Egyre több magyar ragaszkodik párjához

Közel százezer magyar lépett frigyre tavaly, amellyel kis hí­ján megdőlt a 2000. évi házasságkötési rekord. Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus szerint az is egyfajta pozití­v trendet jelez, hogy a párok egyre nagyobb számban fordulnak szakemberhez, hogy szakí­tás helyett megoldják problémáikat. A „Ragaszkodj hozzá!” kezdeményezés főként azokhoz szól, akik szerint megéri hosszú távra tervezni, és szeretnének mindent megtenni a kiegyensúlyozott, jól működő kapcsolat érdekében. A kampány célja felhí­vni a figyelmet a tartós párkapcsolatok értékeire, azok jótékony testi-lelki hatásaira.

A 21. században tagadhatatlanul nehezebb feladat fenntartani egy jól működő kapcsolatot: a fogyasztói társadalom diktálta „ha elromlott, dobd ki azonnal” üzenet alapján idő előtt feladunk, elengedünk sok mindent. Nem beszélve arról, hogy a mindennapjainkat uraló közösségi média gyakran lehet féltékenykedés vagy akár szorongás forrása is. Ezért is örvendetes tény, hogy tavaly hirtelen megugrott azon párok száma, akik hivatalosan is kifejezték ragaszkodásukat egymáshoz: évtizedes rekordot megközelí­tő számú frigy köttetett 2015-ben Magyarországon. A KSH adatai arra engednek következtetni, hogy mind többen fedezzük fel a tartós párkapcsolatok értékét és választjuk a hosszú távú elköteleződést azzal, aki úgy fogad el minket, ahogy vagyunk. Ezt a szemléletet népszerűsí­ti a „Ragaszkodj hozzá!” kezdeményezés is, amelynek célja, hogy elgondolkoztasson, megéri foglalkozni párkapcsolatunkkal, tenni a harmóniáért.

Félszavakból is?

Egyes felmérések szerint napi 40 percet is képesek civakodni a párok, és átlagosan évi 135 alkalommal veszekednek egymással. Ha ezt az időt épí­tő jellegű beszélgetéssel töltjük, azzal saját egészségünkért is sokat tehetünk. Megannyi kutatás bizonyí­tja ugyanis: a hosszú távra berendezkedett párkapcsolat pozití­v hatással van ránk mind pszichológiai, mind élettani szempontból. A jól működő tartós együttélés során önkéntelenül is átvesszük a másik fél jó szokásait, például nyitottabbak vagyunk az egészséges életmódra, vagy a sportolásra. Ha pedig nehézségekbe botlunk, mellettünk áll szövetségesünk, aki félszavakból is megértve támogat és ösztönöz minket. Nem utolsó sorban egy kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatban a szeretet és elfogadás révén énképünk, önértékelésünk is javul.

Boldoggá tesz?

De vajon miképpen tehetjük harmonikusabbá párkapcsolatunkat? Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus szerint a hibák belátása talán az egyik legfontosabb. „A fogyasztói szemléletű társadalomban több vizuális inger ér minket, mint valaha. A média és a közösségi oldalak is az alternatí­vákról való lemondást juttatják eszünkbe, í­gy hajlamosabbak vagyunk lecserélni azt, ami elromlott. ím az utóbbi időben szerencsére azt tapasztalom, hogy mind többen jönnek rá, ha kapcsolatukban gyülekeznek a viharfelhők, érdemes dolgozni a megoldáson, akár szakember segí­tségét kérve. Egy kapcsolatot pedig úgy lehet sikerre vinni, ha tisztában vagyunk a saját hibáinkkal, hiszen í­gy azok negatí­v hatásait is jobban ki tudjuk védeni a párkapcsolatunkban” – mondta az ELTE PPK oktatója. A szakember szerint már csak azért is megéri tenni a harmóniáért, mert a tartós párkapcsolatban élők egészségi mutatói is jobbak. „A boldog kapcsolat titka talán abban rejlik, hogy több pozití­v érzelmet élünk meg együtt, mint negatí­vat” – tette hozzá az elismert szakember.

Mindezt hogyan valósí­thatjuk meg? A szexuálpszichológus szerint a hosszú távú kapcsolatok testi és lelki harmóniája az alábbiakban rejlik:

– Bármily elcsépelten is hangzik, figyeljünk jobban egymásra.
– Szervezzünk több közös programot.
– Veszekedjünk okosan: ne egymást szidjuk, ne személyeskedjünk, hanem őszintén mondjuk el, mi esik rosszul.
– A szexualitás nem a hálószobában kezdődik, ezért a mindennapokban is szükség van a kí­váncsiság és az izgalom fenntartására, az újdonságok keresésére.

A tartós párkapcsolatokról további hasznos, érdekes információk és tippek a www.ragaszkodjhozza.hu oldalon olvashatók.

Megosztom