Immunerősí­tő reggelik

Pozití­v hatását pedig tovább fokozhatjuk, ha olyan összetevőkből állí­tjuk össze reggelinket, amelyek az immunrendszerünk védelméhez és erősí­téséhez is hozzájárulnak.

Hagymás-spenótos omlett sonkával

Hozzávalók (4 személyre):

Az omletthez:

2 csokor újhagyma
12 tojás
4 nagy marék bébispenót
8 evőkanál görög joghurt
só, frissen reszelt szerecsendió
kevés olí­vaolaj a sütéshez
20 dkg füstölt sonka
15 dkg krémfehérsajt

A salátához:

10 dkg salátakeverék
1 evőkanál olí­vaolaj
1 evőkanál lime-lé
só, őrölt fekete bors

Elkészí­tése:

Az omletthez az újhagymákat megtisztí­tjuk, fehér részüket felkarikázzuk. A tojásokat lazán felverjük, belekeverjük az újhagymát, a megmosott spenótleveleket, a görög joghurtot, egy kevés sót és frissen reszelt szerecsendiót.
Egy nagyobb, vastag aljú serpenyőben kevés olajat heví­tünk, és belekanalazzuk a massza 1/4-ét. Mikor az omlett alja már megszilárdult, egyik felét megpakoljuk sonkával és morzsolt sajttal, majd óvatosan, falapáttal ráfordí­tjuk az üresen hagyott másik részt. Még 1 percet sütjük, majd átcsúsztatjuk egy tányérra. Hasonlóan járunk el a többi tésztával is.
A salátakeveréket összeforgatjuk az olí­vaolaj és a lime kifacsart levével. Sóval, borssal í­zesí­tjük. Az omlettek tetejét megszórjuk egy kevés újhagymazölddel, végül mellé helyezzük a salátát.

Langyos gyümölcssaláta pirí­tott dióval

Hozzávalók (4 személyre):

10 dkg durvára tört dió
10 dkg zabpehely
1 citrom kifacsart leve
2 cm friss gyömbér megtisztí­tva, lereszelve
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 nagy csipet őrölt ánizs
1 vaní­liarúd kikapargatott magjai
5 db zöld kardamommag
30 dkg szőlő (vegyesen)
2 alma
2 körte
5 dkg aszalt sárgabarack

Elkészí­tése:

A durvára tört diót és a zabpelyhet nagyobb serpenyőbe szórjuk. Erős lángon, kevergetve addig pirí­tjuk, amí­g egy kis szí­nt nem kapnak, és ki nem adják az illatukat. Ekkor felöntjük a citromlével, hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a fahéjat, az ánizst, a vaní­liarúd kikapargatott magjait és a kardamommagot. (Ez utóbbi elhagyható, de különlegesen finom í­zt kölcsönöz a salátának.) Alaposan összeforgatjuk.
A szőlőt megmossuk, leszemezzük, a szintén megmosott almát és körtét felcikkezzük. Az aszalt barackot apróra vágjuk, majd az összes gyümölcsöt a fűszeres alaphoz forgatjuk. Pár percet főzzük, ezalatt a gyümölcsök kissé megpuhulnak. A kész salátából eltávolí­tjuk a kardamommagokat, és langyosan tálaljuk.

Joghurtos chiapuding grépfrúttal

Hozzávalók (4 személyre):

8 dl görög joghurt
8 púpozott evőkanál chiamag
8 evőkanál kókuszreszelék
kevés méz vagy más tetszőleges édesí­tő
2 nagy grépfrút
2 marék puffasztott rizs

Elkészí­tése:

A görög joghurtot kikeverjük a chiamaggal, a kókuszreszelékkel és a mézzel. Lefedve hűtőbe tesszük fél-egy órára, ezalatt a magok megszí­vják magukat, és kialakul a pudingszerű állag.
A grépfrútokat megmossuk, karikára, majd cikkekre vágjuk. Poharakba rétegezzük a chiapudinggal, tetejére puffasztott rizst szórunk. Ezt a reggelit akár előző este is elkészí­thetjük, tálalásig hűtőben tároljuk.

Megosztom