meséli. - Épp ezért szinte egyértelmű volt, hogy a fitneszterem nyitása után rendszeresen itt leszek. Kifejezetten örültem és vártam, hogy megnyíljon, mert egyedülálló a maga nemében, és nekem a heti két margitszigeti handbike-edzésem és a kosarazások mellett fontos kiegészítő testmozgást biztosít. Természetesnek kéne lennie, mégsem az, hogy ilyen európai szintű edzőterembe járhatunk a kerekesszékünkkel. Ugyan a munkahelyemen van edzőterem, de a harmadikon van, nem akadálymentes, és csak adott napokon lehet használni. Ide viszont bármikor jöhetek, ez egy kis fészek, ahová mindig jó lejönni. Jó pár kollégámat át is csábítottam már ide.
A telefonos ügyfélszolgálati munkatársként dolgozó Ferenc szerint több mint hiánypótló vállalkozás ez. Mint mondja, neki és más fogyatékkal élő társainak jóval többet jelent, hiszen ők nem válogathatnak a meglévő edzőtermekből. Nekik csak ez az egy van. Óriási dolognak tartja, hogy egy kerekesszékes barátja krankingedzéseket tart itt, hogy nem jelent gondot, ha szaunázni szeretne, hogy az öltözők és a zuhanyzók számukra is használhatók, és a recepció úgy van kialakítva, hogy székkel is alágurulhasson az ember.

A bátortalanok is bátrabbak

Mondhatni, hogy itt racionálisan az utolsó gombostűig minden át lett gondolva, de úgy is fogalmazhatunk: árad a létesítményből a figyelmesség. A realizált figyelmesség pedig pénzbe kerül. Az Európában is egyedülálló integrált terem 60 millió forintból valósult meg magánszemélyeknek és vállalatoknak köszönhetően. Mások - 13 millió forint értékben - termékekkel, szolgáltatásokkal járultak hozzá a kivitelezéshez. A terem kialakítása nyolc hónapot vett igénybe, ami alatt kétszáz önkéntes több mint kétezer munkaórát tolt az építkezésbe, ami persze kifejezhető pénzben, de megfizethetetlen.
- Tavaly augusztus 1-jén nyitottunk, és az elmúlt egy év bennünket igazolt - mondja Gusztos Péter, a létesítmény társalapítója. - A SUHANJ! Fitness hiánypótló szolgáltatás, helye és feladata van a piacon. És itt nem kizárólag azokra a vendégeinkre gondolok, akiknek különböző akadályoztatottságuknál fogva nem volt igénybe vehető opció a szektorban, hanem azokra is, akik nem érezték közegüknek a hagyományos értelemben vett edzőtermi miliőt.


Mivel az alapítvány az elmúlt hét évben elválaszthatatlan a fogyatékkal élő emberek sporttevékenységétől, a terem megnyitásának is hamar híre ment. Gusztos szerint azonban az is fontos, hogy a fogyatékkal élők ne csak tudjanak róluk, hanem el is jöjjenek hozzájuk.
- Komoly kihívás és feladat meggyőzni a távolmaradókat egy minőségibb életmódról - teszi hozzá a vezető. - Fogyatékkal élő vendégeink nagyobbik hányada kerekesszékes és látássérült. Büszkék vagyunk arra, hogy van olyan autizmussal élő kisfiú, akit a kezdetekkor néha az ajtón sem tudott behozni az anyukája, és mára személyi edzővel, speciális eszközök nélkül, rendszeresen sportol. Pár nappal ezelőtt pedig az egyik vendégünk a saját közösségi oldalán ezt írta: „Ma először nem a kerekesszékben ülve használtam a gépeket a SUHANJ! Fitnessben, hanem a gépek saját ülésére ültem át segítséggel." Az ilyen visszajelzések után érezzük, hogy nem volt könnyű az első év, de jó úton járunk, és az úton remek emberek kísérnek minket.

Az egyik ilyen remek ember Hepp Gréta edző, aki miután a sajtóban olvasott arról, hogy nemsokára indul egy integrált edzőterem, rögtön megkereste a tulajdonosokat. Gréta a Testnevelési Egyetem Humánkineziológia Bsc-szakán végzett, és gyakorlati képzésén, az Országos Ortopédiai Rehabilitációs Intézetben találkozott először mozgássérültekkel. Azonnal mély benyomást tettek rá, és azon kapta magát, hogy az ott kapott pozitív élményektől lelkileg teljesen feltöltődött. Mégpedig attól, hogy kitartóan küzdenek céljaikért, nem adják fel a harcot, akár mozgássérülten születtek, akár baleset miatt kerültek ebbe a helyzetbe. Most ugyanezt az érzést kapja itt, ahol TRX-edzést, strechinget, funkcionális tréninget és baba-mama tornát tart. Leginkább csoportos órái vannak, ahol minden negyedik vendége fogyatékkal él.
- Egy integrált csoportban pszichikailag nagyon jó, hogy mindannyian ugyanazt a feladatot végzik, ha kell, természetesen kis módosításokkal. De nemcsak fogyatékkal élők és azok jönnek, akiknek nem okoz problémát az integráció, hanem olyanok is, akiknek önbizalommal kapcsolatos gondjaik vannak. Akik más, átlagos edzőteremben talán gátlásosan mozogtak, azok itt bátrak, kötetlenek.
Az edző részéről koncentrációt és rutint igényel a kétfelé figyelés, amitől a vendégek máshol nem tapasztalható kohéziós erőt kapnak. Valahogy itt mindenki segítőkész, de sok gyógytornász egyetemista, konduktor és családtag is szívesen edz itt, akiknél pláne természetes, hogy itt-ott segítenek azoknak, akik igénylik. Például egy-egy tornaszer használatánál, vagy ha át kell menni egyik teremből a másikba. Grétának van Down-szindrómás vendége is, és az iskolaév kezdetével ismét számít azokra az értelmi fogyatékos gyerekcsoportokra, amelyek szívesen kipróbálnák az eszközöket.

A tarsolyban sok-sok terv

A fent emlegetett, átlagtól eltérő edzőtermi miliőt kereste Fulmer Andrea is, aki kíváncsi volt az újonnan nyíló létesítményre.
- Tizenkét évig lovagoltam, azóta semmilyen mozgás nem tudott lekötni, valahogy mindenhonnan lemorzsolódtam. Sokféle sportot és termet kipróbáltam az elmúlt években, de 2-3 hónap után mindenhonnan elmaradtam, de ide már több mint egy éve, a nyitás óta járok. Jó érzés itt lenni, mert számomra sportolás közben is fontos a befogadó, természetes, egymást kölcsönösen motiváló közeg, amit máshol nem találtam meg. Emellett úgy gondolom, hogy bár mindig is nyitott és empatikus voltam, mégis sokat érzékenyített rajtam az elmúlt egy év. Az utóbbi időben az edzéseken már észre sem veszem, hányan vannak a csoportban, akik például nem látnak. Teljesen természetessé vált, hogy másképp figyeljek, kommunikáljak.
A projektmenedzserként dolgozó Andrea leginkább csoportos TRX-, pilates- és funkcionális köredzésre jár, de legújabb terve, hogy a SUHANJ! Fitness-szel kilép a falak közül. Már nem csak távolról nézi majd őket kutyát sétáltatva a Margitszigeten, hanem belevág a közös futásokba is.
- Szerintem az emberek szeretnének közeledni a sérült és fogyatékkal élő társaikhoz, csak nem tudják, hogyan tegyék. Ehhez az edzések kitűnőek, hiszen együtt csinálunk valamit, tehát közös az élmény. Barátságok születnek és igazi közösség, ahová jó tartozni és jó sportolni - teszi hozzá.

Sok szempontból új, amit a SUHANJ! Fitness csinál, hiszen amellett, hogy Magyarországon ez az első ilyen edzőterem, a környező országokban is csak Ukrajnában van hasonló. Itt az edzők 30%-a valamilyen fogyatékkal él, a szakmai csapat összeállításakor ez kiemelt szempont volt, hiszen már az átalakítási munkák során is bevontak kerekesszékes sportolót. Az árak egy átlagos középkategóriás budapesti edzőterem árainak felelnek meg, a fogyatékkal élő vendégek kedvezményesen vehetik igénybe a szolgáltatásokat. A kezdeményezéssel az alapítvány szeretne vidékre is eljutni, és a nagyobb megyeszékhelyeken már meglévő edzőtermekben egy SUHANJ!-sarkot létrehozni. Nagy öröm, hogy már most egyre több megkeresés érkezik az ország minden tájáról ilyen jellegű felkérésekkel.

Gusztos Péter szerint ez az év az ismerkedésé volt. Folyamatosan tesztelték az órarendet a vendégek visszajelzései alapján, mert figyelnek a személyes igényeikre. Például kísérőjegyet biztosítanak azon vendégek hozzátartozóinak, akik önállóan nem tudnának eljutni hozzájuk, és csatlakoztak a kutyabarát helyek közé is. A megalapozás után pedig rövid távú célként szeretnék társadalmi vállalkozásukat jövedelmezővé tenni, hogy az edzőtermet üzemeltető nonprofit SUHANJ! Alapítvány is gyarapodni, bővülni tudjon a befolyt bevételekkel.
- A teljes kapacitásunkat még nem értük el, szolgáltatásaink is folyamatosan bővülnek - magyarázza a társalapító. - Idén indul egy speciális mozgásterápiás program gyerekeknek, lesz masszázs, és ősszel a speciális intézmények diákjai is visszatérnek, hogy heti rendszerességgel ingyenesen sportoljanak nálunk. Vannak óráink, amelyeket duplán tartunk a folyamatos túljelentkezés miatt, például a kifejezetten kerekesszékeseknek ajánlott kranking, amelyet kerekesszékes instruktorunk tart épeknek és fogyatékkal élőknek. Vendégeink 20-30%-a fogyatékkal élő, és látjuk, hogy van mozgástér és feladat abban, hogy még több akadályoztatott társunkat győzzünk meg arról, hogy számukra is életforma lehet a sport.

 

Fotók: SUHANJ! Alapítvány


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás