Szemszárazság? Betegség is okozhatja!

Aki sokat ül számí­tógép vagy tévé előtt, és légkondicionált környezetben tartózkodik, gyakran tapasztalhat égő érzést vagy fáradtságot a szemében.

A szemeket borí­tó vékony könnyréteg feladata a nedvesség fenntartása, a szaruhártya oxigén- és tápanyag-ellátása, és a bekerülő idegen testek eltávolí­tása. A könnyfilm tulajdonképpen az első védelmi vonal a bakteriális és ví­rusos fertőzésekkel szemben, hiánya tehát nem csak komfortérzetünket csökkenti, de számos egészségügyi probléma kockázatát is növeli. A szemszárazság leginkább azért alakul ki, mert a szükségesnél kevesebb mennyiségű könny termelődik. Előfordulhat az is, hogy romlik a könny összetétele és emiatt gyorsabban párolog el a szem felszí­néről. A pislogás megritkulása is erősen befolyásolja a könnytermelést, hiszen a monitor előtt ülve sokkal ritkábban pislogunk, ezáltal a könnyfilm nem pótlódik megfelelő ütemben, ami szemszárazságot okoz.

Tünetek és okok

– A tünetek széles skálán mozognak, az enyhe diszkomfort érzéstől a kifejezett fájdalomig terjednek. Leggyakoribb a szúró, viszkető, égő, illetve az idegentest érzés. A betegek gyakran panaszkodnak arról, hogy estére elfárad a szemük, vagy olyan, mintha homokot szórtak volna bele. A száraz szem szindróma – ellentmondásnak tűnően – könnyezéssel is járhat, aminek az oka a szaruhártya sérülését követő reflexes könnyezés – mondja dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemészorvosa.
A jelenség mögött ugyanakkor valamelyik könnytermelő mirigy megbetegedése, vagy a szemhéj szélének gyulladása is állhat. A száraz szem tehát önálló tünetként, vagy valamilyen betegség (például A-vitamin hiány, pajzsmirigy-túlműködés, cukorbetegség) részeként is jelentkezhet, illetve egyes gyógyszerek (fogamzásgátlók, fájdalomcsillapí­tók, gyulladáscsökkentők) mellékhatása is lehet. A tüneteket azonban számos életmódbeli tényező súlyosbí­thatja:
– száraz, légkondicionált helyiség
– cigarettafüst
– szél
– kontaktlencse viselése
– hosszan tartó olvasás, tévénézés
– számí­tógép előtt végzett munka
– nőknél a változó korral járó hormonális változások növelik a tünet gyakoriságát.

Tippek a száraz szem ellen

– A számí­tógép előtt ülve, óránként tartsunk 10 perces szünetet, és ha van lehetőségünk, menjünk ki a friss levegőre.
– A monitor lehetőleg a tekintési irány alatt helyezkedjen el, ezáltal a felső szemhéj jobban fedi és védi a szaruhártyát.
– Javasolt a számí­tógép használata során védőszemüveget viselni, mely nem csak a monitor káros elektrosztatikus sugárzásától óv, hanem a könny párolgását is csökkenti.
– Próbáljunk lemondani a dohányzásról és kerüljük a dohányfüstös helyeket.
– A nedvesség pótlásáról belsőleg is gondoskodjunk, fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot napközben.
– Ellenőrizzük az iroda és lakásunk páratartalmát, törekedjünk a 40-60 százalék közötti páratartalomra. Túl száraz levegő ellen párásí­tó készülékkel védekezhetünk.
– Szemszárazság esetén viseljünk érzékeny szemekre kifejlesztett termékeket. íœgyeljünk arra, hogy lefekvés előtt alaposan távolí­tsuk el a készí­tményeket, a szempillafesték ugyanis könnyen eltömheti a könnymirigyek kivezető nyí­lását!
– Kutatási eredmények alapján az omega-3 zsí­rsavak fontos szerepet játszanak az egészséges könnyfilm megtartásában. Fogyasszunk ezért rendszeresen halat, tenger gyümölcseit, mandulát és diót!

Orvosi segí­tséggel

A legfontosabb teendő, hogy keressünk fel egy szemorvost, hogy pontosan megállapí­tható legyen, mi okozza a szemszárazságot, és fény derülhessen az esetleges alapbetegségre is. Ha kiderül, hogy egy bizonyos gyógyszer szedése okozza a tüneteket, ajánlatos ezt megbeszélni a kezelőorvossal a változtatás érdekében. Amennyiben csak környezeti okok miatt száraz a szem, elegendő lehet a rendszeres műkönny-használat. Ma már számos olyan termék van forgalomban, amely hosszabb-rövidebb ideig biztosí­tja a szem nedvességét. Egyes szemcseppek olyan összetevőket is tartalmaznak, melyek a szem felszí­nén található hámréteg védelmét, megújí­tását szolgálják. Az érzékeny, allergiás, vagy kontaktlencsét viselő betegek részére tartósí­tószer-mentes készí­tmények is kaphatóak. Amennyiben a szemszárazság nagyfokú, a hatóanyagok gél vagy szemkenőcs formában is alkalmazhatóak, főként éjszakai használatra.

Megosztom