Új, molekuláris allergia vizsgálati módszer Magyarországon

Itthon – a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben – is elérhető az az új, több európai országban már működő, az allergia gyógyí­tását segí­tő diagnosztikus módszer, amely az allergia okának az eddigieknél lényegesen pontosabb meghatározására képes. Az úgynevezett molekuláris vagy más néven komponens alapú allergéndiagnosztika segí­tségével az allergiás megbetegedések kezelése sokkal célzottabbá, ezáltal eredményesebbé válhat.

A vizsgálat a páciens számára nem megterhelő, csupán egyetlen vérvételt jelent, ugyanakkor a laboratóriumi vizsgálat során a pollenek, vagy az ételallergiát okozó összetevők molekuláris szinten azonosí­thatóak. így például a nyáron, augusztusban virágzó parlagfű és fekete üröm okozta túlérzékenység, amely Magyarországon évente kb. 1 millió allergiás beteget érint, sokkal nagyobb eséllyel választható szét, és gyógyí­tható célzott immunterápiával.

Ételallergiás páciensek esetében az allergiás tüneteket és panaszokat okozó ételallergén (pl. földimogyoró, egyéb mogyorófélék, tejtermékek, tojás, szója) összetevőinek elemzésével mutatható ki, hogy annak melyik komponensére allergiás a beteg. így az is prognosztizálható, hogy mennyire súlyos allergiás reakciót válthat ki a kérdéses allergén elfogyasztása. Ezzel elkerülhető az esetenként felesleges, szigorú diétás étrend, mely miatt értékes tápanyagokat von meg az allergiás beteg a szervezetétől. Különösen fontos lehet ez gyermekek esetében.

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Országos Allergológiai, Immunológiai és Pulmonológiai Centrumban, OEP által finanszí­rozott keretek között érhetők el az általános allergia vizsgálatok (bőrtesztek, össz és specifikus IgE vizsgálatok), amelyekhez 2016. július 15 -től mind a gyermekek, mind a felnőttek számára lehetőség nyí­lik az emlí­tett molekuláris, komponens alapú allergia vizsgálatra is. Ez utóbbi önköltséges keretek között lehetséges.

Magyarország lakosságának körülbelül 30 %-a szenved valamilyen allergiában, nagyrészük különböző pollenekre (virágporra) allergiás. A gyermekek 5-15 %-ánál jelennek meg érzékenységi reakciók, 4 éves életkor alatt az ételallergiák a leggyakoribbak.

Megosztom