2018.11.17. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Liba és bor az asztalon

Burgenlandban egymást érik ősszel a gasztronómiai fesztiválok.

Családi Lap
2017.09.18  09:34   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Amikor a nyár elbúcsúzik Burgenlandtól, amikor beköszönt a színes ősz, és a szüret vidám hangulata lengi be a tartományt, az éttermek kínálatában sorra jelennek meg a libából készült finomságok. A gasztronómiai élményt a tartomány legjobb borai teszik teljessé, amelyek nemzetközi szinten is komoly elismerésnek örvendenek.
Mivel az ilyen különleges kulináris élményekhez megfelelő keretet kell biztosítani, az egész tartományban egymást érik a különféle gasztronómiai fesztiválok. A rendezvényeken a libából készült finomságok mellett a regionalitás, a helyi specialitások és borok, valamint a helybéli gazdák és tradícióik állnak a középpontban. A kínálatban olyan nagyszerű programok szerepelnek, mint például egy látogatás a Vila Vita üdülőkomplexum ínyencszentélyében, kézműves vásár Rustban, különleges asztali örömök Bad Tatzmansdorfban, zenei előadások Bad Sauerbrunnban, bortúra Oggauban, gálaest Markt St. Martinban vagy Márton-napi mulatságok St. Martin an der Raab településén.

Élményteli ajánlatok

A tartomány 30 vendéglátója összefogott, így születtek a kedvelt tollas jószághoz kapcsolódó kreatív ajánlatcsomagok. Ezek szeptember elejétől egészen november közepéig foglalhatók. Tegyen ön is egy izgalmas felfedezőtúrát Burgenlandban, ahol az élmények sora messze nem áll meg a kulináris kényeztetésnél. Folytatódik a sokszínű szálláshelyeken, ahol szívélyes vendéglátás és őszinte vendégszeretet várja. Ön dönt, hogy egy hangulatos vidéki fogadót, egy exkluzív termálhotelt vagy egy tipikus vincellérházat választ szálláshelyként.


A liba és a hozzá kapcsolódó hagyományok

Burgenland védőszentjéhez, Szent Mártonhoz kapcsolódik az a történet, amely megmagyarázza, miért éppen libasült kerül az asztalra a Márton-napi ünnepségek alkalmával. Szent Márton nem szerette volna felcserélni vidéki életét a püspöki palotában folytatott fényűző létre, ezért a libaólban bújt el a püspöki küldöttség elől. A tollas jószág hangos gágogása azonban elárulta a rejtekhelyét. Azóta Márton-napra úgymond „büntetésként" egy liba kerül a sütőbe, a serpenyőbe vagy a fazékba.

A libatartás egy több évszázados módját élesztette fel a hagyománytisztelő gazdák egy csoportja az új évszázad elején. Az állatokat ismét szabadon tartják a nagy kiterjedésű legelőkön, és természetesen növekednek ízletes Márton-napi libává.


A kezdeményezés egyik vezéralakja Siegfried Marth volt. Ő a Dél-Burgenlandban található Hagensdorfi Masi-Hof gazdája, akinek a birtokain ma már libák végeláthatatlan csoportjai gágognak. A dél-burgenlandi házilúdnak egyébként egy külön ínyencrégiót is szenteltek - akárcsak a Fertő tavi halaknak, a Lajta-hegységbeli cseresznyének, a közép-burgenlandi tönkölynek vagy a zickentali mocsári ökörnek, valamint a tartomány nyolc további hagyományőrző élelmiszerének.

A házilúdból nem feltétlenül és kizárólag csak libasültet lehet készíteni. A kreatív szakácsmesterek szerettek volna még többet megmutatni ebből a rendkívül ízletes jószágból. A fáradozásaik eredményeként születtek a könnyű és modern libaételek, valamint például a libapástétom is, amely üvegbe zárva egész évben elérhető.


A liba és a finom aromák

A Márton-napi liba szinte elválaszthatatlan a bortól. November 11-én ünnepélyes keretek között felszentelik az újbort. Mielőtt azonban még koccinthatnák vele, a borász engedélye is szükséges a kóstoláshoz. Ezt a szokást mind a mai napig ápolják a Fertő tó környékén, de Közép- és Dél-Burgenlandban is különféle ünnepségekkel és rendezvényekkel köszöntik az újbort.
A libasült intenzív aromái nagyszerű kíséretre találnak a vörösborok erdei bogyós karakterében és érett tanninjában. A klasszikus libasülthöz tökéletesen illik egy elegáns zweigelt vagy egy érett kékfrankos. Két bor, amelyek a tartomány édesborai mellett joggal lettek a pannon térség sztárjai.

Fedezze fel ön is Burgenland kulináris kínálatát! Ausztria napsütötte tartománya ínycsiklandó programok és élményteli ajánlatcsomagok sokaságával csábít kikapcsolódásra.

Gans Burgenland Ínyencfesztiválok 2017

09.03. Pamhagen, VILA VITA Pannonia
09.16-19. Bad Sauerbrunn
09.30.-10.01. Bad Tatzmannsdorf
10.13-15. Rust
10.14-15. Oggau am Neusiedler See
11.11. Markt St. Martin
11.11. St. Martin an der Raab


(Fotók: Österreich Werbung_kepszerkesztoseg.hu; Burgenland Tourismus)


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás