2017.06.23. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

Melengető levesek

Végre itt a levesszezon, eljött az ideje a gőzölgő, forró, folyékony finomságnak.

Csigó Zita, a www.pasztellbarokk.hu szerzője
2017.01.05  10:24   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Lehet édes vagy sós, a lényeg, hogy jól átmelegítsen. Kerüljön bele sok-sok zöldség vagy gyümölcs, legyen tápláló, és persze nagyon finom! Egy hideg őszi vagy téli napon biztosan jólesik egy nagy tányérral belőle, hogy aztán az utolsó porcikánkat is alaposan átmelegítse.
Csirkegombócleves csilivel és lime-mal

Hozzávalók (4 személyre):

A leveshez:

2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 darabka zellergumó
2 db csilipaprika
1,2 l zöldségalaplé
40 dkg kelbimbó
30 dkg sárgarépa
só, őrölt fekete bors
1 lime kifacsart leve
csilipehely és korianderzöld a tálaláshoz

A csirkegombócokhoz:

20 dkg csirkecombfilé
10 dkg natúr tofu
1 gerezd fokhagyma
1 db tojás
1 kis csokor snidling
só, őrölt fekete bors
kevés zsemlemorzsa

A vörös- és fokhagymát megpucoljuk és nagyobb cikkekre vágjuk. A megtisztított zellergumóval és az egész csilipaprikákkal együtt a zöldségalaplébe tesszük, együtt felforraljuk, majd lassú tűzön 20 percet főzzük.
Közben a gombócokhoz a felkockázott csirkehúst ledaráljuk a tofuval és a reszelt fokhagymával. Hozzáadjuk az elhabart tojást, az aprított snidlinget, sózzuk, borsozzuk, majd annyi zsemlemorzsát szórunk hozzá, hogy éppen formázható állagú masszát kapjunk. Nedves kézzel 12 kis gombócot gyúrunk belőle.
Az alaplevet átszűrjük. A kelbimbókat megtisztítjuk (a nagyobbakat kettévágjuk), a megpucolt sárgarépákat felkarikázzuk. Az átszűrt alaplébe tesszük, felforraljuk, közben sózzuk, borsozzuk. Ezután visszavesszük a lángot, az éppen gyöngyöző levesbe ültetjük a csirkegombócokat, és további 20-25 percet főzzük a levest. Végül lime-lével frissítjük az ízét, majd csilipehellyel és aprított korianderzölddel megszórva tálaljuk.


Vöröslencse-krémleves szezámos lepénykékkel

Hozzávalók (4 személyre):

A leveshez:

1 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg vörös lencse
15 dkg paradicsompüré
só, őrölt fekete bors
1 nagy csipet őrölt római kömény
1 púpozott kávéskanál currypor
1,5 dl cukrozatlan habtejszín
1 púpozott teáskanál burgonyakeményítő
bazsalikomlevelek és petrezselyemzöld a tálaláshoz

A szezámos lepényekhez:

2 db tojás
4 dkg liszt
4 dkg szezámmag
1 csipet só
1 evőkanál olívaolaj a sütéshez

A leveshez egy nagyobb lábasban felhevítjük az olívaolajat, és a megtisztított, apróra vágott vörös- és fokhagymát megpároljuk rajta. Rászórjuk az átmosott, lecsepegtetett vörös lencsét (ezt a lencsefajtát nem szükséges beáztatni), kevergetve átpirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. Sóval, borssal, római köménnyel és curryporral ízesítjük, és kb. 1 liter vízzel felöntjük. Felforraljuk, majd puhára főzzük a lencsét, amennyiben szükséges, közben pótoljuk az elpárolgott folyadékot.
Közben a lepénykékhez a tojást kikeverjük a liszttel, a szezámmaggal és a sóval. Egy serpenyőt felhevítünk, kikenjük kevés olajjal, és a masszából kb. 10 kis lepénykét sütünk.
A habtejszínt kikeverjük a keményítővel, és a megpuhult lencséhez öntjük. Összeforraljuk, majd bazsalikomlevelekkel és aprított petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk a levest.


Kókuszos szilvaleves

Hozzávalók (4 személyre):

40 dkg szilva
1 fahéjrúd
1 csillagánizs
4 dl kókusztej
2 teáskanál burgonyakeményítő
4 evőkanál kókuszreszelék

A szilvákat megmossuk, kimagozzuk és felcikkezzük. Egy nagyobb lábasba szórjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Hozzáadjuk a fahéjrudat és a csillagánizst, összeforraljuk, és puhára főzzük a gyümölcsöt. Ezután eltávolítjuk az egész fűszereket, majd botmixerrel simára törjük a levest.
A kókusztejben elkeverjük a keményítőt, a leveshez csorgatjuk, és összeforraljuk. A levest csészékbe vagy tálkákba adagoljuk, és kókuszreszelékkel megszórva tálaljuk.






A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás