2018.12.17. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Jobb minőségű kenyereket vásárolhatunk június végétől

Az új szabályozás értelmében néhány termék összetevőinek arányát meg kell emelni annak érdekében, hogy valóban jó minőségű kenyerekhez jussunk hozzá.

Családi Lap
2017.06.19  16:14   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Komoly változásokat eredményeznek a hazai élelmiszeriparban a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai, amelyek 2017. június 22-én lépnek hatályba. Ludwig Klára, a JÓkenyér pékmestere úgy látja, hogy jövőben a vásárló tényleg azt kapja, amiért fizet, ugyanakkor az eddig megszokott kenyerek íze is más, markánsabb lesz.
Az íz-és minőségjavulást a rozskenyereknél az fogja garantálni, hogy a termékekben az eddigi 40%-ról 60%-ra kell növelni a rozstartalom szintjét. „Az a pékség, ahol ezt nem tartják be, az rozskenyeret nem forgalmazhat csupán rozsosat, amiben a rozstartalmat szintén drasztikusan emelni kell a mostani 15,1 százalékról 30 százalékra" - hangsúlyozta a JÓkenyér pékmestere. Ludwig Klára szerint a legnagyobb változás a teljes kiőrlésű kenyerek kapcsán várható. Június 22-e után csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amelyek bizonyítottan 60%, vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Eddig ennek a minősítésnek a birtoklásához a pékségeknek elég volt 5% teljes kiőrlésű lisztből sütött termékeket előállítani.


Mindenki kezdjen gyanakodni, ha az addig általa vásárolt „teljes kiőrlésű" kenyeret a jövőben fantázianéven találja meg a boltban, mert akkor valószínű, hogy az a kenyér mégsem felelt meg az új szabályozásnak" - hívta fel a figyelmet a JÓkenyér szakembere. Hozzátette hasonlóan nagy arányban módosulnak a Graham és a tönkölykenyerek összetevői is. Előbbinél minimum 90%-ban graham lisztet kell használni sütésnél, utóbbinál pedig 60%-ban tönkölylisztet a jobb, markánsabb ízélmény érdekében. Fontos változást takar az is, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv új rendelkezéseinek hatályba lépésével a házi kenyér elnevezés megszűnik, helyette az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér-, vagy búzakenyérként lehet forgalomba hozni.

„A kézműves kenyerek kedvelői szintén jó, ha tudják, hogy június 22-e után csak azokat a kenyereket lehet így nevezni, amelyek főleg kézi technológiával, adalék-és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek" - mondta Ludwig Klára, és megerősítette, hogy a friss szabályozás a kenyerek sótartalmának csökkentését is előírja. Idén minimum 1,5 és maximum 2,8%-os lehet egy termék megengedett sótartalma. Jövőre 1,3, illetve 2,35%-osak lesznek ezek az értékek.


A kenyerek tápértéket, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 g késztermékre vonatkozó mennyiségét a csomagolt áruk esetében már múlt év decemberétől fel kell tüntetni a csomagoláson. Mostantól ez az előírás a csomagolatlan termékekre is vonatkozik úgy, hogy ezen értékeknek kéznél kell lenniük írott formában, az üzletben is. Ha pedig a vásárló kéri, akkor ezeket oda kell adniuk az eladóknak. „Mindenképpen azt javasoljuk a vásárlóknak, hogy mindig nézzék meg a kenyerek összetételét, mielőtt azokat megveszik. Kerüljék azokat a termékeket, amelyek adalékanyagokat, illetve tartósítószert tartalmaznak" - emelte ki zárásként Ludwig Klára, majd hozzátette, hogy a JÓkenyér termékeit nem érinti a most életbe lépő változás. Köszönhetően annak, hogy a vállalkozás minden terméke a bevezetése óta megfelel, sőt felülmúlja a 2016. december 22-én, illetve a 2017. június 22-én hatályba lépett szabályozások előírásait.


Kapcsolódó cikkek:
A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás