6 tipp a szemölcs megelőzéséhez

A közönséges szemölcs nem más, mint egy ví­rusfertőzés. Gyerekek legtöbbször az uszodaszemölccsel találkoznak, felnőttek viszont a nemi úton terjedő szemölccsel is szembesülhetnek. Dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyásza a hatásos kezelés megválasztásáról beszélt.

A szemölccsel kapcsolatos első teendő a beazonosí­tás. Ez nem mindig egyszerű, hiszen egy laikus könnyen összetévesztheti a szemölcsöt az anyajeggyel, vagy más kiálló, puha növedékekkel. Éppen ezért a felismerés és az eltávolí­tás miatt is fontos a bőrgyógyász felkeresése. A szemölcsök megjelenési formája függ a bőr állapotától, a ví­rus tí­pusától és a fertőzés helytől. Kialakulásuk összefügg az immunrendszer legyengülésével, ezért betegségek után gyakrabban alakulnak ki. Ugyanakkor az összefüggés fordí­tva nem igaz: a szemölcs megjelenése nem utal immunzavarra.

A szemölcs ví­rusa apró sérüléseken keresztül hatol be a hámsejtbe, és ha az immunrendszer aktuális gyengesége miatt csökkent ellenállást tapasztal, a hámsejteket megfertőzve, azokat fokozott osztódásra késztetve, szemölcsképzést indí­t be. A kialakulást más tényezők is elősegí­thetik, többek közt a bőrsérülések, a fokozott izzadás, a bőr felázása és a láb deformitásai. Más fertőzésekkel szemben a szemölcsök néhány hétig, de akár évekig is megmaradhat, ezért is nehézkes olykor a kezelés.

Az eltávolí­tás a tí­pustól is függ

A leggyakrabban előforduló tí­pus a közönséges szemölcs (verruca vulgaris), amely leginkább a tenyéren, talpon, ujjakon, ritkábban a gyermekek térdén, könyökén fordul elő, de bármelyik testtájon megjelenhet. A talpon jelentkező, úgynevezett „befelé növő szemölcs” olyan komoly fájdalmat is okozhat, amely a járást is megnehezí­theti.

– A tipikus szemölcs kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy durva felülete miatt piszkos szürke, pontozott felszí­nű, érdes göbcse. Ez nem viszket, nem okoz gyulladást, csak akkor fáj, ha megsérül, például bereped. Gyermekkori ujjszopás vagy körömrágás miatt is kialakulhat szemölcs a köröm alatt, ami enyhe fájdalmat okozhat. Az arcon, nyakon, állon és szemhéjon fonálszerű, vékony, kocsányos szemölcsök képződhetnek. Mindenképpen kezelni kell a nemi úton terjedő, nemi szervek környékén megjelenő, kávébarna, puha kinövéseket, hiszen ezek akár a méhnyakrák kialakulásának kockázatát is növelhetik. A védekezés tekintetében ezért is fontos kiemelten a kondom használata. A szemölcsök tehát a testen bárhol megjelenhetnek, esztétikai és egészségügyi problémát, esetleg fájdalmat okozva – ismerteti dr. Vincze Ildikó.

– Az eltávolí­tás tí­pustól függően történhet fagyasztással, sebészeti eltávolí­tással, elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolással, és szemölcsirtó szerek helyi alkalmazásával egyaránt. A megfelelő módszer kiválasztása mindig az egyedi probléma felmérése után történhet meg.

6 tipp a megelőzéshez

1. Hordjunk jól szellőző lábbelit, sportoláshoz pedig sportcipőt.
2. A cipőket rendszeresen fertőtlení­tsük.
3. Fürdés után töröljük szárazra a bőrt, főleg a lábujjközöket.
4. Vegyünk mindennap tiszta pamut zoknit, mert az felszí­vja az izzadtságot. A ví­rusok ugyanis könnyebben bejutnak a felázott bőrbe.
5. Ne használjunk közös törölközőt és közös papucsot.
6. Ha már kialakult a szemölcs, ne piszkáljuk, forduljunk orvoshoz a hatékony eltávolí­tás miatt.

Megosztom