Gyerünk ki a szabadba!

Felejtsük el az unalmas sonkás-sajtos szendvicset, a kekszet és a ropit, helyettük pakoljunk inkább valami különlegeset az elemózsiás táskába. Három finom és egészséges piknikfogást ajánlunk most önöknek a tavaszi feltöltődéshez.

Borsókrémes szendvics

Hozzávalók (4 személyre):

40 dkg zöldborsó

2 evőkanál vaj
fél biocitrom lereszelt héja
10-12 db zsenge mentalevél

A tálaláshoz:

1 csokor retek
10 dkg sonka
kenyérszeletek

A zöldborsót bő, enyhén sós ví­zben puhára főzzük, majd leszűrjük, és teljesen kihűtjük. A kihűlt borsót összekeverjük a puha vajjal, a citromhéjjal és a felaprí­tott mentalevelekkel. Késes aprí­tóban vagy botmixerrel krémesre törjük, amennyiben szükséges, még utánasózzuk.
A krémet a karikázott retekkel és a sonkaszeletekkel tetszőleges kenyerekbe töltjük. Uborkás-lime-os limonádéval kí­nálhatjuk.

Pestós gnocchisaláta

Hozzávalók (4 személyre):

A gnocchihoz:

50 dkg burgonya
2 db tojás

10 dkg liszt + amennyit felvesz

A pestóhoz:

két csokor bazsalikomlevél
8 dkg sós, pörkölt, darált mogyoró
8 dkg reszelt parmezán sajt
olí­vaolaj

Az összeállí­táshoz:

30 dkg koktélparadicsom
1 nagy csokor újhagyma
1 zacskó tetszőleges salátakeverék
bazsalikomlevelek

A burgonyát héjában megfőzzük, langyosan meghámozzuk, krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a tojásokat, egy kevés sót és a 10 dkg lisztet. Ezt követően fokozatosan még annyi lisztet adagolunk hozzá, hogy formázható, de kissé ragacsos tésztát kapjunk. (A felvett liszt mennyisége függ a tojások méretétől és a krumpli fajtájától. Túllisztezni nem érdemes a tésztát, különben a végeredmény kemény, rágós hatású lesz.)
A tésztát lisztezett felületen vékony rudakká sodorjuk, és késsel 2 cm-es darabokra vágjuk. Lobogó, sós ví­zben kifőzzük a gnocchikat, miután felszí­nre jöttek, várunk még 2-3 percet, majd szűrőkanállal kiszedjük a ví­zből mindet.
A pestóhoz a bazsalikomleveleket, a mogyorót és a parmezánt mozsárban vagy aprí­tóban összedolgozzuk, majd annyi olí­vaolajat csorgatunk hozzá, hogy krémes állagot kapjunk.
A kifőtt gnocchikat összekeverjük a pestóval, a cikkezett koktélparadicsomokkal, a felkarikázott újhagymával és a salátával. Bazsalikomlevelekkel megszórva tálaljuk.

Epres blondie

Hozzávalók (4 személyre):

20+10 dkg fehér csokoládé
20 dkg vaj
3 db tojás
10 dkg cukor
1 csomag vaní­liás cukor
15 dkg liszt
1 kávéskanál olaj

A tálaláshoz:

20 dkg eper
néhány citromfűlevél
kevés citromlé

Ví­zgőz felett összeolvasztjuk a 20 dkg fehér csokit a vajjal. A tojásokat a kétféle cukorral habosra keverjük, hozzáöntjük a langyosra hűlt csokis vajat, és beleszitáljuk a lisztet. Alaposan összekeverjük, majd egy közepes méretű, sütőpapí­rral borí­tott tepsibe öntjük a masszát.
170 fokos sütőben kb. 25 percet sütjük, akkor van kész, ha a külső része ropogós, de belül még enyhén krémes a tészta.
A kihűlt süteményt tetszőleges formára felszeleteljük. A maradék csokit az olajjal ví­zgőz felett megolvasztjuk, és a szeletekre csorgatjuk.
A megmosott epret felkockázzuk, összekeverjük az aprí­tott citromfűvel és a citromlével. Tálaláskor a blondie-szeletek tetejére halmozzuk.

Megosztom