Erőszak- és szexmentes játékok üzlete

A spanyol Imaginarium filozófiájának meghatározó eleme, hogy a mai kort jellemző agresszivitástól azzal tartja távol a gyermekeket, hogy nem fejleszt, és nem árusí­t szexista, illetve háborús játékokat. Termékeik közt nincsenek rajzfilmmel vagy mozifilmmel kapcsolatos játékok sem, amelyek körében nem ritka az erőszakos tartalom. Az Imaginarium boltja attól is különleges, hogy a felnőttek nagy, kék, ovális bejárata mellett, a kisgyermekek az ajtó kicsinyí­tett másán léphetnek be.

Borsi Andrea, gyermekpszichológus az eseményen elmondta: tapasztalatai szerint nagyon sok szülő azért nem játszik gyermekével, mert úgy tartja, ő maga nem tud játszani. Másoknak a piacon jelenleg kapható játékok nem elég vonzóak. Egy biztos: a sima kocka már nem elég. A gyermekpszichológus szerint azok a gyerekek, akik megtanulnak játszani, egyben megtanulnak tanulni, és – miközben személyiségük fejlődik -, a munka világában is sikeresebbek lesznek. A számí­tógépes játékok ugyan nem megkerülhetők, de gyakori az agresszí­v tartalom, ami a gyermekek személyiségfejlődésére is negatí­v hatással van. Az Imaginarium megjelenése nemcsak azért örömteli, mert kerüli a szexista, erőszakra buzdí­tó játékokat, hanem azért is, mert játékaik forma és szí­nvilága is hozzájárul a gyermekek kreativitásának fejlődéséhez. KicoNico, a bájos kis kabalaállat pedig, szándékos tökéletlenségével segí­ti az elfogadás képességének erősí­tését.

Balázsy Panna gyermekkönyv szerző szerint: az Imaginarium már nevében hordozza azt, ami a játék lényege: a fantázia. Emlékezzünk vissza saját gyerekkorunkra, amikor egy bottal vagy egy kaviccsal is órákig tudtunk játszani. Panna saját lányainak is szeret olyan játékokat venni, ami fejleszti a gondolkodásukat és beindí­tja fantáziájukat, illetve előszeretettel mesél esténként fejben kitalált meséket lányainak.

A Mammut Bevásárlóközpont III. emeletén most megnyí­lt első bolt után, az Imaginarium magyarországi franchise partnere, a CEE Retail Group idén ősszel, egy újabb játékbolt megnyitását tervezi Budapesten.

Megosztom