Megnyí­lt a 35. Magyar Sajtófotó Kiállí­tás a Capa Központban

A Magyar Újságí­rók Országos Szövetsége évi rendes fotópályázatára 234 fotós több mint hatezer képet küldött be, amelyek közül idén is nemzetközi szakmai zsűri válogatott.

„A Magyar Sajtófotó Kiállí­tás három és fél évtizede a fotóriporterek, a fotográfia ünnepe. Ezek a kiállí­tások tükörként tárják elénk mindazt, ami az előző évben velünk, körülöttünk történt, és bár gyakran hallani, hogy többségben vannak a nyomasztó, szomorkás, néha riasztó képek, az elmúlt évben a fotográfusok találtak olyan témákat is, amelyek mögé nézve szépséget, emberséget és hősiességet mutathattak meg az emberi kapcsolatokban” – mondta el a kiállí­tás kurátora és rendezője, Szigeti Tamás fotográfus.

(Balázs Attila: Részlet A maguk közé Dawn-kóros iskolásokat befogadó osztályközösség c. sorozatból)

A kiállí­táson látható többek között a nagydí­jas Balázs Attila (MTI/MTVA) anyaga, amely egy Down-szindrómás fiúkat befogadó osztályközösség legszebb pillanatait mutatja meg, finoman jelezve, hogy a fontos dolgokban nincs különbség. Ugyanakkor a tárlat egésze rávilágí­t komoly különbségekre: egyszerre láthatjuk egy kis faluban áram nélkül élő, a puszta a létfeltételekért küzdő emberek életét Magócsi Márton (abcug.hu) képein és azokat a szerencsésebb fiatalokat, akiket Ajpek Orsolya (Index.hu) mutat be Egy hétig azt csinálunk, amit csak akarunk cí­mű sorozatán keresztül.

„Büszkék vagyunk rá, hogy idén már negyedszerre a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ adhat helyet ennek a rangos és népszerű kiállí­tásnak, amely ismét bizonyí­tja, hogy a magyar fotóriporterek kiváló munkát végeznek akár a mindennapi hí­reket, akár az egyedi riportmunkákat nézve. Május végéig több izgalmas tárlatvezetést tartunk, ezeket hallgatva még érdekesebbé válik a kiállí­tott anyag” – nyilatkozta Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezetője.

(Martonfai Dénes: Részlet a Vidéki foci c. sorozatból)

A kiállí­tás anyagát a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett XXXV. Magyar sajtófotó-pályázat adja, amire 234 fotográfus 2284 pályázattal és összesen 6259 képpel pályázott. A felhí­vásra a hivatásos fotóriporterek mellett amatőr fotósok is beküldhetik képeiket, a zsűri azonban mindig szakmai és 2009 óta nemzetközi, elnöke idén is Szlukovényi Tamás World Press Photo dí­jas fotográfus, a Reuters korábbi fotóigazgatója, valamint Szergej Maximisin orosz fotográfus, Stefano De Luigi kölni születésű, Párizsban élő olasz fotós, a VII Photo Agency tagja, Kai Pfaffenbach, a Reuters fotósa és Hajdú D. András fotóriporter.

(Sivák Zsófia: Részlet a Józsiék c. sorozatból)

A kiállí­táshoz kapcsolódóan különleges tárlatvezetések is lesznek a Capa Központban: március 31-én este Szigeti Tamás, a kiállí­tás kurátora, április 12-én az egyik dí­jazott fotós, Stiller íkos, április 21-én Szlukovényi Tamás zsűrielnök angol nyelven, április 26-án Litkai Gergely, a Dumaszí­nház művészeti vezetője, május 5-én jelnyelvi tolmácsolással Virágvölgyi István, a Capa-nagydí­j titkára, május 15-én pedig Karafiáth Orsolya költőnő vezet körbe 2016 legjobb magyar sajtófotói között.

A pályázat és kiállí­tás szellemi atyja, kitalálója a nemrég elhunyt Szalay Zoltán Táncsics-dí­jas és Pulitzer Emlékdí­jas fotóriporter, aki néhány év kihagyással, harminc éven át volt a kiállí­tás rendezője is. Szigeti Tamás, aki idén harmadszorra a kurátora a tárlatnak, az ő emlékének ajánlja a kiállí­tást.

(Balogh Dávid: Részlet a Menekültek Belgrádban c. sorozatból)

A kiállí­tás képeit húsz éve nyomtató Canon ezúttal is önálló tárlattal jelenik meg. A vállalat az idén arra irányí­tja a figyelmet, hogy a hobbi és a profi fotósok képei mögött egyaránt érdekes történetek rejlenek. A Canon Facebook-oldalán meghirdetett fotópályázatra több száz fénykép érkezett, amelyek közül a 13 győztes pályaművét is meg lehet tekinteni a Capa Központban.

(Kaszás Tamás: Részlet a Miskolci Elvis c. sorozatból)

A 35. Magyar Sajtófotó Kiállí­táshoz több szakmai program is kapcsolódik: a Budapest Portfolio Review keretében profi fotósok kaptak lehetőséget, hogy neves hazai és külföldi szakemberekkel konzultáljanak képeikről és elfogulatlan visszajelzéseket kapjanak. A konzulensek a magyar fotográfus szakma jeles képviselői, galeristák, művészettörténészek, valamint nemzetközi hí­rű szakemberek, fotográfiai intézmények, ügynökségek, szervezetek képviselői. Az általuk a legjobbnak í­télt fotográfusok kiállí­tási és továbbképzési szakmai lehetőségekben részesülnek.

35. Magyar Sajtófotó Kiállí­tás
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (1065 Budapest, Nagymező utca 8.)
2017. március 28. – május 28.

A kiállí­tást rendezte: Szigeti Tamás

Megosztom