2018.05.25. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


A gyerekek elégedetlenek szüleik online viselkedésével

A szülők egyötöde elismeri, hogy sérült a kapcsolata a gyerekeivel a közösségi médiának köszönhetően.

Családi Lap
2017.01.23  14:17   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A közösségi média megadja nekünk azt a szabadságot, hogy bármikor és bárhonnan kommunikálhatunk a szeretteinkkel. Ennek a szabadságnak azonban ára van: elvakít bennünket a látszólag boldog digitális életünk, miközben gyakran észre sem vesszük, hogy ez az online világ milyen módon és mértékben veszélyezteti és károsítja a valós kapcsolatainkat. A Kaspersky Lab által készített legújabb kutatás szerint az emberek harmada kevesebbet beszél személyesen a hozzátartozóival. A szülők egyötöde (21%) azt is elismeri, hogy sérült a kapcsolata a gyerekükkel, miután kompromittáló helyzetben látták őket a közösségi platformokon.
Minden ötödik szülő szembesült már azzal a problémával, hogy romlott a gyerekeivel a viszonya, mert előnytelen helyzetben látta őket viszont a közösségi médiában. Ezzel szemben a szülők csupán 14%-a számolt be arról, hogy bosszantotta gyereke online viselkedése. A felmérésben részt vevők 16%-a vallotta be, hogy megingott házastársi vagy élettársi viszonya a közösségi médiában megjelent bejegyzések miatt.

Barátokkal, családtagokkal és a kollégákkal szerteágazó kapcsolatainkra folyamatosan hatással van, hogy mennyit kommunikálunk velük a kibertérben. A megkérdezettek 31%-a a szüleivel, 33%-a a gyerekeivel, 23%-a a partnerével és 35%-a a barátaival beszél kevesebbet szemtől szemben, mivel a közösségi médián keresztül könnyebben tud kapcsolatot tartani. "A vizsgálatok azt mutatják, hogy a mai digitális kommunikáció kiegészíti a valós kommunikációt. Egy olyan globalizált és rendkívül mobil világban élünk, amely egyúttal lazítja is a viszonyt a partnerek és a családtagok között. A digitális kommunikáció lehetőséget ad arra, hogy áthidalja a modern élet okozta távolságot és könnyíti a kapcsolattartást a különböző városokban vagy országokban élő szeretteinkkel. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy a digitális kommunikáció nem helyettesítheti a személyes kapcsolatokat - vagy legalábbis nem mindig és nem teljesen. A digitális kommunikáció jelrendszere ugyanis kevésbé gazdag, mint a valós beszélgetéseké és ilyen módon redukálja a párbeszéd minőségét" - mondta Dr. Astrid Carolus, a Würzburgi Egyetem média pszichológusa.


Annak ellenére, hogy a kutatási eredmények azt mutatják, hogy az emberek kevesebbet kommunikálnak szemtől szemben, a válaszadók mintegy fele úgy véli, hogy kapcsolataik minősége egyáltalán nem csökkent, sőt javult az állandó online jelenlét miatt. "Bizonyos körülmények között az emberek azt érzik, hogy az online kommunikáció „szuper-közvetlen", ugyanakkor számtalanszor tapasztalhattuk, hogy gyakori a félreértés, félreolvasás a közösségi médiában. Úgy tűnik, hogy kapcsolataink minősége javul, habár az online kommunikációt nem mindig tudjuk objektíven értékelni és túlértékeljük a negatív és a pozitív üzeneteket egyaránt" - figyelmeztet Dr. Astrid Carolus.

A tanulmány megállapította, hogy bár a közösségi média segítségével könnyedén kommunikálunk áthidalva időt és távolságot, mégsem tesz boldoggá, mivel megterhelheti a kapcsolatokat. A felhasználók sok esetben szomorúnak és idegesnek érzik magukat annak következményeként, hogy folyamatosan összehasonlítják a saját életüket másokéval. A lájkvadászat arra készteti az embereket, hogy irreális mennyiségű személyes információt osszanak meg a közösségi média felületein, amivel nemcsak saját magukat, hanem a barátaik, a családtagjaik és a kollégáik megítélését is veszélyeztetik.

Az embereknek óvatosabban és körültekintőbben kell információt megosztaniuk a közösségi médiában annak érdekében, hogy megvédjék magukat és a kapcsolataikat. Ez nemcsak az online világ kockázatait csökkenti, hanem segít megakadályozni a további károkat az offline világ kapcsolatrendszerében. A Kaspersky Lab egy új alkalmazást fejlesztett azzal a céllal, hogy az emberek biztonságosan tárolhassák digitális emlékeiket, fotóikat vagy videóikat. A FFForget lehetővé teszi, hogy biztonsági mentést készítsenek az online jelenlétükről, és ezeket az adatokat egyúttal titkosítsák is.

A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás