Mese akadályok nélkül

A Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segí­tőkutyák világát! cí­mű mesekönyv célja a gyermekek fogyatékosság és másság iránti érzékenységének korai fejlesztése. A publikálás mögött álló NEO Magyar Segí­tőkutya Egyesület a 2015-ös kiadás után újabb küldetésbe kezdett, és közösségi gyűjtést kezdeményezett, hogy az érzékenyí­tő mesekönyv audionarrált változata a vak- és gyengénlátó személyek számára térí­tésmentesen legyen elérhető.

Az akadálymentesí­tésre az élet minden területén komoly hangsúlyt kell fektetni. A napjainkban jellemző kommunikációs sebesség megengedi, hogy az aktualitásokkal szemben naprakészek legyünk – de mi a helyzet azokkal a látássérült társainkkal, akik nem tudnak élni a száguldó kommunikáció előnyeivel?

Az infokommunikációs akadálymentesí­tés és esélyegyenlőség jegyében a NEO Magyar Segí­tőkutya Egyesület tagjai a Kuku és barátai cí­mű mesekönyv audionarrált verzióján dolgoznak. „A 44 oldalas könyv bemutatja a vakvezető, hallás- és mozgássérült, valamint személyi (autista) segí­tő és terápiás kutyák világát, illetve fogyatékossággal élő gazdáik mindennapjait. A hangos könyvvel a látássérült gyermekek illetve szülők is átélhetik az állatok és a mese jótékony hatását: olyan érzékeny jelenségekről kapnak reális képet, mint a fogyatékosság, segí­tőkutyák és az elfogadás – ez az élmény kihathat további életükre” – mondta el Loványi Eszter, a könyv szerzője.

Az audionarrált mesekönyv létrehozása mellett további cél, hogy az térí­tésmentesen elérhető legyen a vak- és gyengénlátók számára. Ezért a NEO Magyar Segí­tőkutya Egyesület közösségi gyűjtésbe kezdett az Adjuk össze! weboldalon. „A kitűzött célösszeg 160.000 forint, amelyet egy kilencvennapos kampányidőszak alatt szeretnénk elérni. Ha ez megvalósul, akkor – előzetes egyeztetés alapján – minden látássérült személynek térí­tésmentesen juttatjuk el az audionarrált mesekönyvet, illetve terápiás kutyával tartott foglalkozást és meseolvasást szervezünk olyan óvodás/kisiskolás csoportnak, ahova látássérült gyermekek járnak. Ezen felül minden adományozónkat megemlí­tünk a honlapunkon, valamint az öt legnagyobb összegű adománnyal segí­tő támogatónkat megajándékozzuk egy Kuku és barátai cí­mű mesekönyvvel és vendégül látjuk egy segí­tőkutya-képzésen” – osztotta meg Eszter.

A tervezett hangos könyvben a mese szövege mellett Jobbágy Bernadett audionarrátor ismerteti az illusztrációk által közvetí­tett vizuális üzeneteket a látássérült gyermekeknek – Simon Tibor grafikus szí­nes rajzai az ő hangján kelnek életre. A hanganyagot Mészáros Gabriella tapasztalati szakértő véleményezte felhasználói szempontból, és a könyv egyik szereplője, Gál Enikő is közreműködött a munkában.

Adjuk össze! közösségi adományozási felület ITT, további információk pedig ITT.
Email: kukumesekonyv@gmail.com

Fotók: Varga Attila

Megosztom