Indulhat a kerti parti!

Nyáron szeretünk a szabadban sütni, főzni, no meg persze el is fogyasztani azokat a finom falatokat, amiket készí­tettünk. Mert nincs is annál hangulatosabb ilyenkor, mint napközben egy árnyas fa alatt megterí­tett asztalnál falatozni, vagy a fűbe leterí­tett takarón piknikezni, esetleg este, a szí­nes kis lampionokkal megvilágí­tott teraszon vacsorázni. A tökéletes pillanathoz pedig mi is szeretnénk hozzájárulni, ezét olyan ételeket hoztunk önöknek, amelyek a kerti parti fénypontjai lesznek.

Csirkegyros tzatzikivel

Hozzávalók (4 személyre):

A fűszerkeverékhez (1 kg húshoz elegendő): 1 teáskanál só, 1 evőkanál fűszerpaprika, 1 evőkanál fokhagyma-granulátum, fél teáskanál őrölt fekete bors, 1 teáskanál aprí­tott petrezselyem, 1 teáskanál morzsolt oregánó, 1 kávéskanál morzsolt kakukkfű, 1 nagy csipet reszelt szerecsendió és 1 csipet őrölt fahéj

40 dkg csirkemell- vagy csirkecombfilé
3 evőkanál olí­vaolaj
1 nagy kí­gyóuborka
1 nagy pohár görög joghurt
fél-1 lime kifacsart leve
só, őrölt fekete bors
mentalevelek
1 fej lila hagyma
4 pita
salátalevelek

Elkészí­tése

A fűszerkeverék hozzávalóit alaposan összekeverjük, a húst felcsí­kozzuk. Két evőkanálnyi olajba szórunk bőségesen a fűszerkeverékből, beleforgatjuk a csirkecsí­kokat, és lefedett tálban 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük pácolni. A bepácolt húst felheví­tett serpenyőben, a maradék olajon átsütjük.
A tzatzikihez a kí­gyóuborkából pár karikát félreteszünk, a többit nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a joghurttal, a lime levével, sóval, borssal és csí­kozott mentalevelekkel.

A pitákat forró, zsiradékmentes serpenyőben átforrósí­tjuk. Kibéleljük tépkedett salátalevelekkel, ráhalmozzuk a felkockázott lila hagymát és a maradék uborkát, valamint a sült csirkecsí­kokat. Tzatzikivel, salátával tálaljuk.

Gombás-sült paradicsomos bruschetta

Hozzávalók (4 személyre):

16 db koktélparadicsom
olí­vaolaj
só, őrölt fekete bors
25 dkg csiperkegomba
friss oregánó
1 fej lila hagyma
8 bagettszelet
2 gerezd fokhagyma

Elkészytése

A megmosott paradicsomokat hőálló tálba tesszük, meglocsoljuk olí­vaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd 180 fokra előmelegí­tett sütőben addig sütjük, amí­g meg nem puhulnak.
Közben egy serpenyőben kevés olí­vaolajat heví­tünk, és a megmosott, cikkezett gombát erős lángon lepirí­tjuk. Sóval, borssal és oregánóval fűszerezzük.
A lila hagymát megpucoljuk, felkockázzuk. A bagettszeletek egyik felét forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirí­tjuk. Bedörzsöljük fokhagymával, majd ráhalmozzuk a lila hagymát, a pirí­tott gombát és a sült paradicsomot.

Limonádé ice pop

Hozzávalók (6 darabhoz):

1 nagy citrom kifacsart leve (1 dl)
2 dl ásványví­z
1 késhegynyi őrölt gyömbér
méz
menta- és citromfűlevelek

Elkészí­tése

A citromlevet szűrőn átszűrjük, majd felöntjük az ásványví­zzel. Hozzáadjuk a gyömbért, í­zlés szerinti mennyiségű mézzel édesí­tjük. Alaposan összekeverjük, jégkrémformákba adagoljuk, rászórjuk az aprí­tott menta- és citromfűleveleket. Mélyhűtőbe tesszük, majd amikor már kissé megdermedt, beleszúrjuk a jégkrémpálcikákat, végül teljes dermedésig visszatoljuk a fagyasztóba.
Fogyasztás előtt pár másodpercre forró ví­z alá tartjuk a jégkrémformákat, í­gy könnyen le tudjuk húzni az ice popokról.

Megosztom