2019.04.23. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Mitől fáj a has?

A hasfájás okai olyan szerteágazóak lehetnek, hogy érdemes orvoshoz fordulni a pontos diagnózisért.

Családi Lap
2016.10.11  11:07   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Bizonyos egyértelmű eseteken túl ajánlatos egy hasi ultrahang vizsgálattal kezdeni, ahol sok mindenre fény derülhet - hangsúlyozza dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical ultrahang specialistája.
Sokszor könnyen beazonosíthatóak a hasfájás okai, hiszen például egy nagyobb evést követő gyomorrontás, vagy az ismert reflux betegség esetén a panaszosok általában tudják, mi okozza a gondot. Egyértelmű jelei lehetnek a vakbélgyulladásnak és az epekőnek is, ugyanakkor számos esetre csak a diagnosztikai képalkotásra épülő szakorvosi vizsgálat adhat magyarázatot. Ilyen ok lehet például: hasnyálmirigy-gyulladás, laktóz intolerancia, glutén intolerancia, gyógyszer mellékhatás, diverticulitis, endometriózis, pajzsmirigybetegség, fekélybetegség, irritábilis bél szindróma, bélbetegségek, gyulladások, daganatos betegség.

Mit lehet látni az ultrahang vizsgálaton?

"A hasi ultrahang vizsgálat fényt deríthet a hasfájás okaira, az epe- és vesekövek, húgyúti kövek, a különböző szervek megnagyobbodása is kimutatható vele - magyarázza dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical ultrahang specialistája. - A vizsgálat során láthatóvá válnak az esetleges daganatos betegségek áttétei, a hasüregi folyadék- vagy gennygyülemek, és vérzések. A pontos eredmények miatt a hasi ultrahangra éhgyomorral és lehetőleg telt hólyaggal kell érkezni."
A hasi ultrahang vizsgálattal többek közt az alábbi szervek vizsgálhatók:

Máj és epe
A vizsgálat a májban felfedhet bizonyos jóindulatú változásokat, és daganatokat is, amelyek kiindulhatnak elsődlegesen a májból, de gyakrabban a szervezet más helyén kialakult rosszindulatú elváltozások áttétei. Az epeút-rendszer, az epevezetékben és epehólyag is remekül áttekinthető ultrahanggal, így fény derülhet esetleges daganatra, illetve az epehólyagban találhat kőre, kövekre.

Hasnyálmirigy
A vizsgálat jól látja a hasnyálmirigy alakját, nagyságát, szerkezetét és fel tudja deríteni az abban zajló esetleges kóros folyamatokat, és azok elhelyezkedését. Nem ritkák a krónikus és akut gyulladásos betegségek, amelyek után kialakulhatnak ciszták a mirigyállományában. Az esetlegesen előforduló daganatos elváltozásokra is fény derülhet a vizsgálaton.

Vesék
Deréktáji panaszok, vizelési panaszok esetén feltétlenül indokolt a vesék ultrahang vizsgálata. A vesemedence elhelyezkedése és tágassága is jól vizsgálható. Ez utóbbit illetően fontos tudni, hogy a tágasság nem kóros-e, mert ha az, akkor a vizelet elfolyásában - a vesékből a húgyhólyagba, vagy a húgyhólyagból a külvilágba - valamilyen akadály, kóros folyamat feltételezhető. Ilyen esetben a felmerülő okok további tisztázására is alkalmas a vizsgálat. A vesemedencében előfordulhatnak kövek, és ritkábban daganatos folyamat is kialakulhat - ezek is jól detektálhatók.

Húgyhólyag
A húgyhólyag alakja nagysága és szerkezete hasi ultrahang vizsgálattal jól mérhető, valamint megállapítható az is, hogy spontán vizelést követően a tartalma teljes mértékben, visszamaradó vizeletmennyiség nélkül képes-e kiürülni.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás