Kiderült, melyik Magyarország kedvenc sajtja

Meglepő eredménnyel zárult a IV. Nemzetek Sajtversenye, hiszen egyszerre két győztest is avathattunk: a magyar és az olasz sajtkülönlegesség holtversenyben aratott sikert a közönség körében.

Immár negyedik alkalommal választhatta ki a gasztronómiát kedvelő közönség, hogy 15 európai ország sajtjai közül melyik a favorit. Holtversenyben győzött a magyar Ranolder és az olasz Pecorino Romano. Az első hatban végzett a francia, spanyol, svájci, í­r és finn különlegesség. A 25. Budapest Borfesztiválon tartott eredményhirdetésen a nevezett országok nagykövetségeinek küldöttei vették át a dí­jakat.

„Az idei egy egészen különleges év volt a verseny történetében. A szavazatok száma jelentősen emelkedett a korábbiakhoz képest: több mint négyezer voks érkezett. Nem volt egyetlen kimagasló sajt, hanem eloszlottak a szavazatok: egyre többen kóstolták végig a sajtokat, és szavazatokkal minősí­tették is őket. Az eredményt illetően is meglepődtünk, hiszen ezúttal holtverseny alakult ki az első helyen, ahol az olasz sajt mellett a hazai Ranolder végzett. A magyar győztes Sümegtej Ranolder sajtját egy mindössze néhány éve működő kis, vidéki üzemben készí­tik. Igazán karakteres sajt, ami egy egyedülálló baktériumflórának köszönhetően kapja jellegzetes í­zét. Különleges volt idén az is, hogy a világ egyik legismertebb sajtmestere és sajtlovagja, Roland Barthélemy vezetésével elődöntőt tartottunk a magyar sajtoknak, ahol a francia szakember egyesével értékelte őket, és a nevét adta a versenyhez. Ráadásul olyan megtiszteltetés ért bennünket, hogy felkért: vegyünk részt a magyar sajtokkal, köztük a győztes Ranolderrel a jövő júliusi Salon du Fromage-on, vagyis a sajtok világkiállí­tásán” – mondta Gábossy ídám, a IV. Nemzetek Sajtversenyét szervező SZEGA Camembert Kft. ügyvezetője.

Az eredményhirdetés végén az esélyegyenlőség nevében a versenyen induló országok nagykövetségének képviselői szimbolikusan meggyújtották az összefogás lángját, ezzel is jelezve, mennyire fontos a társadalmi felelősségvállalás és a fogyatékossággal élők támogatása.
„A társadalmi felelősségvállalás idén központi szerepet töltött be: 150 ezer forinttal, valamint egy tandem biciklivel támogattuk a Mozdulj! Közhasznú Egyesület látássérülteknek szervezett tandemes biciklitúráját, ami most, a paralimpia alatt még aktuálisabb. Bár épp most ért véget az idei megmérettetés, máris a következő verseny körül forognak a gondolataink. A jótékonysági együttműködést feltétlenül folytatni fogjuk, és számos újí­tást vezetünk be annak érdekében, hogy a Nemzetek Sajtversenye még különlegesebb legyen” – tette hozzá Gábossy ídám.

IV. Nemzetek Sajtversenye – első 6 helyezett

1. Ranolder (Magyarország) – Zsí­ros, kemény, zárt tésztájú sajt
A Ranolder sajt különlegessége a tradí­ción alapuló egyszerűségében és a kézműves készí­tési módszerek gondosságában rejlik. A sajt különleges karakteres í­zét és illatát, a kissé kemény, de omlós állományát és a zárt szerkezetét első sorban a kiváló minőségű tejnek, az egyedi baktérium flórának, valamint a hosszú, több hónapos levegőn történő kéregérlelésének köszönheti. A sajt í­ze különleges, karakteres, telt, rendkí­vül sokrétű, jól strukturált. A sajt í­zei, aromái 15-20°C hőmérsékleten kóstolva a legintenzí­vebbek. A kezdeti enyhén édeskés és sós sajtos alap í­z mellett határozottan és hosszan jelennek meg a kesudióra, valamint az aszalt gyümölcsök közül a fügére emlékeztető í­z jegyek.

1. Pecorino Romano (DOP) (Olaszország) – Oltalom alatt álló eredet-megjelölésű, hagyományos, körte formájú félkemény galí­ciai sajt

A Pecorino a tisztán juhtejből készült sajtok gyűjtőneve. Már a római legionáriusok is ezt fogyasztották. Valószí­nűleg a legközkedveltebb Pecorino sajt a Romano, mely Lazio tartományban készül. 12 hónap alatt érik meg, í­gy fejlődik ki jellegzetes zamata: sós, gyümölcsös mellékí­zekkel. Minél idősebb, annál csí­pősebb í­zű. Aromás, kemény sajt, mely kitűnően reszelhető.

2. Brie de Meaux (AOC) (Franciaország) – Ellenőrzött eredet megjelöléssel ellátott, nyerstejes, fehér nemes penésszel érő lágy sajt
A Brie de Meaux AOC az egyik legismertebb brie Franciaországban. Tehéntejből készül, kb. 2,5-3 kg-is kerek formában. A sajtot fehér nemes penész kéreg alkotja, vörösesbarna foltokkal. Belseje lágy, krémes. 8-10 hetes érési időszak után a legfinomabb.

3. Tetilla (DOP) (Spanyolország)– Oltalom alatt álló eredet-megjelölésű, hagyományos, körte formájú félkemény galí­ciai sajt
A Tetilla a Spanyol Galí­cia vidék legjellegzetesebb sajtja. 1992 óta egyike annak a négy galí­ciai sajtnak, amelyek eredetvédettek. A név, tetilla jelentése – kis mell – mindent elmond a sajt alakjáról. Textúrája lágy, krémes. A Tetilla sárgás szí­nű, vajas í­zű, enyhén keserű és csí­pős érzettel. Érlelési ideje 10-30 nap, a meleg és nedves Galí­ciai éghajlaton.

4. Vacherin Fribourgeois (AOC) (Svájc)– Ellenőrzött eredet megjelöléssel ellátott, hagyományos, félkemény alpesi sajt
A Vacherin Fribourgeois AOC egy félkemény, nyers tehéntejből készült, mosott kérgű sajt. A tej, amelyből a sajtot készí­tik, fribourgeois-i tehenektől származik, akik alpesi füveket és vadvirágokat legelnek késő tavasztól egész nyáron. A hagyományos sajtkészí­tés biztosí­tja, a sajt kellemes, diós í­zét.

5. Porter sörös Cheddar (írország) – Porter sörrel í­zesí­tett félkemény Cheddar sajt
Ezt a kézműves sajtot, a Guiness gyárban előállí­tott Porter sörrel í­zesí­tik. A sajt legvonzóbb tulajdonsága, a márványos szí­nvilág, amit a barna sör és a cheddar sajt keveréke alkot. Tökéletes előételként, szeletelve, salátával. íze édeskés, gazdag.

6. Finn ementáli (Finnország) – 6 hónapos érlelésű, zsí­ros, kemény sajt
A finn ementáli a 6 hónapos érlelés miatt egy erőteljes és aromás kemény sajt. Kellemes í­ze miatt nemcsak főzésre, sütésre használható, de egy szelet kenyér mellé is tökéletes kí­sérő.


A verseny további résztvevő sajtjai

Bördespeck (Németország) – Természetes füstölésű, hagyományos félkemény sajt
A Bördespeck-et 1879 óta gyártják Németországban. A régi hagyományokat követve borókabogyón és tölgyfán füstölik. íze sós és enyhén füstös. ízében jól kivehető a mogyoró aromája.

Charmois (Belgium) – Mosott kérgű, lágysajt, nyers tehéntejből
Belgium Vallon Régiójából származó mosott kérgű, nyers tehéntejből előállí­tott sajt. Illata erőteljes, ám í­ze kellemes, mely a sós vajra emlékeztet. Textúrája krémes, és lágy. Gyümölcsös búzasör, vagy egy lágyabb Belga sör mellé kiváló párosí­tás.

Havarti (Dánia) – Félkemény, tehéntejes, érlelt sajt
A Havarti sajt Dánia legkedveltebb sajtjai közé tartozik. Egy belső érésű, kéreg nélküli, sima és enyhén fényes felületű sajt, számos kicsi szabálytalan lyukkal. íze vajas, édeskéstől egészen a nagyon édesig változik. Az érlelés előrehaladtával a sajt í­ze egyre sósabbá válik, akárcsak a földimogyoró esetében. Grillezve, szeletelve, és olvasztva is fogyasztható.

Blueshires(Egyesült Királyság) – Rétegelt, félkemény, érlelt sajt Stilton és a Double Gloucester sajtokból
A Blueshires a Stilton és a Double Gloucester sajtok rétegeiből álló félkemény sajt. A Double Gloucester tökéletesen illik a Stiltonhoz, és enyhí­ti a Stilton erőteljesebb í­zét. Pazar, krémes í­z világú sajt. Előállí­tásához kizárólag a legjobb, és legfrissebb alapanyagokat használják fel.

Pidupí¤eva (Észtország) – 8 hónapos érlelésű, félkemény gouda sajt
A 8 hónapig érlelt gouda sajtot azoknak ajánljuk, akik az erőteljes sajtokat kedvelik. A 8 hónapos érlelési időszak alatt éri el a sajt az erőteljes, aromás í­z világát. Rendkí­vül jól illik borokhoz, vagy sajttálakhoz.

Manouri (PDO) (Görögország) – Oltalom alatt álló eredet megjelölésű, félkemény, fehér savósajt
A feta vagy a kefalotiri savójából készülő ősi sajt. A Manouri krémes és fehér, a textúrája akár egy könnyű túrós lepény. Szétolvad a szájban, üde, tejes, kissé citromos zamatú sajt. Aromája enyhén savanyú, akár a friss joghurté. Juh-vagy kecsketejből is készí­thetik, különféle formákban.

Reypenaer V.S.O.P (Hollandia) – 2 éves érlelésű, kemény gouda sajt
A Reypenaer V.S. O.P.-t hagyományos módon egy kisebb sajt gyárban késztik. Ezt követően két évig érlelik egyedülálló mikroklí­ma alatt, Woerdenben, ahol természetes hőmérsékleti és a páratartalomi különbségek uralkodnak. A sajtnak rendkí­vül intenzí­v í­ze van, összetett aromákkal, mint a karamell és csokoládé. A sajt rendkí­vül gazdag ásványi anyagokban.

Tolminc (OEM) (Szlovénia) – Oltalom alatt álló eredet-megjelölésű, zsí­ros kemény alpesi sajt
Tolminc sajt, oltalom alatt álló eredet megjelöléssel rendelkező, ma az egyik legismertebb szlovén őshonos sajt. A források a „Tolminc” sajtot először a tizenharmadik században emlí­tik: abban az időben ezzel a sajttal fizették ki a földesúrnak járó adót. A sajtot legalább 60 napig érlelik. íze édes, enyhén pikáns.

Megosztom