Mézédes egészség

Sokan nevezik folyékony aranynak a mézet. A megfázásos időszakban gyakran vesszük elő a kamrából, pedig rengeteg más betegség megelőzésénél és gyógyí­tásánál is hatásos. Sőt, még szépségünk megőrzésében is segí­thet!

A méz természetes csodaszer, rendkí­vül fontos szerepe van egészségünk megőrzésében, ajánlott naponta fogyasztani. Hő hatására azonban a benne lévő anyagok többsége lebomlik, ezért ne tegyük forró folyadékba, csak melegbe, illetve a kikristályosodott mézet is langyos ví­zzel olvasszuk meg. Sajnos a méz sütés közben is elveszti jó tulajdonságait, ennek ellenére mégis érdemes használni, hiszen a benne lévő cukor könnyebben felszí­vódik, és jóval egészségesebb, mint a mesterségesen előállí­tott édesí­tőszerek, valamint a sütemény is tovább marad puha tőle. Vásárláskor keressük a magyar termelői mézeket, amelyek könnyen felismerhetők az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) által bevezetett egyedi

Mi minden van benne?

A mézben számtalan egészséges, a szervezet számára hasznos anyag található: száznál is több aromaanyag, huszonnyolcféle aminosav, nyolcféle vitamin (pl. B1-, B2-, B6-, C-vitamin), továbbá enzimek, szerves savak, és baktériumölő anyagok. A mézben tí­zféle természetes szénhidrát van. Ezek egyszerű cukrok, monoszacharidok (pl. glükóz, fruktóz), amelyek könnyebben hasznosulnak a szervezetben, ezért is mondhatjuk el a mézről, hogy a leghatékonyabb természetes energiaforrás. Mindemellett szinte az összes ásványi anyagot (minimum tizenkettőt) tartalmazza, amelyek az emberi szervezet működéséhez szükségesek. A legnagyobb mennyiségben a kálium van jelen benne, ugyanakkor tartalmaz ként, kalciumot, foszfort, szilí­cium-dioxidot, magnéziumot, nátriumot, vasat, mangánt és rezet. Minél gazdagabb egy méz ásványi elemekben, annál sötétebb a szí­ne. Mindegyik ásványi anyagnak megvan a szerepe az egészség megőrzésében, a vas például nagyon fontos a szervezet életképessége szempontjából, ugyanis nélkülözhetetlen a vörösvértestek és az oxigént a szövetekbe szállí­tó hemoglobinok működéséhez. A réz számos élettani folyamatban játszik központi szerepet, elősegí­ti a hemoglobinok képződését, segí­ti a vas felszí­vódását, és a kalcium hasznosulásához is elengedhetetlen, í­gy hozzájárul a csontok egészségének megtartásához. A mangán fontos a hormonháztartás és az anyagcsere-folyamatok megfelelő működéséhez. A méz egy komplexum, vagyis a benne lévő vitaminok és nyomelemek felerősí­tik egymás hatását, és egymást segí­tik a gyorsabb és hatékonyabb felszí­vódásban. Ráadásul a mézben található vitaminok elállóbbak, nem bomlanak le olyan gyorsan, mint a gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok.

Természetes gyógyí­tó

A méz nemcsak az egészségünk megőrzésében, hanem különböző betegségek leküzdésében is sokat segí­thet. Összetevői révén támogatja az immunrendszert, csökkenti a fájdalmat, enyhí­ti a gyomor- és kiválasztószervi panaszokat, fertőtlení­t, nyugtat, vértisztí­tó hatása miatt fiatalí­tja, frissí­ti a szervezetet. Néhány speciális hatóanyag is előfordul a mézben, úgymint a méhek termelte enzimek, amelyek kiválóan segí­tik az emberi anyagcsere-folyamatokat. A méz antibakteriális és fertőtlení­tő hatását a többszörösen telí­tett cukrok ozmotikus koncentrációjának köszönheti: a cukrok ugyanis kivonják a vizet a mikroorganizmusokból, amelyek ezáltal elpusztulnak.
– Belsőleg torokgyulladásra, külsőleg sebek kezelésére alkalmazható, mivel vékony réteget képez a seben, lezárja azt, í­gy nem jutnak a sebbe kórokozók – magyarázza dr. Körmendy-Rácz János apiterapeuta. – Segí­ti az elhalt szövetek lebomlását, a baktériumoktól elvonja a vizet, ezáltal elpusztí­tja őket, és segí­ti a szövetek regenerálódását. És nem ragad a sebbe, ezért amikor leveszik a kötést, nem szakad fel a var. Meglepő, de fogfájás enyhí­tésére is alkalmas a méz. Egy kanál belőle a száraz szájüregben csodákra képes! Persze este azért fogat kell mosni, hiszen ha a méz érintkezik a nyállal és felhí­gul, akkor a cukor hatása is érvényesül.
A méz emellett nagy kalóriatartalma miatt alultápláltság esetén is kiváló, vastartalma végett pedig segí­thet a vérszegénység kezelésében. Nagyszerűen használható hörghurutra, szí­v- és érrendszeri, valamint menstruációs problémák enyhí­tésére. Segí­ti az alvást és a nyugodt pihenést, támogatja a ví­zkiválasztás szabályozását, illat- és aromaanyagai javí­tják az étvágyat.
Dr. Körmendy-Rácz János azt is elmondta, hogy a mézet sokkal könnyebben dolgozza fel a szervezetünk, mint például a répacukrot, amelynek lebontásához a hasnyálmirigynek erőteljesebben kell dolgoznia. A mézek glikémiás indexe (GI) 30 és 70 között mozog, az akácméz GI-je a legalacsonyabb, ami azt jelenti, hogy ez emeli meg a legkisebb mértékben a szervezet vércukorszintjét, í­gy ez terheli meg legkevésbé az inzulint termelő hasnyálmirigyet.

Allergia ellen is hatásos

Talán nem is gondolnák, de a méz fogyasztását nemcsak szájon keresztül ajánlják megfázáskor, hanem inhaláláshoz is érdemes kipróbálni.
– A mézben rengeteg az illókomponens, í­gy amikor a fiam köhög, akkor is a mézet használom. Vizet forralok, amit hideg edénybe öntök, í­gy körülbelül 50 °C-ra hűl le. Ebbe mehet egy evőkanál méz és hatvan csepp propolisz. 10-15 perc inhalálás elég, két-három alkalom után garantáltan mérsékli a köhögést és megnyugtatja a tüdőt – osztja meg velünk természetes gyógymódját az apiterapeuta.
Mindezek mellett a méhészek helyben termelt méze remek fegyver lehet a virágpor okozta allergia ellen is.
– A méhek a nektárt és a nagy virágport adó virágokat keresik, de ha ez nem lenne elég, akkor a kisebb, szél által porzott virágok porát is begyűjtik, és többnyire ezek között bújnak meg az allergének, mivel ezek vannak jelen a levegőben – magyarázza dr. Körmendy-Rácz János. – A méz keveset tartalmaz ezekből a virágporokból, ezért, ha a virágporra allergiás emberek rendszeresen fogyasztják, a folyamatos alacsony mennyiség miatt a szervezetük hozzászokik az allergénhez, í­gy az elvesztheti allergizáló hatását. A sötét szí­nű erdei mézekben azonban nagyon kevés a virágpor, ezért ezek biztonságosabbak a virágporra allergiások számára.
A méz a bőrre kenve is különlegesen viselkedik, ugyanis a környezetből magához vonzza a vizet, í­gy a száraz, törékeny bőr kiváló ápolója. Zabliszttel elkeverve mélytisztí­tóként is alkalmazhatjuk, a pattanásos és aknés bőrrel csodákat művel. Régi házi praktika a méz hajápolásban való alkalmazása, nem véletlen, hogy kozmetikai cégek tucatjai hirdetik méz felhasználásával készült samponjaikat. Otthon is célszerű kipróbálni hajkondicionálóként, ehhez nem kell mást tennünk, mint egy rész mézet egy rész olí­vaolajjal elkeverni, a hajunkba dörzsölni, tí­z percre meleg törölközőbe tekerni, majd leöblí­teni.

Ahány méz, annyi hatás

A fajtaméz döntően annak a növénynek a nektárjából készül, amelyik az adott területen, a begyűjtés idején virágzik. Az OMME kiadványából pedig kiderül, hogy minden méz jót tesz az egészségnek, ám hatásukban azért lehet némi különbség.

Akácméz: Harmonikus í­zű, édes, lágy és kevésbé savas, nem jellegzetes és uralkodó, ezért külsőleg, édesí­tőszerként remekül használható. Megfázáskor a leghatékonyabb, köhögés ellen is ajánlott.

Hársméz: Illata, í­ze határozott, jellegzetes, kellemes aromája alapvetően megkülönbözteti a többi méztől. Ételbe keverve fűszerezi azt. Hörghurutra kiváló, és alkalmas lázas betegségek enyhí­tésére és görcsoldásra. Újabban kiemelt szerepet kap a biokozmetikában, például hársmézes arcpakolás formájában.

Napraforgóméz: Illata a napraforgó virágjára emlékeztet, í­ze aromás, í­zletes. Sütéshez (mézeskalács) a legalkalmasabb mézfajta. Jelentős E-vitamin-tartalma miatt javasolt antioxidáns-kúrákhoz.

Repceméz: A kevésbé savas mézek közé tartozik, gyógyí­tja a gyomorsavtúltengést. Fertőtlení­tő hatása lévén segí­t a torokfájáson, számottevő vastartalma miatt pedig vérszegénység esetén kiváló választás.

Virágméz: Az egyik legközkedveltebb csemege. Nem fajtaméz, hiszen nem lehet meghatározni pontosan a növényi eredetét, csak származási tájegységét. íltalános immunerősí­tő, különösen, ha gyógynövényekből is került nektár a mézbe.

Náthaűző forró ital: fűszeres mézpaszta
Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók
(10-12 adaghoz)

A pasztához: 2 dl méz, 2 tk. őrölt kurkuma, 2 tekerésnyi frissen őrölt bors, 1 késhegynyi Cayenne-bors
Az italhoz: forró ví­z (de nem forrásban lévő), 1 citrom, 1 narancs, 4 cm friss gyömbér

Elkészí­tése

A mézet és a fűszereket kis habverővel vagy spatulával alaposan eldolgozzuk. Csatos üvegbe tesszük, ebben tárolhatjuk. Amikor fogyasztjuk, egy csészébe körülbelül egy teáskanálnyit rakunk a pasztából, majd felöntjük forró ví­zzel, amelyhez frissen facsart citrom- és narancslevet, valamint reszelt gyömbért keverünk.

Megosztom