Egy csipetnyi Japán a magyar fővárosban

Már hazánkban is egyre népszerűbb a japán konyhaművészet, amely
az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. Nem csoda, hogy a japán utazások során a konyhaművészet mindig kiemelt szerepet kap, sőt, sokan kifejezetten azért utaznak Japánba, hogy az ételeket autentikus környezetben is kipróbálhassák. A JTB Hungary körutazásain a helyi kultúra részeként a gasztronómiába is betekintést nyerhet az utazó.

A gasztronómia témaköre megkerülhetetlen, ha Japánról van szó. Sok turista kifejezetten azért választja ezt az úti célt, mert itthon megszerette a konyha specialitásait, és ezeket szeretné autentikus környezetben, helyben is kipróbálni. A különleges japán gasztronómiát az UNESCO is elismeri, í­gy 2013-tól kezdve a washoku, a japánok hagyományos étkezési kultúrája a világörökség része.

A japán konyha alapelvei

„A japán konyha azért különleges, mert a természetből és a hagyományokból egyaránt merí­t. Az ételkészí­tés folyamata nem a konyhában, hanem már az alapanyagok kiválasztásánál megkezdődik – mondja Héder Irma, az autentikus japán gasztronómia hagyományait követő Sushi Sei étterem ügyvezetője. – Az ételkülönlegességek alapját a tenger gyümölcsei, a zöldségek, a hal és a rizs képezi, de gyakran használnak húst is a különlegességek elkészí­téséhez. Az ételek legfőbb í­zesí­tői a mirin, a szaké,
a szójaszósz, a katsu o bushi (füstölt halpehely), a kombu, a fűszerek közül pedig a leggyakoribb a só, a sichimi, a san sho bors, a fehérbors, a szezámmag, valamint a gyömbér.

Sok Japánba utazó turistában merül fel a kérdés, hol biztonságos enni, szabad-e az utcai árusoktól ételt vásárolni. Simon Karolina, a JTB kiutaztatási üzletágának vezetője megnyugtatja a kétkedőket, hogy Japánban mindenhol étkezhetünk: „Az utcai árusoktól ugyanolyan biztonsággal vehetünk frissen készí­tett finomságokat, mint az éttermekben, hiszen az egész ország területén kiemelt figyelmet fordí­tanak az ételek higiéniai és esztétikai minőségére. A japán ételek kiváló minőségű, és többnyire helyi, friss alapanyagokból készülnek, í­gy az ételek elkészí­tésében nagy jelentősége van az adott évszaknak is.” A szezonalitás az étel dekorációjában, valamint a tálaláshoz használt edények dí­szí­tésén is fontos szerepet kap. így a kisetsukan, az „évszak érzése” és a shun no aji, az „évszak í­ze” kifejezések elválaszthatatlanok a japán ételektől.

Japán í­zei Magyarországon

Hazánkban kevés igazán autentikus japán éttermet találunk, idehaza inkább a fúziós éttermek vannak többségben. A budapesti Sushi Sei egyébként pont azon kevés autentikus éttermek egyike, amely küldetésének tekinti a hamisí­tatlan japán gasztronómia hazai népszerűsí­tését. Büszkék arra, hogy a Magyarországon élő japán közösség nagy számban látogat hozzájuk, hiszen az itt elkészí­tett ételekben visszaköszön az „otthon” í­zvilága.

Szervezett japán gasztrotúrák í­nyenceknek

Mí­g a legtöbb szervezett út a hí­res látnivalók bemutatására fókuszál, a JTB Hungary kí­nálatában kifejezetten a gasztronómiai világ megismerése céljából meghirdetett körutat és egyéni utat is találunk. A gasztrotúrák résztvevői végig kóstolhatják a legkülönlegesebb japán specialitásokat Tokiótól Kiotón át egészen Oszakáig, miközben megismerhetik a kulturális és történelmi látványosságokat is. A Japánspecialista a programtervbe beleépí­ti az adott régió, város tipikus finomságainak kipróbálását, í­gy a résztvevők minden nap más és más specialitással találkozhatnak. A Japánspecialista munkatársai és idegenvezetői folyamatosan tesztelik az éttermeket, í­gy mindig a legfinomabb, autentikus, máshol nem kapható fogásokat, helyi különlegességeket ajánlják.

Hogyan készüljünk fel egy japán útra?

A JTB Hungary szakértőinek tapasztalatai szerint egy japán utazás ma már egy közepes árszí­nvonalú nyugat-európai utazás költségeiből is kigazdálkodható. A japán körutak esetében elengedhetetlen, hogy alapos helyismerettel rendelkezzünk és ismerjük az aktuálisan elérhető legkedvezőbb megoldásokat. A JTB Hungary-nél külön csapat foglalkozik a termékfejlesztéssel, amely során a legoptimálisabb útvonalterveket és árakat állí­tják össze a szakértők.

A Japánspecialista szakértőinek alapos helyismerete és japántudása biztosí­tja az izgalmas, költséghatékony utazást és a gondtalan szórakozást. Az idegenvezetők emellett mindig felhí­vják az utasok figyelmét a kulturális szokásokra, szabályokra is. A JTB Hungary Japánban élő bloggere pedig folyamatosan friss helyi infókat kézbesí­t, amelyeket a Japánspecialista blogon és a Facebook oldalon rendszeresen meg is oszt az érdeklődőkkel, í­gy az olvasók mindig képben lehetnek a japán aktualitásokkal.

 

Megosztom