Miskolc kapta a legjobb szervezésű egyetemi sportvilágbajnokságért járó dí­jat

A Miskolci Egyetem Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatával közösen befogadta és sikeresen megszervezte 2016. nyarán a 20. Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokságot. A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) most augusztusban ünnepélyes keretek közt kihirdette a tavalyi év legjobb szervezésű egyetemi sportvilágbajnokságért járó dí­jat, amelyet idén Miskolc Városának és a Miskolci Egyetemnek í­téltek oda.

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) több mint 30 lebonyolí­tott egyetemi sportvilágbajnokság közül kiválasztotta 2016 legjobb rendezésű sporteseményét, melyet az idei évben a Miskolci Egyetem társszervezésében megvalósult 20. Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokság érdemelt ki.

Az eredményhirdetésre és dí­jkiosztóra ünnepélyes keretek közt Tajpejben, a 2017-es Nyári Universiade alatt került sor, amelyen 141 ország képviselője vett részt. A hazai egyetemi sportéletben egyedülálló dí­jat Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellára vette át Luciano Cabraltól, a FISU alelnökétől. A dí­játadón jelen volt – többek között – Dr. Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója és a Nemzetközi Fair-Play Bizottság elnöke, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Prof. Dr. Kiss ídám, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség elnöke, valamint Rakaczki Zoltán a Szervező Bizottság ügyvezetője, Miskolc sportért felelős polgármesteri biztosa. „Korábban hasonló nemzetközi szintű elismerésben egyetlen hazai felsőoktatási intézmény sem részesült, ez tovább fokozza a nemzetközi elismerés hazai értékét, presztí­zsét. Büszkék lehetünk e rangos nemzetközi dí­jra, már csak azért is, mert Egyetemünk mindig is jelentős figyelmet fordí­tott sportéletére” – hangsúlyozta Dr. Deák Csaba kancellár.

A sikeres rendezés nagyban köszönhető a példaértékű partnerségeknek is, hiszen a 20. Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokságot a Miskolci Egyetem, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség és a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség közös szakmai támogatásával valósult meg. Miskolc városában 2016. július 30-augusztus 4-e között megtartott világbajnokság mind a résztvevők, mind a képviselt felsőoktatási intézmények és országok számát tekintve minden korábbi rekordot megdöntött, hiszen 316 résztvevő összesen 170 felsőoktatási intézményt és 34 országot képviselt. Az esemény a tájékozódási futó sportágban is kiváló értékelést kapott, amelynek legfőbb bizonyí­téka, hogy a lillafüredi versenyszámot egy közönségszavazáson 2016. legjobb sprintszakaszává is megválasztották.

 

Megosztom