2017.12.12. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

Grillezni jó! - 3 isteni recept a nyárra

Nem nagy ördöngösség elkészíteni a pácot, feldarabolni a hozzávalókat, gyorsan előkészíthetjük a sütnivalókat. Amelyek ropogósra pirulnak a grillen.

Csigó Zita, a www.pasztellbarokk.hu szerzője
2016.07.27  10:37   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Amikor az utcán sétálva megcsapja az orrunkat az égő faszén és a sült hús illata, tudjuk, hogy valahol biztosan grilleznek. És hirtelen mi is megkívánjunk a zamatos, ízes sülteket, a friss zöldségeket. De ne csak ábrándozzunk róla, hanem a következő hétvégén vegyük elő mi is a grillsütőt, és készítsünk egy finom ebédet vagy vacsorát a rácson.
Szójapácos csirkenyárs salátával

Hozzávalók (4 személyre)

A csirkéhez:

0,5 dl sötét szójaszósz
1 evőkanál citromlé
2 cm friss gyömbér
2 gerezd fokhagyma
60 dkg csirkemellfilé
1 db sárga kaliforniai paprika
1 db cukkini

A salátához:

10 dkg salátakeverék
20 dkg koktélparadicsom
só, kevés citromlé

A páchoz a szójaszószt összekeverjük a citromlével, hozzáreszeljük a megtisztított gyömbért és fokhagymát, majd egy zárható tálba öntjük. A megmosott csirkemellet felkockázzuk, beleforgatjuk a pácba, lefedjük, és 3-4 órára hűtőbe tesszük. Közben a fanyársakat 1 órára vízbe áztatjuk.
A bepácolt csirkekockákat a megmosott, feldarabolt paprikával és cukkinivel vegyesen a beáztatott nyársakra húzzuk, és a grillen átsütjük.
A salátakeverékhez hozzászórjuk a megmosott paradicsomot, sóval, valamint citromlével ízesítjük, és a nyársak mellé tálaljuk.


Grillkukorica salsával, fűszeres sajtkrémmel és joghurtos mártogatóval

Hozzávalók (4 személyre):

4 cső kukorica
kevés olívaolaj

A paradicsomos salsához:

2 db húsos paradicsom
5-6 karika jalapeńo paprika
só, őrölt fekete bors

A petrezselymes-uborkás fűszervajhoz:

15 dkg tejszínes krémsajt
2 evőkanál tejföl
1 csokor petrezselyem felaprítva
fél kígyóuborka lereszelve

A joghurtos mártogatóhoz:

1,5 dl natúr joghurt
1 kis fej lila hagyma
só, bazsalikomlevelek felaprítva

A kukoricacsöveket vékonyan bekenjük olívaolajjal, és a grillrácson, forgatva körbesütjük.
A salsához a paradicsomot és a jalapeńót kimagozzuk, apró kockára vágjuk, sóval és borssal ízesítjük.
A sajtkrémhez a tejszínes krémsajtot kikeverjük a tejföllel és az aprított petrezselyemmel. Hozzáreszeljük a megmosott uborkát, végül megsózzuk.
A joghurtos mártogatóhoz a joghurtot összekeverjük a megtisztított, felaprított lila hagymával, sóval és aprított bazsalikomlevelekkel ízesítjük.


Fóliában sült halszelet zöldségekkel

Hozzávalók (4 személyre):

4 db zsenge sárgarépa
2 db cukkini
15 dkg fekete olajbogyó
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
só, őrölt borskeverék
8 ág kakukkfű
olívaolaj
4 szelet tengeri halfilé (kb. 60 dkg)
2 db citrom
reszelt parmezán a tálaláshoz

A megtisztított, felcsíkozott répát, a felkarikázott cukkinit, az olajbogyót, a cikkezett vöröshagymát és a gerezdekre szedett fokhagymát adagonként 1-1 nagyobb alufóliadarabra helyezzük. Megszórjuk sóval, borssal, kakukkfűágakat helyezünk rá, és megspricceljük kevés olívaolajjal. A fóliabatyukat felül összezárjuk úgy, hogy belül maradjon hely, és grillre téve sütni kezdjük.
Mikor a zöldségek már puhulnak, kibontjuk a csomagokat, elosztjuk rajtuk az enyhén sózott halszeleteket, és citromkarikákat teszünk a tetejükre. Visszazárjuk a csomagokat, és tovább sütjük, míg a hal is megpuhul. Reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.


Kapcsolódó cikkek:




A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás