Ausztriát nyáron is érdemes felfedezni

Olykor bizony jólesik sétálni egyet egy erdőben, lepihenni egy virágos réten, megmártózni egy tóban vagy folyóban, megmászni egy hegyet, vagy csak úgy üldögélni valahol a természetben. A legjobb, ha ilyenkor kikapcsoljuk, vagy nem is visszük magunkkal a telefonunkat, a laptopról, tabletről és minden egyéb kütyüről is megfeledkezünk, és csak magunkra, valamint a környezetre figyelünk. Ha pedig nemcsak néhány órát, hanem akár több napot is eltöltünk í­gy a természetben, biztosan feltöltődünk energiával, kiűzzük szervezetünkből a stresszt, hogy hazatérve ismét újult erővel tudjunk belevágni a dolgos hétköznapokba.

Végtelen messzeség, érintetlen természet: madárles a Fertő tónál

Eldugott nádasok, kiterjedt szikes tavak és végtelen ví­zfelületek rajzolják a sztyepptó arculatát: érdekes, sokszí­nű táj, amely nemcsak az ornitológusokat vonzza. A Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Parkban a vadon élő állatok egészen közelről figyelhetők meg. Több mint 300 madárfaj fészkel és költ a tavat körülvevő nádasokban – Európa nem tenger mellett fekvő területein ez egyedülállónak számí­t. A büszke sastól a csilpcsalpfüzikéig rengeteg fajta honos itt, és a tapasztalt parkőrök gondoskodnak róla, hogy a látogatók is kellő figyelmességgel és óvatossággal közelí­tsék meg az állatokat, véletlenül se zavarva vagy veszélyeztetve őket.
A Seewinkel vidéke már az 1960-as évek óta „titkos tippnek” számí­t a madártannal foglalkozók körében, és a mai vendéglátók és szafarit szervezők is értenek ahhoz, hogy az idelátogatókban felébresszék a madarak megfigyelése iránti szenvedélyt. A Fertő tó keleti partja távcső nélkül is sok érdekességet tartogat: a kiterjedt nádas területek, a szikes tavak, a Hanságig húzódó lápvidék látványa a látogatók horizontját is szélesí­ti.

A GroíŸglocknertől a tengerig: az Alpok-Adria túraútvonal

Határokat átlépni mindig izgalmas kihí­vást jelent – különösen, ha olyan lenyűgöző tájon át haladunk, mint az Alpok-Adria útvonal.
Vonzó a gondolat, hogy Ausztria legmagasabb hegyétől az Adria lágy hullámaihoz saját erőnkből jussunk el. Természetesen nem a teljes távolságot (750 km) kell gyalogosan megtenni: az Alpok-Adria túraútvonal 43 szakaszból áll, amelyek közül talán a Karintia, Szlovénia és Friuli-Venezia Giulia tartomány közötti természeti táj a leglátványosabb.
Az örök jég és hó birodalmából (GroíŸglockner) morajló folyók, napfényben csillogó tavak, impozáns szurdokok és virágzó alpesi rétek mellett vezet az utunk. A távolsági túrák közül az Alpok-Adria útvonal garantáltan összekapcsolja a gyaloglás örömét a természet szépségeivel, valamint a kulináris élvezetekkel – hiszen tudjuk, hogy a karintiaiak remek vendéglátók, és maguk sem vetik meg a gasztronómiai élvezeteket. Apropó élvezetek: ez a túra a kényelmesen teljesí­thető erőpróbák közé tartozik, mert az út nagy része nem az alpesi részeken vezet, és túlságosan nagy szintkülönbségeket sem kell leküzdeni. Ráadásul lehetőség van arra is, hogy a csomagunkat az aznap elérendő célállomásra szállí­ttassuk. Az otthonról cipelt belső terheket pedig már az első lépések után magunk mögött hagyjuk!

Salzburg: kulturális fellegvár és rengeteg zöld

A városban emelkedő hegyekre, a környező zöld ligetekre és erdőkre tekintve szinte el is feledjük, hogy a világ egyik kulturális fővárosában vagyunk. De csupán egy pillanatra.
A városnak fenséges panorámát biztosí­tó hegyek közé ágyazódva Salzburg pompásan illeszkedik a tájba. Nem sok olyan hely létezik, ahol ilyen csodálatos természeti kulissza határozza meg a város arculatát – ráadásul a világhí­rű kulturális kí­nálat mellett rengeteg pihenést kí­náló helyszí­n is található a zöldben. Ha ezeket össze is kapcsoljuk, az még vonzóbbá teszi Salzburg városát: jó példa erre a barokk, parkosí­tott kertben található Mirabell-kastély vagy a Hellbrunni kastély, amelyek egyben a kikapcsolódás oázisai.
Aki kicsit sportosabb ltogató a sikló helyett gyalogosan is feljuthat a város peremén magasodó Untersbergre, de akár a Mönchberg lejtőin is járhat egyet, gyönyörködve az UNESCO-világörökség részét képező óváros panorámájában. A biciklizés szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek: a remek kerékpárút-hálózatnak köszönhetően Salzburg többször is elnyerte az Ausztria leginkább kerékpárbarát városának járó, kitüntető cí­met.
A forró nyári napokon azonban a folyó tűnik a legvonzóbb alternatí­vának: a helybéliek már rég felfedezték, milyen csodás piknikezőhely a Salzach partja. Érdemes utánozni ezt a kellemes szokást – nincs is jobb, mint a fűbe heveredni, és mezí­tláb járni egyet a zöldellő réten. Az elegáns öltözet pedig várhat az esti koncertig!

Szőlőtőkék szegélyezte utakon: biciklitúra Stájerország bortermelő vidékén

Stájerország déli részén, Európa egyik legszebb szőlőtermő vidékén a kerékpáros túrák során sem maradnak ki az élvezetek – hiszen a kitűnő borokat meg kell kóstolni!
Mozgás a szabadban, újdonságok felfedezése, rengeteg élvezetes pillanat, és sok-sok idő: ha ez az összeállí­tás í­géretesen cseng, a következő szabadságot érdemes Stájerország bortermelő vidékén tölteni, mégpedig kerékpárral. Dél- és Kelet-Stájerországban nem csupán a lágyan hullámzó domboldalakon vezető, romantikus borutak csábí­tanak, hanem a kis történelmi városkák, a számtalan í­nycsiklandozó finomság, és persze a stájer vendégszeretet is, amely végigkí­sér utunkon.

Természetesen a helybéli specialitásokat is meg kell kóstolni itt: a tökmagolajjal készí­tett tűzbabsaláta például felejthetetlen! Kelet-Stájerországban aztán egy egész napra leszállva a nyeregből, valamelyik termálfürdő kellemesen meleg medencéjében adhatjuk át magunkat a testet-lelket felüdí­tő pihenésnek. Persze egyetlen kerékpártúra nem elég arra, hogy mindent felfedezzünk.
Összesen nyolc szakaszból áll és 403 kilométeres az az út, amely Kelet- és Dél-Stájerországból Grazba vezet, és mindegyik etapnak érdemes külön egy-egy kirándulást szentelni. Az élvezet nem függ a tempótól – sokkal inkább a saját belső ritmusunkra hangolódásnak köszönhető.

Megosztom