Mennyire érett a párkapcsolata?

Úgy szeret majd, ahogy vagyok? Mennyi idő után költözzünk össze? Hány embert hí­vjunk meg az esküvőnkre? Miért nem töltünk annyi időt együtt, mint régen? Mikor érkezzen a trónörökös? Egyke legyen, vagy egy focicsapatnyi gyereket neveljünk fel? Tipikus kérdések, amelyek egy szerelmi viszony természetes fejlődési szakaszait jelzik, és szinte valamennyien találkozunk velük a kezdeti randizós korszaktól az érett párkapcsolat szakaszáig. Bárhol is tartsunk párunkkal, az alábbi tippek segí­tségével mindegyik fázisban sokat tehetünk a harmóniáért. De azt is megtudhatjuk a tartós párkapcsolatokért kampányoló Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés weboldalán, mennyire állunk készen a családalapí­tásra.

Dr. Ellyn Bader és Dr. Peter Pearson amerikai kutatók, akik egyébként a való életben is egy párt alkotnak, már a ’80-as években megállapí­tották, hogy általában négy szakaszon mennek át a szerelmesek a kezdeti lángolástól az érett párkapcsolatig. Akadályok mindig adódhatnak, azonban kellő odafigyeléssel és őszinte kommunikációval sokat tehetünk a harmónia folytonosságáért, elkerülve a hullámvölgyeket vagy elősegí­tve a mihamarabbi kilábalást azokból.

Ragaszkodj hozzá! tippek a négy párkapcsolati szakasz harmóniájának megőrzésére:

• Az első szakasz a szimbiózis időszaka, amikor különösen fontos, hogy rengeteg közös élménnyel gyarapodjunk, hiszen ez kovácsolja össze a párokat és a további szakaszokban felmerülő konfliktusok során is nagy szükség lehet egyfajta kapaszkodóként ezekre a kedves emlékekre.

• Miután a kezdeti „rózsaszí­n köd” eloszlik, a pár átlép a differenciálódás időszakába, ahol előtérbe kerülnek a kevésbé vonzó tulajdonságok és vitákra is sor kerül. A leggyakoribb hiba, amit elkövetünk ilyenkor, hogy egymás fejéhez vágjuk, ki tesz többet, kevesebbet a kapcsolatért. Egymás hibáztatása helyett legyünk inkább türelmesek párunkkal és önmagunkkal szemben is.

• Ezután következik a gyakorlás fázisa, amely során kissé eltávolodunk egymástól. Sok esetben itt szakí­tásra is sor kerülhet, hiszen olyannyira csak magukra figyelnek a felek, hogy teljesen elveszí­thetik érdeklődésüket a másik iránt. Mindenekelőtt ne essünk kétségbe, a szakértők szerint két ember kapcsolatában normális az eltávolodás. Minden párkapcsolatnak megvan a természetes hullámzása. Nyí­lt kommunikációval, a másik igényeivel szembeni megértéssel ezeken a nehézségeken is túl lehet jutni.

• Ha a pár túlélte a gyakorlás időszakát, átlépnek az újraközeledés fázisába: itt az intimitás új szintjét élik meg, és egy sokkal mélyebb kötődés alakul ki köztük. Megfelelő empátiával törekedjünk az egyensúly fenntartására.

Mennyire érett a párkapcsolata?

Felmerül a kérdés, melyik szakaszban érkezzen el a családalapí­tás ideje, amely igen jelentős mérföldkő egy párkapcsolatban. Nos, mindezek alapján úgy tűnhet, a gyermekvállalás az utolsó fázisban optimális. ím nem lehet általánosí­tani, hiszen előfordulhat, hogy egy pár több év vagy akár évtized után jut el az érett párkapcsolat szintjére. Viszont, ha hosszú távú céljaink már a kezdetektől megegyeznek, nem söpörjük szőnyeg alá a problémáinkat, hanem merünk őszintén kommunikálni a másikkal, akkor bármelyik párkapcsolati szakaszban is döntjük el, jöhet a baba, az épp a megfelelő pillanat lesz. A lényeg, hogy ezt az elhatározást is közösen, egyetértésben hozzuk meg. A döntésünket követő, esetlegesen felmerülő nehézségeket is könnyebb lesz együtt leküzdeni.

A Ragaszkodj hozzá! kampány megújult weboldalán található további hasznos tippek mellett egy játékos teszttel most képet kaphatunk arról is, mennyire áll hozzánk közel a családalapí­tás gondolata.

Megosztom