2018.12.17. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Épp jókor jött, már kezdtem unni magamat

Az idén ötvenéves gitáros, énekes, zeneszerzővel beszélgettünk dalokról, koncertről, párkapcsolatról, családról, tervekről.

Szentgyörgyi Rita
2017.10.26  13:51   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Az elmúlt harminc év magyar pop-rock zenéjének egyik legeredetibb fazonja Lovasi András. Gitáros, énekes, zeneszerző, a Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag frontembere. Borostás, szemüveges imázsához hozzátartozik a lazaság meg a fricska. Ironikus, a költészethez közeli dalszövegeivel nagyban formálta a közgondolkodást. Kevesen énekelnek nála flegmábban lányokról, holdról, szomorkás hangulatról, az élet, a szerelem, a halál „mókáiról", gyakorlatilag bármiről.
A mai negyvenes nemzedék kultbandája, a Kispál és a Borz névadásához sztori is tartozik: eredetileg Borznak hívták volna az együttest, de Kispál András tiltakozott ellene, mert korábban csupa állatokról elnevezett, nem túl sikeres zenekarokban gitározott. Az underground kultúrából indult banda zenei stílusa szinte a véletlennek köszönhetően került be a mainstreambe. Timár Péter filmrendező felkérte Lovasit a Csinibaba című filmjéhez néhány 60-as évekbeli sláger átírására. Végül a gyári munkás szerepét is rá osztotta. A Kicsit szomorkás a hangulatom máma című nótával Kispálék berobbantak a slágerlisták élére. Közben több filmes is felfigyelt a rocksztárrá vált Lovasira, köztük Jancsó Miklós, aki Kapa és Pepe mellett visszatérő szereplőnek választotta több filmjéhez is. Pálos György Sztornó című filmjében tanárembert alakított, aminek külön pikantériát ad, hogy a földrajztanárnak készült Lovasit 1987-ben kirúgták a Pécsi Tudományegyetemről.
A sors újabb fintora, hogy 42 évesen, a legfiatalabb magyar rockzenészként Kossuth-díjat kapott. 2005-ben a megunás veszélye miatt a Kispálról a szintén alternatív rockos Kiscsillagra váltott. A Kispál eredeti alapító tagjai (Lovasi András, Ózdi Dezső, Bräutigam Gábor) mellé csatlakozott a Pál Utcai Fiúkból ismert Leskovics Gábor.
Ami a magánéletét illeti, húsz év házasság után elvált két lánya édesanyjától. Két évvel ezelőtt pedig a nála két évtizeddel fiatalabb Földes Eszter színművésszel kötötte össze az életét.

Idén töltötte be az ötvenet. Miben érzi az életkor súlyát vagy éppen könnyedségét?

Szerintem a súlyát inkább majd innentől kezdi érezni az ember, hiszen ötvenig általában, ha valamennyire vigyázunk magunkra és szerencsénk van, még csinálja a dolgát a testünk, nem rakoncátlankodik, maximum jelzi, hogy később mivel lesz majd nagyobb baj. Szóval az ötven az inkább csak egy kanyar a remélhetőleg kényelmes lejtő előtt.

Életműkoncertre készül novemberben az Arénában. A dalok milyen arányban tartalmazzák majd a saját értékrendje szerint legkedvesebb szerzeményeit, illetve a közönség körében kultikussá vált dalait?

Szerencsére elég nagy a közös halmaz, vagyis az általam sikerültebbnek tartott dalokat sokszor a közönség is jobban értékelte, mint a többit. De persze vannak olyanok is, amelyek nem a sikerességük okán kerülnek a műsorba, hanem mert tartalmilag beleillenek a többi közé, és van olyan is, amely nagyon sikeres volt anno, de most nem lesz. Közel háromszáz dalt írtam részben vagy egészben, és harminc-egynéhány fér bele két és fél órába. Szóval lesznek vesztesek, ezért inkább az volt a szempont, hogy olyan dalok legyenek, amelyek jól megszólalnak a kezünkben, és illeszkedjenek hangulatukban, mondandójukban a többi közé.

Dalszöveg- és zeneszerző, előadóművész, frontember, alkalmi filmszínész, fesztiválalapító: milyen kulturális területen szeretné még kipróbálni magát?

Már ez is sok, ennyit se terveztem, csak jöttek szembe a lehetőségek, én meg megpróbáltam élni velük.

A Kispál és a Borz 2010-ben tartott búcsúkoncertet a Sziget Fesztiválon. Idén visszatértek egy tematikus koncerttel a Fishing on Orfűre. A kiégés veszélye miatt hagytak fel a rendszeres koncertezéssel? Hobbizenekarként azért működnek tovább?

Idén nem koncertezünk, és szerintem nem is fogunk nagyon a következő években. Kitaláltuk, hogy három évig egy-egy fellépés erejéig a Fishing on Orfűn legyen egy olyan sorozat, amelyben a zenekar áttekinti azt a huszonhárom évet, amelyet aktívan dalírással, koncertezéssel töltött. Időrendben haladtunk, és tavaly az utolsó időszak dalaiból játszottunk, ezzel lezártuk a sorozatot. Nem tervezzük, hogy újra összeállnánk. Az Aréna-koncerten ott lesznek a Kispál utolsó időszakának tagjai, de nem lesznek blokkok, amelyekben csak a Kispál és a Borz vagy a Kiscsillag játszik. A két zenekar tagsága együtt játssza a dalokat, függetlenül attól, hogy ki miben vett részt hajdanán. A dalok a főszereplők.

Koncertszínháznak indult a Kiscsillaggal a Semmi konferencia. Idővel turnézó kamaradarabbá formálták, lemezen is megjelent. A színházi produkciók felé szeretnének nyitni vele?

A kamaraverzió tulajdonképpen egy igazi színházi produkció. Az Átrium decembertől ki is tűzi a repertoárjára Scherer Péter főszereplésével. Nem kell ahhoz Kiscsillag-rajongónak lenni, hogy ezt az előadást élvezni lehessen. Elég, ha valaki szereti a színházat és a zenét.

A felesége egyben a szerzőtársa. Milyen új színeket, látásmódot hozott az életébe ez a kreatív kapcsolat?

Sok szempontból kitágította a látásmódomat és az élethez való hozzáállásomat. Épp jókor jött, már kezdtem unni magamat.

Két felnőtt lánya van. Mennyire adnak a véleményére, az ízlésére?

Ezt tőlük kéne megkérdezni. Én adok az övékre.

A rock and roll életstílust, a sűrű koncertéveket vidéki elvonultságra cserélte. Lecsillapodott? Mivel tölti az idejét, ha éppen nem zenél?

Azért még elég sokat koncertezem, csak épp minden formációval, amelyben részt veszek, de azért összességében kevesebb koncertet vállalok, mint régen. Viszont többet próbálok, most épp egy könyvön dolgozunk, amely az Arénára készülne el, és összegyűjteném benne az eddigi összes dalszövegemet. Hozzá mellékletként jön egy hat-hét dalos szólóalbum, amolyan kései folytatása a Bandi a hegyről című első szólólemezemnek, amely 2001-ben jelent meg. Szóval, mikor nem zenélek, akkor is a zenélés körül forog általában minden. Ami kis szabadidőnk van, azt utazással töltjük. Biciklitúrák, kirándulások, amelyek beférnek két fellépés közé.

Annak idején a Csinibaba-filmben felhangzó Kicsit szomorkás a hangulatom máma című nóta tette egy csapásra ismertté szélesebb körben a Kispált. Ennek a nosztalgikus, retró zenének a meghosszabbítását jelentik a Budapest Bárral közös fellépései?

Nem rossz közelítés, inkább csak a vonzódásomat jelzik „gyerekkorom legszebb dalai" felé, és persze azt, hogy szeretem, és többé-kevésbé ismerem is a 20. századi magyar könnyűzenét.

Fotók:Libri


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás