Gyerekcsapdák a kiber játszótéren

Az internet a családok természetes közege, az X és az Y generáció megtapasztalta, hogy a betárcsázó modemekből hogyan alakult ki a szélessávú internet és hogyan terjedt el a mobil technológia a világban. A mai gyerekek már egy virtuális hálóval átszőtt világba születnek bele – ahol a technológia áthat mindent, amit csinálnak, az iskolából a játszótérre menet. Az örök össszeköttetést, a digitális köldökzsinórt az internet jelenti, nekik ez már természetes közeg, egy elválaszthatatlan létforma, amit sokszor jobban értenek a korábbi generációknál és ez a szülőknek aggodalomra ad okot.

A gyerekek többet lógnak a neten, mint valaha, a NetSmart cí­mű tanulmány szerint (A Nemzetközi Eltűnt és Kizsákmányolt Gyerekek Központjának online kutatatása) a 12-17 év közötti gyerekek 93%-a internetezik, ebből 75%-nak van mobiltelefonja és 73%-uk fészbukozik, ebből minden második gyerek tölt fel magáról képeket. A gyerekek online vannak, ettől eltiltani őket olyan, mintha meg akarnánk változtatni az időjárást, nem érünk el vele sokat. A Kaspersky Lab egy friss kutatása szerint jelenleg több készülék található egy otthonban, mint ember és háziállat. Ezek az eszközök egyre fontosabb szerepet töltenek be az életünkben, mivel számos tevékenységre használjuk: szörfözünk az interneten, vásárlunk, videókat osztunk meg. Ez az óriási online összekapcsolódás azonban rengeteg veszélyt rejt magában.

A gyermekek véletlenül is kitehetik családtagjaikat az online kockázatoknak, például véletlenül a közös számí­tógépen vagy hálózaton belül olyan rosszindulatú programokat tölthetnek le, amelyek a bűnözők számára hozzáférést biztosí­tanak szüleik bankszámlájához vagy más privát információkhoz. A gyermekek internetes védelme elsősorban és mindenekelőtt tudatosság kérdése. A számí­tógépes biztonsági szoftverek segí­thetnek megvédeni őket bizonyos fenyegetések ellen, de a legfontosabb biztonsági intézkedés a gyermekekkel való kommunikáció.


1. Internetes zaklatás, cyberbullying

Dr. Parti Katalin, az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársa szerint a gyerekekre leselkedő első számú veszélyt az internetes zaklatás jelenti. Az Internetsafety101.org szerint a közösségi médiában jelen lévő tizenévesek 90%-a figyelmen kí­vül hagyta a megfélemlí­tést, aminek szemtanúja volt. Pedig minden harmadik gyerek internetes zaklatás áldozata.

“A különböző közösségi média oldalak és internetes játékok a mai virtuális játszóterek. Ez az, ahol sok internetes zaklatás zajlik. Például a gyerekek gúnyolnak valakit a közösségi médiában, vagy az online játékokban. Ők vagy a “játékos karakterek” folyamatos támadásnak vannak kitéve, és a játék könnyen megalázó megpróbáltatásokká fajulhat. Gyakorlatilag nem kell hozzá semmilyen különösebb indok a kiközösí­téshez, zaklatáshoz, elég lehet bármi, ami eltér a normától, pl. az, hogy a gyereknek túl sok vagy túl kevés barátja van.”

Ha a probléma komolyra fordul, Magyarországon igénybe vehető számos helpdesk vonal, ahol a szülő és a gyerekek is bejelentést tehetnek telefonon vagy chatszobában. Legfontosabb elérhetőségek: Kék-vonal, biztonsagosinternet.hu vagy az internethotline.hu

“Szerencsésebb esetben nem is kell külső segí­tséghez fordulni. Ha a gyereket kisebb online piszkálódások érik, sokszor közösségen belül is sikerül megoldást találni a problémára, például kortárs mentorképzésen keresztül. Hangadó, nagyobb befolyással bí­ró gyerekeket is bevonhatunk a rossz(ak) elleni harcban. Meg lehet értetni a gyerekekkel, hogy sokszor könnyebb jót tenni, mint rosszat, í­gy egy iskolai közösségen belül a hangadók kiállhatnak a sértett mellett”- hí­vta fel a figyelmet dr. Parti Katalin.

2. Bűvös idegenek

A szexuális- és más ragadozók a gyerekeket az interneten követhetik, kihasználva a gyermekek ártatlanságát, visszaélve a bizalmukkal, mí­g végül egy nagyon veszélyes személyes találkozásra csábí­tják őket. Ezek a vadászok olyan online felületeken jelennek meg, amelyeket gyakran használnak a gyerekek. Gyermeki ártatlanságukat és tisztaságukat képzeletbeli játékokkal is bemocskolhatják, gyakorta elfordul a “Játsszunk úgy, mintha…” játék. Ezt használják a ragadozók horogként, ami játékként vonzza a gyerekeket.
A legjobb védelem az, ha képesek vagyunk beszélgetni a gyermekekkel arról, hogy mi történik az életükben, mit jelent a bizalommal való visszaélés.

3. Személyes adatokkal való visszaélés

A gyerekek még nem értik a társadalmi határokat. Küldhetnek közösségi platformokon olyan személyes adatokat, amelyeknek nem szabad nyilvánosan szerepelniük, mert könnyen visszaélhetnek vele, vagy akár zsarolás áldozataivá válhatnak. Ez lehet bármi, pl. kí­nos képektől a saját lakcí­m megadásáig.

“A személyes adatok kiszivárogtatása ellen, ma már tökéletes összhangot alkothat a tudatos nevelés a szoftveres védelemmel. A Kaspersky Safe Kids premium szolgáltatása például figyelmeztetést küld a szülőknek, ha gyermekének posztjai nyilvánosak, ezután nem kerül semmibe figyelmeztetni őket, hogy mindenki látja a bejegyzéseit. Érdemes a nyilvánosság határairól beszélni” – összegezte Dragan Martonovic, a Kaspersky Lab régiós igazgatója.

4. Adathalászat

A számí­tógépes biztonságban dolgozó szakemberek olyan e-mailek használatát hí­vják adathalászatnak, amikor ezeken keresztül megpróbálják becsapni az embereket rosszindulatú linkekkel vagy csatolmányokkal.

“Az adathalász e-mailek és szövegek bármikor felbukkanhatnak. A számí­tógépes bűnözők, akik készí­tik őket, folyamatosan figyelik a gyermekek által kedvelt webhelyeket, és olyan információkat gyűjtenek össze, mint például az e-mail cí­mek és a barátaik nevét, amelyeket csalásuk során használhatnak. Éppen ezért meg kell taní­tani a gyerekeket, hogy kerüljék az idegentől származó emaileket vagy szövegeket ” – mondta Dragan Martinovic.

A Kaspersky Lab éves kutatása szerint az emberek 63%-a aggódik az adathalász e-mailek és weblapok miatt. A Kaspersky Internet Security és a Kaspersky Total Security olyan adathalászat elleni technológiát tartalmaznak, amely megakadályozza, hogy a felhasználók hamis e-mailek, weboldalak áldozataivá váljanak. Emellett a frissí­tett URL Advisor funkció jelzi a felhasználóknak, hogy egy link megbí­zható, avagy gyanús és veszélyes.

5. Hamis, csábí­tó í­géretek

“A gyerekek valószí­nűleg nem fognak áldozatul esni egy olyan emailnek, amely a nigériai herceg egyetlen örököseként egymillió dollárt kí­nál, de milyen csalásokkal találkozhatnak?- vetette fel Erős Antónia a kerekasztal beszélgetésen.

A fiatalokat könnyű elcsábí­tani, mert még nem óvatosak. Az adathalászathoz hasonlóan a számí­tógépes bűnözők a gyermekek által kedvelt webhelyeket használják a potenciális áldozatok azonosí­tására, majd megí­gérhetnek nekik valamit, cserébe valamiért, amit ők akarnak – például a szülők hitelkártya adataiért.

A fiatalok és az idősek számára a legjobb csalás elleni védelem az, ha tudatában vannak, hogy ha egy ajánlat túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, valószí­nűleg nem igaz. “Taní­tsd meg a gyermekeidet, hogy gyanakvóak legyenek az olyan online ajánlatoknak, amelyek túl sokat í­gérnek” – javasolja Dragan.

6. Véletlenül letöltött rosszindulatú programok, ví­rusok

A rosszindulatú programok olyan számí­tógépes szoftverek, amelyek az áldozat engedélye nélkül települnek és kárt okoznak a számí­tógépen. Ez magában foglalja a számí­tógép személyes adatainak ellopását vagy a “botnet” használatát, ami átveszi az irányí­tást a gép fölött.

A kiberbűnözők gyakran becsapják az embereket a letöltéshez. Az adathalászat egy ilyen trükk, de vannak olyanok is – például meggyőzik az áldozatokat egy nem létező játék letöltésére – ami különösen csábí­tóan hangzik gyerekek esetében.

“Az ilyen károkozók kiszűréséhez nem kell informatikus a családban, erre jók a ví­ruskereső szoftverek, mint például a Kaspersky Internet Security 2018 és az ehhez kapcsolódó védelemi megoldások. Vannak olyan szülői felügyelet programok, amelyekkel korlátozható a gyerekek számí­tógép/internet használata, például kiszűrik a nem megfelelő tartalmakat vagy ellenőrzik a gyerekek internetes szokásait, a leginkább felkeresett oldalakat, az utóbbit az Internet Security kibőví­tett változata, a Total Security tudja.” – mondta Dragan Martinovic.


7. Bejegyzések, amelyek később kí­sértenek

Az interneten nem lehet törölni. SEMMIT. Bármi, amit a gyermek online tesz, szinte lehetetlen később eltávolí­tani. A tinédzserek rendszerint nem foglalkoznak azzal, hogy a leendő főnök – vagy házastárs hogyan reagálhat a “vicces” képekre vagy más privát tartalmakra, amelyeket a közösségi média profiljaikba vagy más webhelyeken közzétesznek, ezért fontos az elővigyázatosság.

Megosztom