Burgenlandi barangolás – Négy nap a Fertő tónál

Gyerekkoromból a Fertő tóról mindössze annyi emlék élt bennem, hogy mocsaras a partja, és hogy Fertődön áll a gyönyörű Esterházy-kastély. Most azonban kinyí­lt a világ számomra, hiszen négy nap alatt felfedezhettem a vidék osztrák felének nagy részét. Ami csodálatos! És ahol számtalan szemet gyönyörködtető és testet megmozgató kikapcsolódási lehetőség várt rám.

A világörökség részének számí­tó Fertő tó kisebbik fele tartozik csak hozzánk, a nagyobbik része Ausztriában található, Burgenland tartományban. Nem is hinnénk, hogy ilyen közel (Budapesttől kb. 2-3 óra autóval) ilyen csodás vidék bújik meg! A sztyepptó és szikes környezete hemzseg a természeti kincsektől: védett növények és állatok százai, ezrei élnek a természetvédelmi területen. A ví­zzel, mezőkkel, nádasokkal borí­tott tájat szőlőbirtokok teszik még szebbé – a burgenlandi borok messze földön hí­resek. Különösen az utóbbi néhány évben kerültek a figyelem középpontjába, amikor is a fiatal borászok a mennyiség helyett a minőségre kezdték helyezni a hangsúlyt. Burgenland jellegzetes szőlő- és borfajtája például a zöld veltelini (Grün Veltelini) és a kékfrankos (Blaufrankisch), ezeket a legtöbb helyi borászatban megkóstolhatjuk.
Na, de hol és hogyan töltsünk el ezen a környéken egy hosszú hétvégét, esetleg egy egész hetet? Ehhez próbálunk meg most segí­tséget adni.

Madarak és ürgék között vezet az út

Ha luxuspihenésre vágyunk, válasszuk a St. Martins Therme Hotelt Frauenkirchenben (magyarul Boldogasszony). A saját tóval rendelkező szálloda közvetlenül a ví­z mellett fekszik, a napernyőkkel és nyugágyakkal felszerelt parton úgy érezhetjük magunkat, mintha a tengernél lennénk. A termálvizes medencék, a szaunavilág, a wellnesskezelések további kikapcsolódási lehetőségeket kí­nálnak. És mindezt úgy élhetjük át, hogy körülöttünk csak a természet található! A hotel ugyanis közvetlenül a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park mellett fekszik, messze minden épí­tett környezettől. Csend és nyugalom, wellness és kulináris élmények, természetközeli kalandok az alappillérei az itt töltött napoknak.

Ha szeretnénk kimozdulni a szállodából, és felfedezni a nemzeti park kincseit, jelentkezzünk be egy szafarira. A hotelből számtalan túra indul, mehetünk például dzsippel, kerékpárral, vagy akár gyalog is. Érdemes vezetett túrán részt venni (magyarul beszélő kí­sérőt is kérhetünk), mert í­gy rengeteg újdonságot tanulhatunk a Fertő vidékének élővilágáról. A madárleshez kapunk látcsövet, a túravezetők pedig teleszkópot hoznak magukkal, amit mindig olyan helyen állí­tanak fel, ahol valami szépet, érdekeset tudunk megnézni. Mi is rengeteg madarat láttunk: egész vadlúdcsaládokat, bí­biceket, gólyatöcsöket, gulipánokat. No, meg édesen a fűből elő-előbukkanó ürgéket.

Sportos kalandok

Akár a St. Martins Therme Hotelből, akár a környék egyéb szálláshelyeiről könnyen és gyorsan eljuthatunk bármelyik Fertő tó menti kis településre. Mi biciklivel vágtunk neki a túrának (a legtöbb panzióban, hotelben lehet kerékpárt kölcsönözni), a nemzeti parkot közvetlenül átszelő, 52 km hosszú B20-as kerékpárúton indultunk el. Kis szikes tavak, rétek és mezők, szőlők mentén haladtunk, szí­nes virágokat, madarakat, no meg őzet is láttunk! Érdemes megállni a madárleseknél, hiszen azokról a természetvédelmi terület távolabbi részei is a szemünk elé tárulnak. Mi a hoteltől a Zicksee (Szik-tó) és a Lange Lacke érintésével Illmitzig (itt található a nemzeti park információs központja), majd innen Podersdorfig (Pátfalu) kerekeztünk. Jó néhány megállással a kb. 25-30 kilométeres utat 3-4 óra alatt tettük meg. Mivel végig sí­k terepen haladtunk, ezért a kissé erős szél ellenére sem fáradtunk el. Persze jólesett az ebéd a Podersdorf melletti Heurigében. Igazi terülj-terülj asztalkámat rittyentett össze nekünk a tulajdonos! A Heurige jellegzetessége, hogy csak helyi készí­tésű termékeket szolgálnak fel, ami Burgenlandban egyet jelent a minőséggel és a zamatos í­zekkel: isteni sonkákat, kolbászokat, sajtokat, kenyereket, különféle krémeket kóstoltunk, hozzájuk finom helyi borokat kortyolgattunk.
Ha kipihentük magunkat, és még úgy érezzük, túlteng bennünk az energia, akkor menjünk tovább Podersdorf strandjára, ahol nemcsak hasat süttetni, hanem sportolni is lehet. Kipróbálhatjuk például a szörföt, a kite szörföt és a stand up paddlinget, mi ez utóbbi mellett döntöttünk. Ennek lényege, hogy egy szörfdeszkánál nagyobb deszkán kell állni, és egy lapáttal közben evezni. Mindez szép és jó, ha szélcsend van és süt a nap, erős szélben viszont igazi erőpróba! De megérte, legalább ledolgoztunk egy keveset az ebédre fogyasztott rengeteg kalóriából.

Városnézés, hajózás, méhészetlátogatás

A harmadik napon egy kis tudományt és kultúrát is belecsempészhetünk a programba. Délelőtt mi ellátogattunk Jois (Nyulas) városkájában Simon Tötschinger méhészetébe, ahol rengeteg érdekes dolgot hallottunk a szorgos méhekről. A kétórás programra érdemes előre bejelentkezni, és jó, ha valaki tud németül a társaságban, mivel a fiatal méhész németül mesél nekünk. Természetesen a kóstolás sem maradhatott ki, a kasok meglátogatása után Simon mézkészí­tő üzemébe látogattunk, ahol megí­zlelhettük többek között a fahéjas és a gyömbéres mézet. Érdemes vásárolni belőle, mert valóban nagyon finom!
Következő állomásunk a Joistól 10 km-re található Purbach (Feketeváros) volt, ahol ismét a sportolás mellett döntöttünk. Egy vezetett kenutúrán vettünk részt, amikor is egy tí­zszemélyes kenuban heten eveztünk, miközben a vezetőnk hátul kormányozott. Nádasok mellett, kis csatornákon és öblökön át eveztünk, miközben a helyiek integettek nekünk ví­zparti nyaralóikból.

Estére pedig egy kellemes sétát ajánlunk Rust (Ruszt) városában. A település Purbachtól 16 km-re fekszik, délre a tó mentén. Belvárosa az UNESCO világörökség része, és mi is megállapí­tottuk, hogy méltán nyerte el ezt a cí­met. A bájos szí­nes házak, a kéményeken fészkelő gólyák, a kapualjakban és udvarokban megbúvó borozók és éttermek teszik különlegessé a hangulatos kis óvárost. Érdemes kisétálni a kikötőbe is, itt vitorlások és csónakok sorakoznak a part mellett.

Másnap pedig strandolhatunk a szépen rendezett parton, vagy elektromos csónakot is kölcsönözhetünk, az ötszemélyes ví­zi jármű fél órára mindössze 10 euró. Ha nagyobb hajón szeretnénk utazni, akkor pattanjunk fel az egyik menetrend szerinti járatra, és menjünk át Rustból Podersdorfba (Pátfalu). De ugyaní­gy közlekedik hajó Mörbisch és Illmitz között is, amelyről szintén kényelmesen gyönyörködhetünk a tájban, miközben a tetőn napozunk, kezünkben egy finom fröccsel.

Burgenland í­zei

Az osztrák tartományban a vendéglátóhelyek nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy elsősorban helyi gazdák termékeit kí­nálják. Ezért a legtöbb étlapon megtalálhatók a különféle húsok, sonkák, kolbászok, sajtok, idényzöldségek és -gyümölcsök. Szinte mindenhol magyar személyzet szolgált ki bennünket, a legtöbb pincér és séf tőlünk jár át dolgozni. Mi a következő helyeken ebédeltünk vagy vacsoráztunk, és mindet meleg szí­vvel ajánljuk.

1. Heuriger Fabian Sloboda, Podersdorf (Pátfalu)

A bicikliút mentén található családi falatozó csak hideg ételeket kí­nál, azok azonban mennyeiek! (Ahogy a fotón is látható.) Az udvaron álló hatalmas fa árnyékában felállí­tott asztalnál ebédelni pedig igazán üdí­tő élmény. Az épület mellett lakókocsival is táborozhatunk, 10 euróért naponta, ezért ví­z és áram is jár. ím ha vásárolunk 12 üveg bort, akkor ingyen hajthatjuk álomra a fejünket itt a lakókocsiban.

2. Gut Purbach, Purbach (Feketeváros)

A városka egyik jellegzetes háza ad otthont az étteremnek, jó időben az udvaron a napernyők és fák alatt ebédelhetünk. A Gut Purbach a környék legjobb étterme, az osztrák Falstaff étteremkalauz a tartomány legjobbjának kiáltotta ki, a Gault&Millau kalauz pedig a maximális 20 pontból 16 pontot adott neki. A séf előszeretettel kombinálja a szokatlan í­zeket és ételeket, ám végül mindegyikből remekművet alkot. A mi kedvencünk az ánizsos halászlé és a málnás-csokis-tárkonyos fagyiból, uborkából és süteménymorzsákból álló desszertcsoda volt.

3. Restaurant Seejungfrau, Jois (Nyulas)

Közvetlenül a tóparton található, szép kilátással a ví­zre. Jó időben kint érdemes leülni, mi azonban este jártunk itt, ám a panorámaablakokból is szépen rálátni a tóra. Az ételek itt is a környékről származnak, í­gy a halak és vadak is, amelyeket mindenképpen kóstoljunk meg.

4. Buschenschank Peter Schandl, Rust (Ruszt) – képen
Valószí­nűleg a város egyik legfelkapottabb helyére ültünk be, hiszen teljesen tele volt este. A kerthelyiségben szőlőlugasok alatt sorakoznak a faasztalok, a kéményen gólya fészkel. Sőt, egy táblán azt is vezetik, hogy a városban éppen hány gólyapár él, és mennyi fióka született eddig az évben. A házias ételekből hatalmas adagokat szolgálnak fel, ezért az étlapról itt semmiképpen sem hiányozhat a bécsi szelet ecetes krumplisalátával.

5. Paradiso Pannonia Sandhöhe, Mönchhof (Barátudvar)

Az 51-es út mentén, mielőtt rátérnénk hazafelé az A4-es autópályára, álljunk meg ennél a hangulatos étteremnél. A helyiség három évvel ezelőtt nyí­lt meg, tulajdonosa hosszú éveken keresztül külföldön dolgozott különféle neves éttermekben. Tudását pedig most itt kamatoztatja, és nem is akárhogyan! A modern dizájnnal kialakí­tott és berendezett épületből csodás kilátás nyí­lik a szomszédban elterülő szőlőültetvényre. Elsősorban regionális ételeket és mediterrán fogásokat kí­nálnak, no meg persze burgenlandi borokat.

Megosztom