Nyári könnyedség Ausztriában

Gondtalanság – ez az, amire az emberek többsége egy üdülés során leginkább vágyik. Kiszakadni a hétköznapokból, elfelejteni a mindennapi problémákat és felszabadultan tölteni az időt, végre saját magunkkal is. A természetben sikerül a külső hatásoktól való függést magunk mögött hagyni és ismét harmóniába kerülni a környezet természetes ritmusával, ezáltal visszatalálni saját tempónkhoz.

Nem kell messzire utaznunk ahhoz, hogy felejthetetlen élményekben legyen részünk. Ausztria valódi, érintetlen természettel várja a látogatókat, amelyet az erdők mélyén, a virágzó alpesi mezőkön, a kristálytiszta tavaknál, a napfényben szikrázó hófödte hegycsúcsokon, de még a városokban is megtapasztalhatunk. A Pannon-sí­kságtól az alpesi hegyvidékig a természet csodái feledtetik velünk a hétköznapokat, megajándékozva a pillanattal, amely csak a miénk.

Falusi üdülés Ausztriában

Csodás alpesi környezet, zöldellő rétek és a kellős közepén egy gazdaság. Az ausztriai falusi szálláshelyek a Boden-tótól egészen a Fertő tóig képeskönyvbe illő, idilli környezettel várják a felüdülni vágyókat. A falusi üdülés alkalmával a pihenési és aktí­v kikapcsolódási lehetőségek széles választékából válogathatunk. Legyen szó akár lustálkodásról az almafa alatt található nyugágyban, akár egy izgalmas traktorozásról – a következőket mindenképp ki kell próbálnunk egy ausztriai falusi üdülés alkalmával.

Vegyünk részt a falusi gazdaság életében

Fitneszstúdió helyett ragadjunk villát és segí­tsünk szénát pakolni, vagy sportprogram helyett szüreteljünk cseresznyét. A házigazdák egészen biztosan örülnek a segí­tő kezeknek az istállóban és a kertben egyaránt. Mi pedig garantáltan meglepődünk, milyen szórakoztatóak is ezek a tevékenységek. Ki feji meg a tehenet vagy ki hozza be a tojásokat a tyúkólból?

Alpesi legelők és menedékházak

Egy ausztriai falusi üdülés alkalmával az alpesi rétek világát is megismerhetjük. Számos gazdaságnak van ugyanis alpesi legelője és menedékháza, amelyet felkereshetnek a vendégek. A tehenek és a rájuk felügyelő pásztorok itt töltik a nyarat. Ezek az alpesi gazdaságok fekvésüknek köszönhetően ideális célpontot jelentenek egy hegyikerékpáros kiránduláshoz vagy egy élményteli túrázáshoz. Az impozáns panoráma és a csodás természet garantált. A kalóriaveszteséget pedig egy í­zletes uzsonnával pótolhatjuk. A hegyi levegőn talán még jobban í­zlik a friss í­ró és a sajt.

Szénavirágfürdő

Az aktí­v programok mellett érdemes beiktatni egy pihentető és regeneráló szénvirágfürdőt. A kis zsákocskákba csomagolt, szárí­tott szénavirággal teli fürdő méregtelení­tő hatással bí­r és nagyszerűen lazí­tja az izmokat egy kiadós túrázás után. Ilyen egy tökéletes nap. A gyermekeknek erről talán más a véleménye: nekik az istállóban felhalmozott széna alakul át pillanatok alatt trambulinná. És már kezdődhet is az ugrálás. így mindenki a maga módján élvezheti a széna jótékony vagy éppen szórakoztató hatását.

A Falusi íœdülés Ausztriában szövetséghez több mint 2400 szálláshely tartozik, köztük alpesi menedékházak és borászatok is, valamint számtalan tematikus szálláshely, például baba- és gyermekbarát szállások, bio- és vitálgazdaságok, akadálymentesí­tett falusi házak vagy lovas gazdaságok.

További információ: www.UrlaubamBauernhof.at

Élménykerékpározás az Alpok napos déli oldalán, Karintiában

Az élménykerékpározáshoz számos lehetőséget kí­nál Karintia. A Dráva menti kerékpárút, a Karintia napos csücskében található Via Carinzia, vagy az Alpok-Adria kerékpárút, amelynek útvonala Karintián és Szlovénián át az Adriai-tengerig vezet, garantálják az intenzí­v élményeket a páratlan hegy- és tóvidéken. A kerekpar.karintia.com oldalon az összes kerékpártúra útvonala megtalálható és letölthető.

Kerékpártúrák í­nyenceknek

A Dráva kerékpárút mellett számos más útvonal is van, amely arra csábí­t, hogy az igazi élményekre vágyók is beletapossanak a pedálba. 162 kilométernyi kulturális és történelmi kerékpárélményt kí­nálnak a Karintia napos csücskében található Via Carinzia különböző szakaszai is. Az idilli szépségű Rosentalból indulva, amelyet a Karavankák lenyűgöző látképe ural, öt napi szakaszban juthatunk el a Klopeiner See-hez, majd tovább, egészen a szelí­den lankás Lavanttalig. Útközben sok-sok látnivaló csábí­t egy kis kerülőútra, többek között a Carnica Méhészeti Élménymúzeum, a Szent Pál Bencés Apátság és a Liaunig Múzeum.

Aki szeretné összekötni a Werner Berg Múzeumban tett látogatást egy kerékpáros túrával a déli Jauntalon keresztül, az vegye az irányt kerékpárjával a bleiburgi Kunstradweg (művészeti kerékpárút) felé. A Werner Berg Múzeum mellett régi templomok, kulturális műemlékek és modern szobrok gondoskodnak a különlegességekben gazdag kerékpáros élményről. A Gailtali- és a Karni-Alpok gyönyörű dí­szletei között kí­nálja magát minden kerékpárrajongónak a Gailtal kerékpárút, amely Kötschach-Mauthenből Villachig a legjobb minőségben kialakí­tott kerékpárutakon, összesen 95 kilométeres hosszúságban vezet. Útközben ne mondjunk le egy kis fürdőzéssel egybekötött pihenőről sem a Pressegger See-nél, amely közvetlenül a kerékpárút mentén csillog.

A tartomány északi részén, a Hohe Tauern Nemzeti Park régiójában található a Glockner kerékpárút. Ez az útvonal egynapos túra keretében vezet páratlan természeti látnivalók, például a Jungfernsprung-ví­zesés mentén, amely több száz méteres magasságból zubog alá egy sziklakiszögellésről a gyönyörű alpesi völgyeken keresztül, amelyeket a háromezer méteres hegyek impozáns csúcsai fognak közre.

A karintiai kerékpárutak mentén számos kirándulási célpont közül lehet választani az egész család számára. A Karintia-kártyával több mint 100 kirándulóhely kereshető fel tetszőleges gyakorisággal. A kártya ezenkí­vül több mint 60 bónuszpartnernél szuper árengedményeket is biztosí­t. Érvényes 2017. április 9-től október 26-ig. www.kaerntencard.at

Burgenland az asztalhoz invitál

Felfedezőutak Burgenlandba, a kulináris élmények fellegvárába

Szí­vélyes vendégszeretet és kellemes légkör – ez jellemző a Fertő tó és Weinidylle között elterülő kulináris vidékre. A környéken kiváló borászok nemzetközileg ismert, élmezőnybeli borokat készí­tenek, amelyeket az idelátogatók egyszerű borászatokban vagy kellemes vinotékákban kóstolhatnak meg. Érdemes megkóstolni a helyi különlegességeket, például a karakteres áfonyaí­zű, dél-burgenlandi uhudlert, de érdemes ellátogatni a tartomány borfesztiváljaira vagy a novemberi Márton-napi eseményekre is.

A pannon konyha ételeiben bámulatos módon ötvöződnek az osztrák, a magyar és a horvát gasztronómia hagyományai. Dí­jnyertes éttermekben, vidéki fogadókban, kastélyéttermekben vagy barokk udvarházakban is különleges gasztronómiai élményekkel találkozunk, ilyen például a babos sterc vagy a borhableves. Ezek mellé társulhatnak a tradicionális esküvői cukrászatok édes alkotásai. Az itteni szakácsok számára rengeteg helyi friss alapanyag áll rendelkezésre: a fertő tavi halaktól a dél-burgenlandi libákon át a regionális zöldségig és gyümölcsig. A gyógy-és fűszernövények vagy a cseresznyék gyakran a 13 burgenlandi í­nyencrégió egyikéből származnak. Minden év szeptembere és novembere között a „Gans Burgenland” fesztivál nagyszerű lehetőséget kí­nál a pannon konyha felfedezésére.

További információ: www.burgenland.info/hu


 

Megosztom