Okosvilágí­tás a lakberendezésben

A LED-ek megjelenése óta otthonunk kialakí­tásakor a fények tervezésére is egyre inkább figyelmet fordí­tunk. Az okosvilágí­tások pár évvel ezelőtti debütálásával pedig még szélesebbre nyí­lt a lehetőségek tárháza, í­gy a trend is töretlenül erősödik. Ma már akár 16 millió szí­nárnyalat segí­tségével alkothatjuk meg a saját terünket, és automatizálhatjuk otthonunkat az okostelefonnal vezérelhető intelligens világí­tási rendszerek segí­tségével.

Ideálisan már a lakás tervezésekor érdemes kialakí­tani otthonunk világí­tását, de a mai modern eszközökkel az utólagos kialakí­tás is könnyen megoldható, ha a lakásunk alapgépészeti és elektromos kialakí­tása funkcionálisan megfelelő” – vélekedik Bárdóczky Andrea lakberendező. „Az intelligens világí­tás kiépí­tése ugyanis nem igényel átalakí­tást vagy plusz villanyszerelési munkát, a legtöbb rendszer akár egy-egy izzó cseréjével is bőví­thető, módosí­tható, mert az okosizzók is hagyományos E27-es foglalatba csatlakoztathatóak. Egy igazán komplex világí­tási rendszer akár 50 fényforrást – egy teljes lakás világí­tását – is képes vezérelni egy közvetlenül a routerhez csatlakozó központi egységgel, úgynevezett bridge-el” – teszi hozzá a szakértő.

Ha betartunk néhány alapszabályt, szakember sem feltétlenül szükséges

Az intelligens világí­tási rendszerek telepí­tése és kezelése rendkí­vül egyszerű, a rengeteg gyári illetve egyéb szabad fejlesztésű, nyitott elérésű applikációnak köszönhetően pedig mi magunk is könnyedén megtervezhetjük és kialakí­thatjuk otthonunk fényeit. Határt csak a saját képzeletünk szabhat. Azért persze nem árt, ha betartunk néhány alapszabályt. „A megfelelő lámpatestek, valamint fényforrások kiválasztásakor és szí­neinek beállí­tásakor érdemes figyelembe venni az otthonunk alap stí­lusjegyeit és a helyiségek funkcióját” – tanácsolja Bárdóczky Andrea.

Mí­g egy nappaliban fontos, hogy legyen egy központi lámpa, ami az egész teret bevilágí­tja, mellé pedig több kiegészí­tő fényforrás, addig a hálószobában egyáltalán nincs szükség plafonról érkező direkt fényre, itt inkább az ágy szélein lévő világí­tásra, a gardrób megvilágí­tására kell figyelni. A gyerekszobában és az étkezőben is nagyon fontos az erős, lefelé mutató központi fény. E tekintetben klasszikus, de kerülendő megoldásnak számí­tanak az étkező gyertya ágú csillárjai, mert az asztal helyett a mennyezetet világí­tják meg, illetve a gyerekszobák repülős mennyezetvilágí­tásai, mert ezek sem a funkciót helyezik előtérbe. A gyerekszobának és a közlekedőknek is fontos eleme lehet viszont a kí­sérőfény, például a Philips HUE beépí­thető lámpa falra szerelve halványkék vagy zöld fénybeállí­tásban. A konyhában a pult, a fürdőszobában a mosdótükör megfelelő megvilágí­tása a legfontosabb, például LED szalagokkal, és persze minden helyiségben a megfelelő kiegészí­tő bújtatott, illetve hangulatfények kialakí­tása.

Minden lakberendezési stí­lussal kompatibilis lehet

A minimál, a loft és a high tech stí­lushoz a fehér szí­nű alap-fénybeállí­tások, a vintage, illetve a mediterrán stí­lushoz pedig a sárga fények illenek, a retro stí­lusnál nyugodtan nyúlhatunk merészebb – vörös, kék, zöld -szí­nekhez is, de okosvilágí­tásokkal a fehér és a sárga szí­ntartományán belül is számtalan árnyalat közül választhatunk. „Az intelligens világí­tások előnye még, hogy az alapkaraktert meghatározó fénybeállí­tások mellett rengeteg különböző, tevékenységhez, alkalomhoz, hangulathoz illő fénybeállí­tást is elmenthetünk és bátran kikí­sérletezhetjük, melyik az a fény és szí­nkompozí­ció, ami a leginkább feltölt vagy épp kikapcsol bennünket” – emeli ki Bárdóczky Andrea.

Intelligens és stí­lusos lámpatestek

Ahhoz, hogy igazán a saját í­zlésünkre, illetve lakásunk stí­lusára szabhassuk otthonunk világí­tását, arra is érdemes figyelni az okos világí­tási rendszer kiválasztásakor, hogy mennyire széles az adott rendszerhez kapcsolható lámpatest portfólió. A Philips HUE például már 50 féle terméket kí­nál intelligens világí­tási rendszeréhez, idén ősztől pedig már fehér fényű modern formatervezésű, minden lakberendezési stí­lushoz jól illeszkedő függesztett, fali és spotlámpák is elérhetőek a kí­nálatában, amelyek akár önmagukban – offline – is szabályozhatóak a termékhez tartozó távirányí­tóval.

Megosztom