Grillezni jó! – 3 isteni recept a nyárra

Amikor az utcán sétálva megcsapja az orrunkat az égő faszén és a sült hús illata, tudjuk, hogy valahol biztosan grilleznek. És hirtelen mi is megkí­vánjunk a zamatos, í­zes sülteket, a friss zöldségeket. De ne csak ábrándozzunk róla, hanem a következő hétvégén vegyük elő mi is a grillsütőt, és készí­tsünk egy finom ebédet vagy vacsorát a rácson.

Szójapácos csirkenyárs salátával

Hozzávalók (4 személyre)

A csirkéhez:

0,5 dl sötét szójaszósz
1 evőkanál citromlé
2 cm friss gyömbér
2 gerezd fokhagyma
60 dkg csirkemellfilé
1 db sárga kaliforniai paprika
1 db cukkini

A salátához:

10 dkg salátakeverék
20 dkg koktélparadicsom
só, kevés citromlé

A páchoz a szójaszószt összekeverjük a citromlével, hozzáreszeljük a megtisztí­tott gyömbért és fokhagymát, majd egy zárható tálba öntjük. A megmosott csirkemellet felkockázzuk, beleforgatjuk a pácba, lefedjük, és 3-4 órára hűtőbe tesszük. Közben a fanyársakat 1 órára ví­zbe áztatjuk.
A bepácolt csirkekockákat a megmosott, feldarabolt paprikával és cukkinivel vegyesen a beáztatott nyársakra húzzuk, és a grillen átsütjük.
A salátakeverékhez hozzászórjuk a megmosott paradicsomot, sóval, valamint citromlével í­zesí­tjük, és a nyársak mellé tálaljuk.

Grillkukorica salsával, fűszeres sajtkrémmel és joghurtos mártogatóval

Hozzávalók (4 személyre):

4 cső kukorica
kevés olí­vaolaj

A paradicsomos salsához:

2 db húsos paradicsom
5-6 karika jalapeńo paprika
só, őrölt fekete bors

A petrezselymes-uborkás fűszervajhoz:

15 dkg tejszí­nes krémsajt
2 evőkanál tejföl
1 csokor petrezselyem felaprí­tva
fél kí­gyóuborka lereszelve

A joghurtos mártogatóhoz:

1,5 dl natúr joghurt
1 kis fej lila hagyma
só, bazsalikomlevelek felaprí­tva

A kukoricacsöveket vékonyan bekenjük olí­vaolajjal, és a grillrácson, forgatva körbesütjük.
A salsához a paradicsomot és a jalapeÅ„ót kimagozzuk, apró kockára vágjuk, sóval és borssal í­zesí­tjük.
A sajtkrémhez a tejszí­nes krémsajtot kikeverjük a tejföllel és az aprí­tott petrezselyemmel. Hozzáreszeljük a megmosott uborkát, végül megsózzuk.
A joghurtos mártogatóhoz a joghurtot összekeverjük a megtisztí­tott, felaprí­tott lila hagymával, sóval és aprí­tott bazsalikomlevelekkel í­zesí­tjük.

Fóliában sült halszelet zöldségekkel

Hozzávalók (4 személyre):

4 db zsenge sárgarépa
2 db cukkini
15 dkg fekete olajbogyó
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
só, őrölt borskeverék
8 ág kakukkfű
olí­vaolaj
4 szelet tengeri halfilé (kb. 60 dkg)
2 db citrom
reszelt parmezán a tálaláshoz

A megtisztí­tott, felcsí­kozott répát, a felkarikázott cukkinit, az olajbogyót, a cikkezett vöröshagymát és a gerezdekre szedett fokhagymát adagonként 1-1 nagyobb alufóliadarabra helyezzük. Megszórjuk sóval, borssal, kakukkfűágakat helyezünk rá, és megspricceljük kevés olí­vaolajjal. A fóliabatyukat felül összezárjuk úgy, hogy belül maradjon hely, és grillre téve sütni kezdjük.
Mikor a zöldségek már puhulnak, kibontjuk a csomagokat, elosztjuk rajtuk az enyhén sózott halszeleteket, és citromkarikákat teszünk a tetejükre. Visszazárjuk a csomagokat, és tovább sütjük, mí­g a hal is megpuhul. Reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

Megosztom