2018.12.11. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Rekordszámú program a Kutatók Éjszakáján

Szeptember utolsó péntekén délutántól késő estig hazánk 51 városában, 186 helyszínen több mint 2500 ingyenes programon vehetnek részt az érdeklődők.

Családi Lap
2017.09.27  14:30   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Az Európai Bizottság a kutató tudósok társadalmi ismertségének növelése és a kutatói pálya vonzóvá tétele érdekében szervezi meg évről évre a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatot az Unió minden országában. A Marie Skłodowska-Curie Akciók (MSCA) 6,1 milliárd euróval támogatják a kutatók képzését és előmenetelét. Ebből finanszírozzák 25 000 új PhD-hallgató képzését, és járulnak hozzá a nemzeti doktori programokhoz. Az MSCA egyik fontos eseménye az Európai Kutatók Éjszakája, amelyet Európa-szerte szeptember utolsó péntekjén tartanak.

Ezen az estén a tudomány sokszor titokzatosnak vagy a hétköznapoktól távolinak tűnő világa megmutatja a szórakoztató oldalát. Bemutatkoznak a kutatók, és megismerhetjük azt a folyamatot, ahogy megfejtik „az élet, a világmindenség meg minden" titkait. Bepillanthatnak a látogatók különleges, máskor nem látogatható helyszínekre, megismerhetnek rendkívüli személyiségeket, akik közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a tudomány izgalmas aktualitásait. A rendezvény célja, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához, és hogy reálisabbá tegye a kutatókról kialakult - sokszor sztereotípiákon alapuló - véleményt. A kutató, a tudós olyan ember, mint bárki más. Kutatni és felfedezni izgalmas, jó dolog. Magyarország és Európa versenyképességének biztosítéka a tudományos kutatás, az innováció, amelynek eredményein a gazdaság megújulása múlik.


A legutóbbi pályázat keretében 2016-2017-re egy konzorcium nyerte el az MSCA támogatását az eseményhez, amelynek tagjai a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont (RCISD), a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., a HÉTFA Kutatóintézet és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT). A sajtótájékoztató házigazdája, az Ericsson Magyarország a rendezvény kiemelt partnere, a Kutatók Éjszakája eseményeinek hagyományos résztvevője.

Idén minden eddiginél több helyszín és több program várja az érdeklődőket.

A konzorcium felhívására eddig 51 településen 146 csatlakozó intézmény 186 helyszíne jelentkezett. A délután és az este folyamán összesen több mint 2652 ingyenes bemutatót és előadást tartanak. A programok egy része a termek szűk befogadóképessége miatt csak előzetes regisztrációval látogatható.

A rendezvény honlapján (www.kutatokejszakaja.eu) megtalálható az összes program.

Idén az Európai Bizottság szeptember 26-án és 27-én Brüsszelben szervez Science is Wonderful címmel egy rendezvényt, amelyen Zsíros László, magyar tudománynépszerűsítő szakember is bemutatót tart.

Az idei rendezvény újdonsága a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület részvétele, akik az ELTE TTK lágymányosi központi épületének előcsarnokában várják a látogatókat.


BAY ZOLTÁN Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.

Seprűlovagló Kupa a Virtuális Valóság Laboratóriumában

Seprűnyélen repülés a Kutatók Éjszakáján a miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft Virtuális Valóság Laboratóriumában! Ki ne ismerné a varázslóvilág leghíresebb sportját, a seprűnyélen lovaglást? A virtuális valóság életre kelti az írók fantáziáját, egy világban, ahol nem szabnak gátat a képzeletednek a tér vagy fizika törvényei, így születik az igazi varázslat! Pattanj fel a seprűnyélre, vedd fel az Oculus Riftet és legyél Te a fogó a virtuális Seprűlovagló Kupán, hozd el a barátaidat és mérkőzz meg velük az arany ladbáért! Bár a Virtuális Valóságról általában a videojátékok jutnak az emberek eszébe, a Bay Zoltán Nonprofit Kft. szakemberei ezt továbbgondolták, és az általuk létrehozott virtuális világban nemcsak játszani lehet, hanem például fogaskerék-hajtóművet szerelni is, akár mint egy szimulációs gyakorlatban.

A Bay Zoltán Nonprofit Kft. miskolci intézetében ezen izgalmas programon bemutatja egyedi, ipari célokra kifejlesztett virtuális tréningplatformját, amelynek segítségével egyszerre lehet térbeli és finommotoros mozgásokat gyakorolni. Ennek segítségével olyan veszélyes munkafolyamatokat is lehet gyakoroltatni a dolgozókkal, amelyeket kockázat nélkül nem lenne lehetőségük élesben kipróbálni.


Kerekasztal-beszélgetés kiválóságokkal a Bay Zoltán Nonprofit Kft. budapesti telephelyén

A Bay Zoltán Nonprofit Kft. budapesti telephelyén a Kutatók Éjszakáján tervezett programok között az egyik legizgalmasabbnak ígérkezik az a kerekasztal-beszélgetés, amely során olyan prominens személyeket szólaltatunk meg, mint Demjén Ferenc (Kossuth-díjas előadóművész), Böjte Csaba (ferences rendi szerzetes), Kelényi Kolos (a Szamos Marcipán termelési és kereskedelmi igazgatója), Koltai Lajos (Kossuth-díjas operatőr), Molnár Ferenc (az Ilcsi Szépségmanufaktúra tulajdonosa), Dr. Csapó Gábor (olimpiai és világbajnok vízilabdázó), és megtudhatjuk, hogy miből merítettek sikeres emberként inspirációt a munkájukhoz.

Emellett lehet majd kutatói mobilitással, robotokkal találkozni, a nanovilág csodáit megismerni, virtuálisan repülni a már tavaly megismert szerkezeten, a FLIKE-on, elmerülni a sokszínű élményműhely programjaiban, és akár „élőben" találkozni Marie Skłodowska-Curie-vel, az első női Nobel-díjas tudóssal!

A Bay Zoltán Kft. budapesti programját különleges tűzijátékkal egybekötött lézer show zárja.

Olajfaló baktériumok akcióban!

Mindeközben a Bay Zoltán szegedi intézetében meg lehet majd ismerkedni a „parányi áramtermelők" fontosságával és az alternatív energiaforrások jelentőségével, találkozhatunk az olajfaló bacik hatékony munkájával, és futurisztikus környezetben betekintést nyerünk az algakutatási és algatermesztési kutatói munkákba, míg a világító algák adják hozzá a szükséges világítást!


ERICSSON MAGYAROSZÁG Kft.

Az Ericsson Magyarország - amely az elmúlt évek során az egyik központi helyszínné nőtte ki magát - idén is közel száz programmal készül a Kutatók Éjszakájára, ezúttal két helyszínen. Az Irinyi József utcai K+F központja mellett a BME Q épülete ad majd otthont az Ericsson számos, valamint az Ericsson és a BME egyetemi együttműködését bemutató „Ericsson - BME IQ Ház - Kreatív mérnökök játszótere" programjainak. Így egyebek mellett lesz mikrohullámú adatátviteli bemutató, saját kezű telefonhálózat „építés" és persze robotok minden mennyiségben. Továbbá megtudhatjuk, hogyan forradalmasíthatja az IoT az okos szenzorok segítségével még a testmozgást is.

Programozó lányok, ifjú tudósok, kísérletező tanárok

Az Ericssonnál vendégeskedik majd a lányoknak ingyenes tech oktatásokat szervező Skool projekt, és itt mutatkoznak be a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjnyertes diákjai. Az iskolákban ritkán látható, izgalmas kísérleteket mutatnak be az „Öveges tanár úr utódai - Fizikai kísérletek nem csak tudósoknak" népszerű programjában.


Drónok minden mennyiségben

A vállalat idei programsorának főszereplői a drónok lesznek. Számos drónos bemutató mellett a közönség is részt vehet a drónröptetésben az Ericsson Drónsimogatójában. Az elmúlt évek hagyományaihoz igazodva a programhoz az idén is kapcsolódik egy tematikus kihívás, ezúttal „Ericsson Drone Challenge" néven. Drone Design kategóriába egyénileg lehet nevezni házilag készített vagy átalakított drónokkal. A Drone Pro kategóriát programozás iránt érdeklődő csapatoknak írták ki a szervezők.

Már a sport is okos

A budapesti Ericsson Innovációs Garázs első projektje - az ún. Smart Active - a sportok játékosítását tűzte ki célul, a nyár folyamán sikeresen tesztelte a szükséges technológiákat, amelyek segítségével audiovizuális interakciók révén élménydúsabbá lehet tenni a fallabdát a játékosok számára. A projekt közösen valósult meg az Ericsson Magyarország, a BME Nagysebességű Hálózatok Laboratóriuma és az ELTE Kommunikációs Hálózatok Laboratóriuma együttműködésében.


Játsszunk egy IoT-t!

Az Egymásba gabalyodva 3.0 keretében harmadik alkalommal szervez közös játékot az intelligens eszközök világáról az Ericsson Magyarország, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar, az ELTE Informatikai Kar és az EIT Digital Budapest a Kutatók Éjszakáján.Az IoT, azaz a dolgok internete, az okos megoldások, szinte észrevétlenül átszőtték mindennapjainkat. Ezen új világ megismerésére és értelmezésére szervezi közös játékát és kalauzolják az érdeklődőket játékos demonstrációk segítségével Magyarország két vezető egyetemének kutatói, a kommunikációs technológiák és szolgáltatások világvezető megoldásszállítójának budapesti K+F központja informatikusai, valamint az Európai Unió innovációs programjának innovátorai.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás