4 fontos szűrés ősszel

Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense négy fontos szűrés lehetőségére hí­vta fel a figyelmet.

Szemészeti szűrés

Sokaknak szeptemberben tűnik fel, hogy nem látnak jól közelre, már „nem elég hosszú a kezük” az olvasáshoz, í­ráshoz, monitorhasználathoz. Esetleg azt veszik észre, hogy nem tudják tisztán kivenni a távoli körvonalakat, hunyorognak, hogy élesí­tsék a képet. Fontos tudni, hogy a látásproblémák nem csak testi panaszokat – például fejfájást – okozhatnak, de teljesí­tményromlást is. Épp ezért kell a „gyanús” jelek felfedezésekor minél hamarabb szemészorvoshoz fordulni! A problémák í­gy idejében kiszűrhetők és orvosolhatók. Az éles látás pedig jelentősen növelheti az önbizalmat és javí­thatja a teljesí­tményt.
– Szí­v- és érrendszeri betegségek, diabétesz, belgyógyászati problémák esetén az éves szemészeti szűrés elengedhetetlen – hangsúlyozza Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense.

Gasztroenterológiai szűrés

Ahogyan sűrűsödnek a munkahelyi, iskolai tennivalók, úgy növekszik a gyomorégés, a reflux gyakorisága is, ugyanis a stressz ronthatja a tüneteket. Refluxról akkor beszélünk, ha a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt, akár a garatba, szájüregbe is felkerül. Az egyik leggyakoribb tünet a gyomorégés, amit rossz szájí­z, szájüregi égés és kellemetlen szájszag is kí­sér. Az égő érzés a mellkas középvonalában jelentkezik, a gyomorszájtól egészen a torokig tarthat. Kisugározhat a nyak, az áll, a karok és a lapocka felé is. Az éjszakai saváttörésnek nevezett jelenség nemcsak a pihenést zavarja meg, de az éjszakai savas visszafolyás veszélye lehet, hogy a folyadék a légcsőbe és a tüdőbe jut, és visszatérő tüdőgyulladást és hörghurutot okoz. A krónikus köhögés, torokfájás és -gyulladás mögött is rejtőzhet a reflux-betegség.
Már a legkisebb, tartósan jelentkező panasznál is érdemes orvoshoz fordulni, de fogyás vagy hányás esetén mindenképpen! A kivizsgálás történhet gyomortükrözés és 24 órás nyelőcső pH méréssel. Kevésbé használható a hasi ultrahang vizsgálat a reflux igazolására, de egyéb hányásos, hasfájásos panaszok kizárása miatt ez is elengedhetetlen.

Fogászati szűrés

Sokan a fagylalt, jégkrém fogyasztása közben veszik észre, hogy fogaik érzékenyek a hidegre, és ehhez gyakran társul a melegre való érzékenység is. Ez mindenképpen figyelmeztető jel, hiszen a fogszuvasodás lassú folyamata során tulajdonképpen áttörik a zománc – ez pedig érzékenységet válthat ki. Amennyiben az üregképződés tovább halad, a szuvasodás érinti a fog belső állományát, a dentint is, és ha eléri az idegeket, a fájdalom már súlyosabb jelleget ölthet, és ekkor már külső beavatkozás nélkül is érezhetjük.
A rendszeres fogorvosi szűrés tehát elkerülhetetlen – különösen, ha az óvintézkedések ellenére is fennáll az érzékenység. Egyes esetekben segí­thet az érintett terület fluorid géllel való kezelése vagy más, úgynevezett deszenzitizáló módszer. Ugyanakkor az is kiderülhet, hogy a háttérben fogszuvasodás, repedt fog vagy megkopott tömés áll, ezeket természetesen kezelni kell.

Reumatológiai szűrés

Ősszel gyakran felerősödnek a reumás panaszok, aminek oka főként a légnyomásváltozás. A lappangó gyulladást fellobbanthatja a felhevülés utáni lehűlés, a nyirkos hideghatás fokozza az izomfeszülést és – görcsöt, ami szintén fájdalomhoz vezet. A szél, a hideg leginkább hát- és derékfájást eredményez, ugyanakkor a térdí­zület fájdalma szempontjából jóval nagyobb szerepet játszik a túlsúly és a lábak rossz vérkeringése. Ezeken kí­vül még számos oka lehet az őszi-téli végtagfájdalmaknak, amelyeket csakis szakorvos tud diagnosztizálni.
Ennek birtokában elkezdődhet a kezelés, amelynek döntő állomása a fájdalomcsillapí­tás. Azoknak, akik tartós megoldásra vágynak és óvakodnak a fájdalomcsillapí­tók túl gyakori alkalmazásától, érdemes kipróbálniuk az alternatí­v lehetőségeket. Ilyen lehet például a lökéshullám terápia, a hiarulonsav injekciókúra, vagy a kinesiotape szalagok felhelyezése.

Megosztom