Hazánk berobbant a sajtvilág elitjébe

Minden várakozást felülmúló érdeklődés övezte, és hatalmas sikerrel zárult hazánk legnagyobb sajtünnepe, az I. SZEGA Nemezetek Sajtfesztiválja. Az esemény komoly mérföldkőnek számí­t, ugyanis a mintegy 40 országot és 6000 tagot számláló Sajtmesterek Nemzetközi Céhe megalapí­totta a Magyar Páholyt, melynek segí­tségével a magyar sajtok egyre jelentősebb szerepet kaphatnak a nemzetközi szí­ntéren is. Kihirdették a Magyar Sajtok Versenyének győztesét, a Baracskai félkemény sajtot, mely az aranyéremmel belépőt kapott a 2019-es Mondial du Fromage-ra, a világ egyik legrangosabb nemzetközi sajtversenyére, ahol idén a magyarok már otthagyták névjegyüket: a három induló sajt arany-, ezüst- és bronzérmet nyert.

Az I. Nemzetek Sajtfesztiváljának szervezői évekkel ezelőtt azt a célt tűzték zászlajukra, hogy formálják a fogyasztók í­zlését; minél több sajtkülönlegességet felvonultatva mutatják meg az érdeklődőknek, hogy megannyi mí­ves sajt létezik.

„Nagy örömünkre a gasztrokultúra egyre nagyobb teret nyer, a sajtok azonban a gasztroforradalomban ezidáig nem kaptak elég hangsúlyos szerepet. Ezen szeretnénk változtatni. Megmutatjuk a közönségnek a legfinomabb külföldi sajtokat, hogy alakuljon, finomodjon az í­zlésük, ezzel párhuzamosan pedig erősí­tjük és kiemeljük a magyar termékeket. Ezért rendezzük meg évek óta a Nemzetek Sajtversenyét, idén pedig első alkalommal a Nemzetek Sajtfesztiválját. A rendezvény minden várakozást felülmúlt. A hatalmas érdeklődés azt bizonyí­tja számunkra, hogy van igény a minőségi sajtokra, a kifinomult sajtfogyasztásra, éppen ezért haladunk tovább a megkezdett úton, és folytatjuk a kultúrált, minőségi sajtfogyasztás misszióját. Egyebek mellett ezt a célt szolgálja a most megalapí­tott szervezet, a Sajtmesterek Nemzetközi Céhének Magyar Páholya is, melynek Gábossy írpád nagykövete, Bognár Gábor és Tóth Tamás pedig tagja lett. A nagyközönség í­zlésének formálásán túl komoly szakmai szerepet is ellát a társaság. Az elkövetkezendőkben komplex segí­tséget nyújtunk a sajtkészí­tőknek a technológiai folyamatoktól kezdve a marketingig számos területen” – mondta Gábossy ídám, az I. Nemezetek Sajtfesztiválját szervező SZEGA Camembert Kft. ügyvezetője, a Sajtmesterek Nemzetközi Céhe Magyar Páholyának vezetője.

A sajtfesztiválon az érdeklődők előadást hallhattak Jámbor László séftől a sajtok gasztronómiában betöltött szerepéről, majd Waller Zoltán sommelier osztott meg érdekességeket a sajtok és borok kapcsolatáról. A világ legerősebb embere, Fekete László, valamint fia, a szintén erőemelő világbajnok Fekete Miklós sajtemelő versenyt tartott, majd pedig világrekordot állí­tott fel. Az est legizgalmasabb pontja mégis a Magyar Sajtok Versenyének eredményhirdetése volt. A francia sajtlovagokból álló zsűri a Csí­z Sajtműhely Baracskai félkemény sajtjának í­télte oda az 1. dí­jat. „Még most sem hisszük el, hogy elsők lettünk a versenyen, hiszen egy kis és fiatal sajtműhelyt üzemeltetünk. Tavaly már indultunk egy megmérettetésen, de csupán azért, hogy lássuk, megálljuk-e a helyünket. Ott is jól szerepeltünk, ez lendületet adott, és beneveztünk a Magyar Sajtok Versenyére. ílmunkban nem gondoltuk, hogy a világ egyik leghí­resebb sajtmestere, Roland Barthelemy elnökletével a zsűri mellettünk dönt, sőt még jó tanácsokkal is ellátnak bennünket. Nagyon boldogok vagyunk, haladunk tovább a minőségi sajtkészí­tés útján, és várjuk a 2019-es Mondial du Fromage-t, hiszen a Magyar Sajtok Versenyén elért aranyéremmel belépőt kaptunk a nemzetközi versenyre, ahol idén már három sajt dobogón végzett. Bí­zunk benne, hogy méltó követői leszünk” – hangsúlyozta Kun Anita, a Csí­z Sajtműhely vezetője.

Magyar Sajtok Versenye 2017.

1. Csí­z sajtműhely – Baracskai félkemény sajt

A 4 hónapos érlelésű, 10kg-os aranysárga guriga egy kis sajtmanufaktúrában készül Baracskán, a Velencei-tótól néhány kilométerre. A Váli-völgyben legelő magyartarka tehenek zsí­ros tejéből előállí­tott 4 hónapos érlelésű félkemény sajt. Az eredeti gouda formában elkészí­tett precí­z sajtkorong szí­nében a napfény, í­zében a gazdag legelők aromáját adja vissza. A kóstolás során a hajlékony, rugalmas sajttészta lágyan olvad, í­ze kellemesen édeskés, néha karamellára emlékeztető.

2. Tekeresvölgyi manufaktúra – Matuzsálem-14

Saját, szabadtartású Magyar tarka tehén állományunk teljes teljéből készí­tett, hosszúérlelésű, félkemény sajt. Matuzsálem tí­pusú sajtjainkat legalább 12 hónapig érleljük pincében, gondosan kialakí­tott körülmények között. Az érlelési idő során kialakuló természetes nemespenész réteg fedi a sajt kérgét. Svájci tanulmányi útjaink során elsajátí­tott recepteket, technológiákat ötvözve saját tapasztalatinkkal alkottuk meg családi manufaktúránk zászlós érlelt sajtját.

3. Bükki Sajtmanufaktúra – Faszenes Tehénsajt

Lágy sajtkülönlegesség melyet zsí­ros magyar tarka tejből készí­tünk, jellemzője e sajtnak a nemes penészes kéreg, mely egyedi í­zvilágot képvisel. Elsősorban sajttálakhoz ajánljuk, friss ropogós kenyérrel, és kései szüretelésű borokkal alkot igazi í­zharmóniát, amire egy cseppnyi mézet is tehetünk.

Közönségdí­j: Tekeresvölgyi manufaktúra – Matuzsálem-14

Megosztom