Ma van a Koraszülöttek Világnapja

Magyarországon évente minden tizedik, vagyis kb. 8000 gyermek születik idő előtt. Mégis keveset tud a társadalom a koraszülésről, annak hátteréről és kockázatairól, amely lényegesen megnehezí­ti a megelőzést is. Ezt hivatott megváltoztatni a Koraszülöttek Világnapján, november 17-én debütáló PICi filmek projekt, amely létrejöttét egy kislány korai megérkezése ihlette. A PICi filmek egy hiánypótló filmsorozat, amelyet egy anyuka indí­tott el, és elsősorban a koraszülőkben felmerülő információhiányt hivatott betölteni és azt az érzést, hogy nincsenek egyedül.

Koraszülöttnek a 37. hét előtt születettek számí­tanak, de hasonlóan veszélyeztettek a 2500 grammnál kisebb súllyal világra jött csecsemők. Az ilyen paraméterekkel születettek élete az első időben komoly veszélyben van. A túlélési esélyük és a későbbi életminőségük alakulása fizikai állapotukon túl a megszületés körülményeitől, a PIC (Perinatális Intenzí­v Centrum) osztály gyakorlatától és lehetőségeitől is nagyban függ. Évente nagyjából nyolcezer gyerek születik idő előtt, közülük majdnem másfél ezer kritikusan alacsony súllyal. A szakemberek szerint ezt népbetegségnek lehet tekinteni.

Pénzes Boróka teljesen váratlanul, életveszélyes módon, sürgősségi császármetszéssel hozta világra második gyermekét, Dorkát tizennégy héttel a kií­rt dátum előtt. Közel három hónapot töltöttek kórházban, ahol rengeteg megpróbáltatás érte őket. Kislánya több műtéten esett át, sok kritikus pillanatot éltek meg, amikor komoly segí­tséget jelentett volna, ha több információ áll rendelkezésükre. Gyermeke hazakerülése után Boróka elhatározta, tesz azért, hogy sorstársai ne érezzék ennyire elveszettnek magukat a rendszerben: az információkat, amelyeket hosszú hónapok alatt összegyűjtött, film formájában érthetővé és hozzáférhetővé teszi. így született a PICi filmek ötlete, amely a Melletted a helyem Egyesület támogatásával és együttműködésével jött létre.

A kisfilmek azzal a céllal készültek, hogy a koraszülött kisbabák szüleit különböző témákban informálják a PIC-en való tartózkodásuk alatt, illetve közvetlenül utána. A projekt célja az is, hogy a szülők intézménytől függetlenül megismerkedjenek a lehetőségeikkel, amelyek a gyermekük táplálását, fejlesztését, a gyermekükkel való szorosabb kapcsolat kiépí­tését, érzelmeik és nehéz helyzetük feldolgozását szolgálják.

A kisfilmek kilenc témában nyújtanak segí­tséget a szülőknek: Apák a PIC-en, Fertőzések elkerülése, Oltások, Gyász, Kenguruzás, Nővérporték, Koraszülöttek táplálása, Hazakerülés, Szülői érzelmek. A filmek közül az első (Apák a PIC-en) november 17.-én 12 órától hozzáférhető a weboldalukon, a közösségi csatornákon illetve várhatóan egyes kórházak osztályain. A további részek folyamatosan, május végéig jelennek meg.

További információ: www.picifilmek.com www.mellettedahelyem.hu

Megosztom