Pozití­van hatnak ránk a háziállatok

Az egyik gyógyszercég évek óta nyomon követi és támogatja az ember és állat közötti köteléket és azt, ahogyan ez a kapcsolat pozití­v irányba képes befolyásolni fizikai, mentális, társadalmi és gazdasági jólétünket, egészségünket.

Felmérések bizonyí­tják, hogy akinek kisállata van, alacsonyabb a vérnyomása, koleszterinszintje, továbbá jobban és hamarabb felgyógyul egy sebészeti beavatkozás után, és a kardiovaszkuláris betegségek esetében csökkennek a kockázati tényezők is. A szí­vinfarktuson átesett páciensek az infarktust követő egy évet jóval nagyobb eséllyel élik túl, mint azok, akinek nincs társállatuk. A házi kedvencek csökkentik a stresszt, í­gy erősí­tik az immunrendszert is.

Mindezeket alátámasztja a HABRI (Human Animal Bond Research Institute) közelmúltban közzétett tanulmánya, amely kimutatja, hogy az emberre gyakorolt pozití­v hatásai mellett a házikedvencek az egyes országok egészségügyi rendszereire is jelentősen hatnak. A jelentés szerint az USA egészségügyi rendszere összesen évi 11,7 milliárd dollár (hozzávetőleg 3 300 milliárd forint) költségmegtakarí­tást köszönhet a kedvencként tartott társállatoknak. A tanulmány szerint a 132,8 millió amerikai társállattartó 60%-kal kevesebbszer jár orvoshoz, mint az, aki nem tart állatot. Ez az összeg Ausztráliában 5,8 milliárd dollár, Németországban pedig 7,4 milliárd euró. A HABRI tanulmánya szerint további gazdasági adatok birtokában kimutatható lenne, hogy a társállattartással összefüggő költségmegtakarí­tás ennél jóval nagyobb.
(Összehasonlí­tásképpen napjainkban Magyarországon a macskák és a kutyák száma körülbelül 2-2 millió.)

Globális megatrend: a szí­v- és érrendszeri megbetegedések száma egyre növekszik

Korunk egyik legnagyobb problémája, hogy a szí­v- és érrendszeri megbetegedések élen járnak a halálozási okok között. A Bayer Hungária Kft. 2016 tavaszán az Inspira kutató céggel közösen piackutatást végzett a szí­v- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkezők jellegzetes attitűdjeiről, a gyógyszerszedési szokásokat illetően. A felmérés kimutatta, hogy a legrettegettebb kardiovaszkuláris betegség napjainkban a stroke, viszont a szí­vinfarktustól, szí­vrohamtól, trombózistól az utóbbi évek terápiás eredményei miatt már kevésbé félünk. Ezen betegségek kockázatának elkerülésére sajnos még mindig rengeteg hárí­tó mechanizmust használunk, gyakran csak félig-meddig teszünk lépéseket. Aktí­v cselekvésre legtöbbször csak akkor kerül sor, ha már a tünetek jelentkeznek, vagy ha egy meglévő panasz súlyosbodik.

A Bayer felhí­vja a figyelmet arra, hogy fontos a megelőzés és csak akkor hatásos, ha hosszú távon folytatjuk, még akkor is, ha ez nem jár azonnali és látványos eredménnyel. A legfélelmetesebb betegségek is megelőzhetők életmódváltással, gyógyszeres prevencióval. Az aktí­v időskor elérése érdekében érdemes mielőbb, de legalább 45 éves korban elkezdeni az életmódváltást, amelynek része lehet a házikedvencek felelős tartása is.

Ember és társállat (kölcsön)hatása

A Bayer Hungária múlt heti kerekasztal-beszélgetésén a téma szakértői megvilágí­tották a társállatok emberre és az emberek társállatokra gyakorolt jótékony hatásait – fókuszba állí­tva a felelősséget és a megelőzést. Az eseményen elhangzott: „A terápia mindig drágább, mint a prevenció – mind társállataink, mind az emberek esetében. Ezért fontos a tudatos, egészséges életmódra törekvés, mindkét fél számára”.
A Bayer célja, hogy élettudományos innovációival megoldást nyújtson a globális problémákra is, hiszen a Föld egyre növekvő és öregedő népességének új és jobb gyógyszerekre és elegendő mennyiségű élelmiszerre van szüksége. Mindemellett az összehangolt és önsanyargatás nélküli életmódváltást javasolja, a mozgás és az étrend együttesét tekintve. A társállatot fajtájának megfelelően tartva pedig hosszabb távon és egészségesen élhet együtt ember és házikedvence.

Megosztom