2018.09.24. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Megnyílt a 35. Magyar Sajtófotó Kiállítás a Capa Központban

Május végéig, tárlatvezetésekkel is látható a tavalyi év legjobb sajtóképeiből készült válogatás.

Családi Lap
2017.03.28  09:38   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége évi rendes fotópályázatára 234 fotós több mint hatezer képet küldött be, amelyek közül idén is nemzetközi szakmai zsűri válogatott.
„A Magyar Sajtófotó Kiállítás három és fél évtizede a fotóriporterek, a fotográfia ünnepe. Ezek a kiállítások tükörként tárják elénk mindazt, ami az előző évben velünk, körülöttünk történt, és bár gyakran hallani, hogy többségben vannak a nyomasztó, szomorkás, néha riasztó képek, az elmúlt évben a fotográfusok találtak olyan témákat is, amelyek mögé nézve szépséget, emberséget és hősiességet mutathattak meg az emberi kapcsolatokban" - mondta el a kiállítás kurátora és rendezője, Szigeti Tamás fotográfus.

(Balázs Attila: Részlet A maguk közé Dawn-kóros iskolásokat befogadó osztályközösség c. sorozatból)

A kiállításon látható többek között a nagydíjas Balázs Attila (MTI/MTVA) anyaga, amely egy Down-szindrómás fiúkat befogadó osztályközösség legszebb pillanatait mutatja meg, finoman jelezve, hogy a fontos dolgokban nincs különbség. Ugyanakkor a tárlat egésze rávilágít komoly különbségekre: egyszerre láthatjuk egy kis faluban áram nélkül élő, a puszta a létfeltételekért küzdő emberek életét Magócsi Márton (abcug.hu) képein és azokat a szerencsésebb fiatalokat, akiket Ajpek Orsolya (Index.hu) mutat be Egy hétig azt csinálunk, amit csak akarunk című sorozatán keresztül.

„Büszkék vagyunk rá, hogy idén már negyedszerre a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ adhat helyet ennek a rangos és népszerű kiállításnak, amely ismét bizonyítja, hogy a magyar fotóriporterek kiváló munkát végeznek akár a mindennapi híreket, akár az egyedi riportmunkákat nézve. Május végéig több izgalmas tárlatvezetést tartunk, ezeket hallgatva még érdekesebbé válik a kiállított anyag" - nyilatkozta Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezetője.

(Martonfai Dénes: Részlet a Vidéki foci c. sorozatból)

A kiállítás anyagát a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett XXXV. Magyar sajtófotó-pályázat adja, amire 234 fotográfus 2284 pályázattal és összesen 6259 képpel pályázott. A felhívásra a hivatásos fotóriporterek mellett amatőr fotósok is beküldhetik képeiket, a zsűri azonban mindig szakmai és 2009 óta nemzetközi, elnöke idén is Szlukovényi Tamás World Press Photo díjas fotográfus, a Reuters korábbi fotóigazgatója, valamint Szergej Maximisin orosz fotográfus, Stefano De Luigi kölni születésű, Párizsban élő olasz fotós, a VII Photo Agency tagja, Kai Pfaffenbach, a Reuters fotósa és Hajdú D. András fotóriporter.

(Sivák Zsófia: Részlet a Józsiék c. sorozatból)

A kiállításhoz kapcsolódóan különleges tárlatvezetések is lesznek a Capa Központban: március 31-én este Szigeti Tamás, a kiállítás kurátora, április 12-én az egyik díjazott fotós, Stiller Ákos, április 21-én Szlukovényi Tamás zsűrielnök angol nyelven, április 26-án Litkai Gergely, a Dumaszínház művészeti vezetője, május 5-én jelnyelvi tolmácsolással Virágvölgyi István, a Capa-nagydíj titkára, május 15-én pedig Karafiáth Orsolya költőnő vezet körbe 2016 legjobb magyar sajtófotói között.

A pályázat és kiállítás szellemi atyja, kitalálója a nemrég elhunyt Szalay Zoltán Táncsics-díjas és Pulitzer Emlékdíjas fotóriporter, aki néhány év kihagyással, harminc éven át volt a kiállítás rendezője is. Szigeti Tamás, aki idén harmadszorra a kurátora a tárlatnak, az ő emlékének ajánlja a kiállítást.

(Balogh Dávid: Részlet a Menekültek Belgrádban c. sorozatból)

A kiállítás képeit húsz éve nyomtató Canon ezúttal is önálló tárlattal jelenik meg. A vállalat az idén arra irányítja a figyelmet, hogy a hobbi és a profi fotósok képei mögött egyaránt érdekes történetek rejlenek. A Canon Facebook-oldalán meghirdetett fotópályázatra több száz fénykép érkezett, amelyek közül a 13 győztes pályaművét is meg lehet tekinteni a Capa Központban.


(Kaszás Tamás: Részlet a Miskolci Elvis c. sorozatból)

A 35. Magyar Sajtófotó Kiállításhoz több szakmai program is kapcsolódik: a Budapest Portfolio Review keretében profi fotósok kaptak lehetőséget, hogy neves hazai és külföldi szakemberekkel konzultáljanak képeikről és elfogulatlan visszajelzéseket kapjanak. A konzulensek a magyar fotográfus szakma jeles képviselői, galeristák, művészettörténészek, valamint nemzetközi hírű szakemberek, fotográfiai intézmények, ügynökségek, szervezetek képviselői. Az általuk a legjobbnak ítélt fotográfusok kiállítási és továbbképzési szakmai lehetőségekben részesülnek.


35. Magyar Sajtófotó Kiállítás
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (1065 Budapest, Nagymező utca 8.)
2017. március 28. - május 28.

A kiállítást rendezte: Szigeti Tamás


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás