A bőr emlékszik a napon töltött órákra

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az évenkénti szűrővizsgálat, hiszen már egy-két leégés is igen nagy kárt okozhat. Bőrünk emlékezik, ugyanis minden egyes napon töltött órára és a káros UV-sugárzás hatását is elraktározza, í­gy nem bánhatunk vele felelőtlenül.

Számtalanszor hangsúlyozzák az orvosok, hogy a legtöbb, amit tehetünk magunk és szeretteink egészségének megőrzése érdekében, az a tudatos életmód és a megelőzés. Nincs ez másképpen a bőrvédelem esetében sem. Főképp, ha az anyajegyszűrésre gondolunk, hiszen azt tudnunk kell, hogy sajnos az egyik legagresszí­vebb ráktí­pus a bőrrák. A bőrrák esetében éppen ezért különös hangsúlyt kell fektetni a korai felismerésre.

A korai diagnózis életmentő

Talán főképp a nyári hónapok hí­vják fel a figyelmünket bőrünkre, hiszen ilyenkor egy-egy leégés során magunk is tapasztalhatjuk, mennyire kellemetlen érzéssel jár a nap okozta égési sérülés. Azon kí­vül, hogy ebben az időszakban délelőtt tizenegy, és délután három óra között még fényvédő krémmel sem ajánlott napon tartózkodni, oda kell figyelnünk anyajegyeinkre is. Amennyiben úgy látjuk, hogy egy anyajegy alakja nem szimmetrikus, nagyon szabálytalan alakú, vagy egy korábban meglévő elváltozás hirtelen megváltozik, az addig lapos felszí­n kiemelkedik és dudorossá válik, begyullad, vérezni, vagy viszketni kezd, az mindenképpen figyelemfelhí­vó jel kell legyen számunkra. Az anyajegy és a melanóma között szakember tud különbséget tenni. „A korai felismeréssel a nagy bajok megelőzhetők, ha időben felállí­tjuk a diagnózist és időben megtörténik a műtéti eltávolí­tás, akkor semmiféle további kezelés nem szükséges, í­gy ez tulajdonképpen a gyógyulást jelenti” – mondja dr. Gomba Beáta az Oxygen Medical bőrgyógyásza.

Ugrásszerűen nőtt a melanóma előfordulása

A Semmelweis Egyetem adatai szerint ugrásszerűen nőtt a bőr daganatos elváltozásainak gyakorisága az elmúlt egy évtizedben, ezen belül a legsúlyosabb ráktí­pus, a melanóma előfordulása emelkedett a legnagyobb mértékben, csaknem másfélszeresére. Az elmúlt években átlagosan 2-300 új melanómás beteget regisztráltak Magyarországon ez a súlyos bőrdaganat leginkább a világos bőrűeket, világos szeműeket veszélyezteti, illetve azokat, akiknek sok anyajegye van. Fontos tudni azt is, hogy a bőrt érintő tumorok legtöbbje mögött a genetikai tényezők mellett a káros UV-sugárzás és a többszöri leégés áll, ezért is kiemelten fontos a megfelelő fényvédelem, továbbá a déli órákban magas UV-sugárzás esetén kerülni kell a napot. Emellett ajánlatos naponta többször magas faktorszámú fényvédőt használni. Fontos megemlí­teni, hogy ablak mögött, í­gy akár az autóban, vagy árnyékban is érhetik káros sugarak a bőrünket, tehát ott is óvnunk kell magunkat az erős sugárzástól. A teljes bőrfelszí­n évenkénti vizsgálata elengedhetetlen része a megelőzésnek, különösen azoknak fontos erre odafigyelniük, akiknek sok anyajegyük van, vagy előfordult a családjukban bőrrák. Nem érdemes elodázni a vizsgálatot, ha ugyanis kialakul a betegség, akár végzetes is lehet.

Melanómára hajlamosí­tó tényezők

Azzal nem árt tisztában lennünk, hogy vannak, akiknél nagyobb esély lehet az úgynevezett melanoma malignum, azaz a fekete bőrrák kialakulására, számukra még fontosabb a rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel. Hogy melyek ezek a tényezők? Amennyiben valaki világos bőrű, könnyen leég és nehezen barnul le, szőke, vagy vörös hajú, kék, vagy zöld szemű, hajlamos a szeplőre, akkor ezen rizikófaktorok alapján elmondható, hogy magas e a ráktí­pus kialakulásának kockázata. Emellett meg kell emlí­teni a bőrt érő erős UV-sugárzást is, hiszen a túl gyakori napon, vagy szoláriumban töltött idő szintén fokozza a fekete bőrrák kialakulásának kockázatát.

így zajlik az anyajegyszűrés

Az anyajegyszűrés egy bőrre helyezhető mikroszkóppal, más néven dermatoszkóppal és/vagy számí­tógépes eszközzel történik. Ezt az eszközt a bőrön lévő pigmentált elváltozások diagnosztikája céljából fejlesztették ki. Mivel a bőrfelületen lévő elváltozások a legtöbb esetben láthatóak, észlelhetőek, ahogy dr. Gomba Beát fogalmaz: „Az esetek többségében a szemünk előtt történnek”, í­gy egy gyanús anyajegy vizsgálata során nincs szükség invazí­v beavatkozásra, az nem jár fájdalommal. A bőrre helyezett mikroszkóp nagyí­tásának köszönhetően a bőr szabad szemmel már nem látható alsó sejtsora is vizsgálhatóvá válik. A műszerbe, a bőrgyógyász által a dermatoszkópos pontérték alapján bevitt adatok révén választ kaphatunk arra, hogy a látott elváltozás jóindulatú, vagy rosszindulatú lehet. Dr. Gomba Beáta a kezelést illetően úgy fogalmaz: „Amennyiben korai a diagnózis, és még kezdetleges az elváltozás, akkor azt a kivágás meggyógyí­tja.” Hozzátette: „Amennyiben ez nem í­gy van, az adott terület vastagabb, több idő telt el, akkor kiegészí­tő kezelés áll rendelkezésre, mely általában immunkezelés. Ha még előrehaladottabb a dolog, esetleg áttétek is vannak, akkor biológiai terápia, illetve kemoterápia által kezelhető a betegség.” Ki kell emelni, hogy minél később ismerik fel a rosszindulatú daganatot, annál nagyobb az esélye, hogy a környező szövetekbe, vagy a nyirokcsomókba, távolabbi szervekbe áttétet képez. Ezen áttétek operálása, kezelése már sokkal nehezebb feladat, mint a kezdeti stádiumban lévő daganat sebészi eltávolí­tása, és az azt követő rendszeres ellenőrzés. A szűrővizsgálat legfeljebb negyedórát vesz igénybe. Amennyiben az eredmény gyanúra ad okot, további vizsgálatokra, és akár az anyajegy sebészeti eltávolí­tásra, valamint szövettani vizsgálatra is lehetőség van.

Megosztom